Иван Костов: Истински богатите - около 1600 влога | webcafe.bg
newscafe

"Истински богатите - около 1600 влога"

Webcafe.bg
15.10.2012, 13:08 (обновена 15.10.2012, 16:19)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Иван Костов: Да, този данък ще засегне истински богатите, но истински богатите са някъде около 1600 влога

Данъкът върху лихвите на депозитите на физическите лица ще намали чистите доходи на домакинствата, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Партията няма да подкрепи импровизираното повишаване на данъчната тежест, стана ясно от изявлението му.

По думите на Костов, от ДСБ са съгласни да обсъждат данъчните ставки, когато има завършени реформи и стане ясно колко струва издръжката на държавния апарат. Той предупреди, че всеки опит да се промени системата за пряко облагане ще доведе до хаос. 

С данъка се намалява разполагаемият доход на домакинствата и на фирмите, които държат депозитите си в частни сметки, смята Иван Костов. Той отново припомни данните, че 76% от регистрираните влогове са до 1000 лева. 

"Да, този данък ще засегне истински богатите, но истински богатите са някъде около 1600 влога. Останалите, говорим за милиони влогове и за милиони съдби. Хората не преживяват облагането през облагането на богатите, а го преживяват през своя мъничък доход", смята още лидерът на ДСБ. 

Той даде за пример увеличението на минималната пенсия с девет лева преди няколко месеца, а така сега на 1000 лева се отнемат 4-5 лева, както го изчислиха от ГЕРБ.

Евродепутатът от левицата Кристиян Вигенин коментира по БНР, че в Германия има минимален размер на спестяванията, за които данък върху лихвата не се прилага. Освен това се приспадат лихвите, които гражданите плащат по кредити.

"Когато се прави такава система тя трябва да обхване целия кръг данъчни въпроси, за да не пострадат гражданите от това. Не може да има обяснение "Ще накажем богатите". Защо да наказваме богатите, като всъщност наказваме и богатите, и бедните", коментира Вигенин.

Той посочи и други неизвестни около новия данък. "Ще се облагат ли детските влогове? Децата не са данъчно задължени. Превръщаме в данъкоплатци хората от тяхното раждане. Всичко това не е съгласувано с банките. Хората ще инвестират средствата някъде другаде, ще спестяват по-малко. Имаше едно нещо стабилно в България - банковата система. Този данък ще промени начина, по който българинът гледа на банките. Лихвите по заемите ще вървят нагоре", заключи Вигенин.

"Подкрепа" ще сезира ВАС за данъка

КТ "Подкрепа" смята да сезира Върховния административен съд, за да отмени актовете на МС, с които бяха одобрени данъкът върху лихвите по депозитите и бюджета на НЗОК за 2013 г.

От синдиката са гневни заради прескачането на социалните партньори, с които по закон правителството е длъжно да обсъжда и съгласува важни въпроси. Според тях с действията си вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков отново е взривил социалния диалог, грубо нарушавайки Кодекса на труда и правилника за организацията и дейността на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Съгласно чл. 2 от Кодекса на труда държавата трябва да регулира трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище след консултации и диалог с работниците, служителите, работодателите и техните организации в дух на сътрудничество, взаимни отстъпки и зачитане на интересите на всяка от страните.

От "Подкрепа" за пореден път настояха и за оставката на Дянков.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани