ЕК няма да наказва България заради дипломи | webcafe.bg
newscafe

Брюксел няма да наказва България заради дипломи

Webcafe.bg
19.04.2011, 10:16 (обновена 19.04.2011, 14:13)
студенти

Снимка: © Getty Images

Признаването на дипломите на български студенти от европейски училища става бавно, но ЕК няма да ни наказва за това

Европейската комисия (ЕК) не възнамерява да налага санкции или да открие наказателна процедура срещу България в сферата на образованието.

Това предаде кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков, като се позова на Денис Абът, говорител на еврокомисаря по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу.

Говорителят бе потърсен за повече информация след публикация в онлайн изданието "Юроактив", в която се твърди, че ЕК би могла да предприеме подобни стъпки заради получени множество жалби от български студенти, че признаването на дипломите им от европейски университети отнемало прекалено много време.

ЕК разглежда поотделно всяка постъпила жалба, като същевременно поддържа пряк контакт със съответните власти в засегнатата страна от ЕС, за да бъде намерено най-доброто за всички решение. Повечето случаи се решават по този начин, отбеляза Абът.

Наказателните процедури се предприемат само като последен изход, в края на този диалог. Те не представляват санкции от самата ЕК, а по-скоро водят до предаването на въпроса в ръцете на Европейския съд, допълни той.

Когато става дума за признаване на академични документи, не е необичайно процедурите да бъдат продължителни и скъпи, коментира Абът. По неговите думи, заради разликите в европейските образователни системи, определящи дали дадена диплома, издадена в една страна от ЕС, има еквивалент в друга, може да се стигне до дълъг процес, придружен със спорове.

По данни на "Юроактив" над 80 000 българи имат дипломи от западни университети и всяка година между 7000 и 8000 завършват извън България.

Според изданието хората които искат да се върнат, за да работят или учат у нас, губят между шест месеца и една година, както и сума, приближаваща се до средната заплата от 350 евро, за да легализират образователния си ценз.

От българското Министерството на образованието, младежта и науката, с което са се свързали от "Юроактив", обяснили, че вече са подобрили процедурата и признаването на диплома отнема 2 месеца, а половината от заявките се разглеждат в рамките на месец.

Oще: българия  дипломи  ек  признаване  санкции  студенти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани