Държавна диктатура за децата | webcafe.bg
newscafe

Държавна диктатура за децата

Webcafe.bg
16.01.2013, 11:26 (обновена 16.01.2013, 21:14)
наука, деца

Снимка: © Getty Images

Държавата слага ръка върху образованието на децата, твърдят родители

Не искаме държавна диктатура за децата си, а право на избор къде и как да ги образоваме. С това силно, но почти безнадеждно послание двадесетина родители излязоха на протест пред парламента.

1764 души са подписали петиция срещу промените в Закона за предучилищното и училищното образование, които ще направят детската градина задължителна за 4-годишните деца.

Въпреки че са доста спорни и почти без аналог в ЕС, парламентът днес обсъди, а утре предстои да приеме окончателно законовите поправки, спуснати от образователното министерство.

Протестиращите се надяват на президентско вето, докато в пленарна зала важният законопроект не срещна силен интерес, така че се наложи Цецка Цачева да привиква специално депутатите да се върнат в залата.

В противен случай родителите, които откажат по-ранна забавачка за децата си и не спазват задължението, ще бъдат преследвани и глобявани.

„Семейството не е създадено с акт на министър - председателя и съществува много преди държава, за да бъдат задължавани родителите да дават децата си в детска градина. Това не е демократично, защото всеки родител трябва да има право на избор", казва протестиращият Орлин Райков.

Просветният министър Сергей Игнатов цитира проучване, според което само 1.9% от родителите не са съгласни със задължителната забавачка.

Депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова е на мнение, че така в крайна сметка децата от рисковите групи ще бъдат приобщени и ще развият социалните си умения по-лесно.

Светият синод също подкрепи родителите в отпора срещу поправката, тъй като тя ще доведе до твърде ранно въвличане на децата в учебния процес, което представлява принудителна институционализация на децата.

Протестиращите се опасяват, че промените се прокарват заради пари, за да се усвоят европейски фондове.

Същевременно, законът не регламентира формите на домашно обучение, което някои родители предпочитат пред централизираната държавна система на предучилищното образование.

Защо не у дома?

Райков показа писма до МОМН и омбудсмана, с които се опитал разбере от институциите как стои въпросът с домашното обучение.

От просветното ведомство му отговори, че тази практика е малко проучена у нас, а о общественият защитник обещал да започне дебат по темата. Вече година по темата няма никакво движение.

Въпреки че остава табу за законите, домашното обучение е възможност за родителите да изберат по-специално отношение към децата си.

Разбираемо, за семействата с по-ниски доходи бабите и дядовците са предпочитани пред забавачката.

Това ли е проблемът?

Образователната система има много по-сериозни проблеми от задължителната забавачка, твърди протестираща майка.

Защо държавата не се загрижи за децата със специфични образователни потребности, а ще преследва и глобява родителите, пита Николай Дренчев от „Национална мрежа на родителите".

Той пита какво би се случило в София, например, където липсата на места в детските градини е известен проблем. В малките населени места пък семействата ще са принудени да плащат и за забавачка, дори и да имат възможност сами да се грижат за потомството си.

Проблемът с качеството на образованието става все по-наболял, а държавата се опитва да вкара децата в тази система от 4-годишна възраст.

"Въпросът е какво са научили, когато станат 12 клас. И какво е качеството на образованието, което получават в училище", допълни Дренчев.

Oще: глоба  детски градини  деца  задължение  момн  образование  протест  родители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани