Руснаците се срамуват за страната си | webcafe.bg
newscafe

Руснаците се срамуват за страната си

Webcafe.bg
12.09.2010, 14:48 (обновена 12.09.2010, 14:56)
Владимир Путин и Дмитри Медведев

Снимка: © БГНЕС

Въпреки управлението на Путин-Медведев много от руснаците се срамуват за страната си

Мнозинството руснаци (64%) изпитват чувство на срам за своята страна. Това показват резултатите от общоруско допитване, направено на 4-5 септември от фонда Обществено мнение.

Според резултатите от изследването 39% от запитаните са заявили, че „често" им е срамно за Русия, а 29% са изпитвали това чувство „понякога". Основната причина е ниското жизнено равнище.

При 25% това чувство се поражда от ниските заплати, социалната незащитеност и силното социално разслоение. От неуспехите в спорта се срамуват 6% от руснаците, 5% са разтревожени от безработицата.

Други 4% са недоволни от състоянието на икономиката. Същият процент анкетирани се оплакват от лошата работа на властите и недостойното поведение на политиците.

Като причина да изпитват срам по 3% от запитаните са посочили корупцията, беззаконието в страната, алкохолизма сред населението, високите цени и събитията от най-новата история - разпадането на СССР и войната в Чечения.

И обратно - чувство на гордост за Русия изпитват 60% от анкетираните - 31% "понякога" и 29% "рядко".

В противовес на онези, които се срамуват от спортните неуспехи, 21% от участвалите в допитването са заявили, че са горди от постиженията на страната в спорта.

Други 4% се гордеят с руския народ, 3% с руската армия и 2% с ръководството на страната.

Oще: допитване  русия  срам 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани