След като вчера президентът Георги Първанов заплаши с вето, днес премиерът Борисов заяви, че изтегля спорния закон | webcafe.bg
newscafe

С мир и разум ГЕРБ оттегля закона си за БАН

Webcafe.bg
01.02.2011, 10:57 (обновена 01.02.2011, 12:23)
бойко борисов, георги първанов

С мир и разум да приемем закона за БАН, заяви премиерът Бойко Борисов - президентът Георги Първанов поиска вчера проектът да бъде изтеглен...

Законопроектът за БАН, предизвикал гнева на президента Първанов, ще бъде оттеглен. Това стана ясно на среща на премиера Бойко Борисов днес с ръководството на Българската академия на науките. В срещата участваха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът Симеон Дянков, просветният министър Сергей Игнатов, ръководството на БАН, депутати от парламентарната комисия по образование. Искаме с мир и разум да приемем закон за БАН, обяви Борисов.

Борисов призова ГЕРБ - заедно с останалите партии, да изготвят "един чист законопроект", в който да бъде заложено сформирането на настоятелства на академията и условието БАН да се отчита пред парламента. Изрично ще се съобразим с всички предложения за настоятелство, стана ясно от думите му.

Той посочи, че е необходимо отчетността на БАН да излезе от контрола на правителството и да отиде под контрола на парламента. Така че ако БАН иска да продава имоти - да отиде и да го заяви пред българския парламент. 

Изпадаме в ситуация, в която най-свидното, най-милото - науката и БАН, да се превърне в ябълка на раздора, заяви премиерът. Според Борисов напълно е възможно новият законопроект да бъде изработен до месец-два и да стане факт.

По думите му обаче президентът Георги Първанов е избързал да пусне на сайта си статията за БАН. Целта му беше не да ни помогне, а когато заплаши с вето, аз нарочно да не го оттегля. Това беше пъкленият план, обясни министър-председателят. ГЕРБ бил готов да оттегли проекта още преди ултиматума на Първанов. 

Подробности...

По отношение на настоятелството на БАН министър-председателят ще настоява да бъдат включени двама представители на кабинета - министрите на финансите и на образованието. Той предлага в настоятелството да има по двама души от БАН и останалите - до девет, да са представители на бизнеса. Симеон Дянков заяви, че настоява хора с установена принадлежност към ДС да не заемат ръководни постове в институтите.

Миналата година, при проверка на 348 служители на БАН, бяха разкрити 44 с досиета в ДС, повечето заемали и заемащи ръководни постове в институтите на академията.

Сред тях са Васил Проданов, директор на Института за философски изследвания, Георги Марков, директор на Института по история, Константин Косев, бивш заместник-председател на БАН, Петър Берон и др.

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че вече има изготвени стратегия за развитие на научните изследвания в България, която има за цел да повиши конкурентоспособността на страната ни. 
По думите му това ще е инструмент за приоритетно финансиране на БАН. 

Акад. Никола Съботинов от БАН заяви, че са готови да участват и да излъчат хора, които да работят по новия общ законопроект. 

Президентът тури съчки в огъня

Незабавно изтегляне на промените в Закона за БАН предложи вчера в своя статия президентът Георги Първанов. Статията е озаглавена "За ново, европейско отношение към българската наука: 15 алтернативни идеи за реформи на БАН и в науката като цяло", и е публикувана на интернет сайта на президентството. 
"Не мога да се съглася проектът да бъде променян между двете четения в парламента, защото текстовете са неприемливи като философия, като основа за реформата.

Ако законът бъде приет в този или подобен вариант, той практически ще доведе до разбиването на Българската академия на науките. Поради тази причина заявявам, ако законът бъде все пак приет, ще наложа вето", заявява държавният глава.

Oще: бан  бойко борисов  вето  георги първанов  законопроект  идеи  наука  президент  премиер  статия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 02.02.201110:19

“Искаме с мир и разум да приемем закон за БАН, обяви Борисов.”

Просветна им на хората от така наречения „политически елит” как тябва да се вземат решения по приоритентните за страната въпроси – с мир и разум. Дано да не им е уроки!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани