Осама струва на американците над $2 трилиона | webcafe.bg
newscafe

Осама струва на американците над $2 трилиона

Webcafe.bg
05.05.2011, 10:44 (обновена 05.05.2011, 12:47)
Осама бин Ладен, смърт, САЩ

Снимка: © Getty images

Още много милиарди долари ще струват парите за ранените и инвалидите, както и за пенсиите за ветерани от войните

Ако наградата от 5 млн. долара, която САЩ обявиха през 1998 г., бе довела бързо до залавянето на Осама бин Ладен, вероятно нямаше да се стигне до атентатите от 11 септември 2001 г. и последвалата война срещу тероризма, интервенциите в Афганистан и Ирак, които струват дотук на американските данъкоплатци над 2 трилиона долара.

За сравнение бюджетният дефицит на САЩ е вече 1.4 трилион долара, като стигна един трилион в края на втория мандат на предшественика на Обама - Джордж Буш.

По времето на Буш започнаха интервенциите в Ирак и Афганистан - след атентатите срещу кулите на Световния търговски център от 9/11.

Допълнителната тежест върху бюджета на САЩ може би е дори още по-голяма, пише в. "Файненшъл таймс". Още много милиарди долари ще струват парите за ранените и инвалидите, както и за пенсиите за ветерани от войните.

Разходите заради атентатите - 1283 млрд. долара над обичайния бюджет за отбрана

От години редица експерти се опитват да изчислят разходите, предизвикани от атентатите. Преките военни разходи за операциите в Афганистан и Ирак са най-лесната част - от 2001 г. насам Конгресът на САЩ е одобрил 1283 млрд. долара над обичайния бюджет за отбрана - без да се смятат инфлацията и лихвите по обслужването на този държавен дълг.

Според анализаторския тръст Congressional Research Service към 2021 г. разходите ще достигнат 1.8 трилиона долара.

При варианта, че американските части се оттеглят от Ирак и Афганистан, както е планирано, парите пак са внушителни, но не и непоносими - 1,283 млрд. долара е по-малко от 10% от бюджетния дефицит на САЩ в момента, обяснява "Файненшъл таймс".

Проблемът са разходите за вътрешна сигурност

Войната с тероризма накара Америка да поеме ангажименти, от които не е лесно да се откаже. Разходите за вътрешна сигурност, канализирани към основания през 2002 г.

Департамент по вътрешна сигурност, рязко скочиха и в годините на криза остават табу - орязват се всякакви федерални програми, но не и тези за отбрана и сигурност.

Преките разходи за вътрешна сигурност в периода 2002-2011 г. са $690 млрд., изчисляват университетските преподаватели Джон Мюлър и Марк Стюърт. Други 417 млрд. долара са загубите от забавянето на пътниците заради по-подробни проверки преди пътуване със самолет, сканиране на контейнери и други нови процедури.

През 2009 г. тези разходи са достигнали 1% от БВП на САЩ.

Парите са похарчени с ниска ефективност

Авторите твърдят, че това са пари, похарчени с много ниска ефективност. Ако се пресметне стойността на защитената собственост и човешки животи, то за оправдаването на тези пари службите би трябвало да предотвратяват всеки ден по 4 заговора като този за взривяване на кола бомба на "Таймс скуеър" в Ню Йорк миналата година.

"Сигурността победи икономиката и много разходи се направиха без подробното им аргументиране", казват Мюлър и Стюарт.

В същото време не достигат средства на други места - разходите за вътрешна сигурност са повече от тези за борбата с всички останали видове престъпност в САЩ.

Oще: осама бин ладен  отбрана  разходи  сащ  сигурност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

4 Бойко Стефанов | 07.05.201110:57

да изглеждам изненадан?

По-скоро търся от автора на материала неговото будно и бистро съзнание. пИ да не си представя, че е написал нещо, което е съвсем друго нещо.

САЩ манипулира целия свят, но само половината до този момент са изманипулирани, затова казвам половината. И точните манипулации в обществено мнение се изразяват точно в такива стаитии като тази. винаги да говорим опакито на това, което е. задължително да разискваме фалша и никога действителността.

Имам едни приятели, когато заговорят за футбол и особено за български футбол и ме питат ама направо с неприязън: Ама ти наистина ли не гледаш футбол?, сякаш съм я травестит, я педераст в техните очи. И понякога на 15 пъти веднъж, като ми стане досадно от все едни и същите им въпроси и аз на свой ред ги питам: Ама ти наистина ли гледаш фетбол, като гледаш български футбол?

Току се появява някой, който абсолютно убедено ни обяснява, че футболист да си не било да риташ топка, ами задължително трябвало да си първо много голям артист. Абе хора, дали ще се играе на театрална сцена, на телевизионен екран такъв футбол, няма абсолютно никаква разлика. Има професионални първенства по каритистки катИ или демонстративен кеч. Но това не означава, че няма кеч и карате съвсем отделно от това.

Дайте да си определим, кой какво консумира и гледа. Аз демонстративен кеч не гледам. тъпо ми е. Не ме кефи, както казват. Така не гледам и български футбол. Не виждам какво има да му се гледа на едно много зле скалъпено и ненужно оскъпено профанско представление. просто ми се струва напълно излишно първо фалшът да се плаща като истинска стока и второ цената му да е по-висока отколкото на стока с доказани качества.

така си мисля, не че отнемам правото на другите и те да си мислят както си искат. Просто сме различни хора и един пие вода разредена с вино, а аз пия вино без капка вода, защото от вода с вино освен червата ме боли и главата. въпрос на организъм. На едни фалшът им понася като свинска пържола, а на мен ми е усмъртително невъзможен за консумация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

3 Margarita Krasteva | 05.05.201115:42

Може би, едва ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.11.2010, 13:34

2 xtrm | 05.05.201115:04

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

1 Бойко Стефанов | 05.05.2011 11:27
Искаш да кажеш, че чрез името Осама Бин Ладен, американският конгрес е гласувал на семейство Буш, семейство Ротшилд и прибилжени в така наречен политически елит, близ 2 трилиона долара от Брутния Вътрешен Продукт, който американският народ изработва. За да могат тия, да си проведат колкото войни си пожелаят и да преразпределят световния ресурс по свой почин.

Което въпреки всичко доведе до финансовия колабс от 2008, който обаче стана на гърба вече на половината свят, а не само на гърба на простия американец.

Правилно ли разбирам посланието в материала?
---------------------------------------------
Не виждам кое толкова те изненадва - че американското правителство не спира да манипулира и да цица от народа си, както и от половината останал свят; че се нуждаят от постоянни военни действия в различни точки на света за да поддържат военната си индустрия, която има доста сериозен принос в БВП-то им, че външната, а и вътрешната им политика не се прави от политици, а от магнати като споменатите от теб и т.н. .....
Такива са нещата - и това е само повърхността. Всъщност нещата са още по-сложни и заплетени отколкото всеки един обикновен човек би могъл да си представи. Ако се разкрият дори и половината от безумията, които са извършвани през последните 100 години на световната политическа сцена, ще стане най-голямата революция в човешката история. Дори само да се загатне за задкулисните игри по време на Втората Световна Война е достатъчно.... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

1 Бойко Стефанов | 05.05.201111:27

Искаш да кажеш, че чрез името Осама Бин Ладен, американският конгрес е гласувал на семейство Буш, семейство Ротшилд и прибилжени в така наречен политически елит, близ 2 трилиона долара от Брутния Вътрешен Продукт, който американският народ изработва. За да могат тия, да си проведат колкото войни си пожелаят и да преразпределят световния ресурс по свой почин.

Което въпреки всичко доведе до финансовия колабс от 2008, който обаче стана на гърба вече на половината свят, а не само на гърба на простия американец.

Правилно ли разбирам посланието в материала?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани