Не достига справедливост в съда ни | webcafe.bg
newscafe

Не достига справедливост в съда ни

Webcafe.bg, по Guardian
10.10.2012, 10:15 (обновена 10.10.2012, 11:04)
страсбург, съд, права на човека

Гърция, България, Румъния и Полша най-често са нарушили правото на справедлив съдебен процес при наказателни дела, показва независимо проучване в архивите на Европейския съд по правата на човека.

България намира челни позиции в поредна негативна европейска класация - за нарушаване на човешките права при наказателни дела. Британският в. „Гардиан" изтъква страната ни редом до Гърция, Румъния и Полша - топ 4 на държавите, които най-често биват осъдени от Европейския съд за правата на човека.

Данните показват, че България има 92 нарушения за 5-годишен период. Повечето случаи са за необичайно дълги забавяния във фазата на досъдебно производство. Изтъкнато е още, че арестуваните често остават без достъп до адвокат, както и без да могат да виждат семейството си.

Преди нас е единствено Гърция, която е със 108 нарушения. И там най-честата причина е в хроничното забавяне на делата. Често това е свързано с отказа да се назначи преводач за задържаните.

В Полша нарушенията са 67. Там редовно на арестантите се отказва достъп до документи от делото по време на разследването. Румъния е осъдена 49 пъти.

Европейският съд по правата на човека отчита тревожна тенденция - през 2007 г. са установени 37 нарушения на правото за справедлив наказателен процес, а през миналата тези случаи са нараснати до 75 нарушения. Това е почти двойно увеличение.

В някои страни - членки предварителното задържане може да продължи до 4 години, а други изобщо нямат такъв законов максимален срок.

Данните са на лондонската организация „Справедливи съдебни процеси" и международната кантора Clifford Chance. Проучването обхваща 5-годишен период - от лятото на 2005 г. до средата на тази година.

Oще: арестант  българия  европейски съюз  правосъдие  съд  съдебен процес 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 10.10.201212:49

92 са тези, които са могли /да си го позволят/ да стигнат до Европейския съд. Да дойдат да видят какво ни е всекидневието и дали съдебната система ни е главния проблем. А досъдебното производство всъщност значи полиция и прокуратура.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 10.10.201211:18

Хайде стига вече!Всички знаем,че на съда ни не му достига справедливост.А да не би за бедните,болните,безработните и децата да достига справедливост?Защо некадърността на правителството трябва да се замазва само със съдебната власт?Да не би в човешките отношения,във футбола или пък в образованието да сме прокопсали повече?Бездарниците нека да си вървят и да си отглеждат кучета!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани