Европейците все по-трудно спестяват | webcafe.bg
newscafe

Европейците все по-трудно спестяват

Webcafe.bg
30.10.2013, 14:39 (обновена 30.10.2013, 16:40)
Евро

В Централна и Източна Европа най-много пестят австрийците и словаците, които заделят поне по 90 евро месечно

През второто тримесечие на 2013 г. спестяванията на домакинствата са се понижили до 12.8% в еврозоната и до 10.7% в страните от целия ЕС, показват данни на Евростат. 

В еврозоната е регистриран спад на спестяванията от 13.1% през първото тримесечие на 12.8% през следващите три месеца. За този период в ЕС спадът е бил от 11.1% на 10.7%. 

В същото време в страните от монетарния съюз е бил отчетен 0.1-процентен спад в реалните приходи на домакинствата на глава от населението. 

В региона на Централна и Източна Европа най-много пестят австрийците и словаците, които заделят поне по 90 евро месечно. Повече от 2/3 от хората в Централна и Източна Европа смятат, че спестяването е много важно. 

В сравнение с миналата година, е нараснал броят на гражданите, които смятат, че в бъдеще трябва да спестяват повече пари. Изследването сочи още, че всеки втори чешки клиент на банка използва електронно банкиране поне веднъж седмично, а след чехите се нареждат словаците и австрийците. 

В Румъния процентът на гражданите, които държат парите си у дома, вместо в банка, не се е променил, показват още данните от проучването.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.