"Кугър" можели да летят в зимни условия, премиерът излъгал | webcafe.bg
newscafe

"Кугър" можели да летят в зимни условия, премиерът излъгал

Webcafe.bg
10.02.2012, 14:33 (обновена 10.02.2012, 14:37)
аню ангелов

От изчетената от Аню Ангелов пред народните представители справка, изготвена от ВВС, стана известно, че 11 от хеликоптерите в момента са изправни, а един е за ремонт. В село Бисер са участвали 3 вертолета с включена система, заради минусовите температури

Всички хеликоптери "Кугър" имат противооббледенителна система и са доставени с такава. Няма ограниченията за използване според сезона, защото са сертифицирани да изпълняват работата си в температурен диапазон от +50 до -30 градуса. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов по време на редовния петъчен парламентарен контрол след въпроси на депутатите Венцислав Лаков ("Атака") и Ангел Найденов (БСП).

От изчетената от Аню Ангелов пред народните представители справка, изготвена от ВВС, стана известно, че 11 от хеликоптерите в момента са изправни, а един е за ремонт. В село Бисер са участвали 3 вертолета с включена система, заради минусовите температури.

Повод за питанията е изявлението на премиера Бойко Борисов от понеделник, че спасителната операция с военни хеликоптери на населението от област Хасково е затруднена, тъй като хеликоптерите "Кугър" не са пригодени да работят в зимни условия, защото нямат системи срещу обледяване. Така рискът да паднат, като излетят, е много голям.

Тогава Борисов също така демонстрира жертвоготовност, казвайки, че рискът е поет и хеликоптерите вече летят към района. "Щяхме да паднем и ние", каза Борисов и допълни:
"Над половин милиард сме дали за хеликоптери, които могат да летят само в пустинята и лятно време да ходим до морето с тях".

Днес Ангел Найденов от БСП коментира, че Борисов се е опитал да влезе в "дребни политически заяждания със своите предшественици без да си дава сметка за сериозността и важността на момента, в който прави подобно изявление", а депутатът на „Атака" Венцислав Лаков заяви, че "премиерът е поизлъгал, че тези хеликоптери не могат да прехвърчат Балкана".

Между Ангелов и Найденов имаше спор за цената на сделката за хеликоптерите Кугър. Според депутата основният договор е сключен през януари 2005 г. по време на кабинета на Симеон Сакскобургготски, а не на Сергей Станишев. Аню Ангелов обаче посочи, че е бил подписан допълнителен анекс през януари 2006 г. и сделката е набъбнала от 358 до 383 млн. евро.

Oще: аню ангелов  бойко борисов  кугър  море  хеликоптери 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани