ЕП пак следи парите за закритите блокове от АЕЦ "Козлодуй" | webcafe.bg
newscafe

ЕП пак следи парите за закритите блокове от АЕЦ "Козлодуй"

Webcafe.bg
22.01.2013, 16:24 (обновена 22.01.2013, 17:37)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

Доклад на Европейския парламент намери нередности в харченето на парите, отпуснати на България, Литва и Словакия като компенсация за спирането на техни ядрени мощности при присъединяването им в ЕС. Става дума за закриване на блокове 1 - 4 на АЕЦ „Козлодуй", за литовската АЕЦ „Игналина" и за словашката "Бохунице".

Средствата, отпуснати срещу закриването на ядрените блокове, се харчат с преразход при липса на координация и наблюдение. Голяма част от парите отиват за проекти, които изобщо не са свързани с ядрената енергетика. Освен това, има размиване на отговорност и лошо разписване на целите.

Тези изводи се съдържат в доклад на бюджетната комисия към ЕП, която не за първи път прави подобна тревожна констатация. Има и опасение, че трите държави може да бавят нарочно процеса по извеждане от експлоатация, за да имат основания пак да поискат пари от Брюксел.

Европейската помощ, вписана в сегашната бюджетна рамка, е на обща стойност 2,85 млрд. евро. Брюксел е изплатил общо 1,8 млрд. евро по тези фондове, което е 63,5% от дължимите суми, става ясно от доклада. Цялата сума трябва да бъде изплатена до 2020 година.

От тях най-голяма е сумата, отпусната на Литва за АЕЦ „Игналина" - 1,36 млрд. евро. За закриване на блокове в АЕЦ „Козлодуй" България получи 868 млн. евро.

Европейската сметна установи дупка от 2.5 млрд. евро.

Документът препоръчва на България, Литва и Словакия да представят планове с детайлно разписани харчове от специално създадените за целта фондове.

В новата многогодишна финансова рамка на ЕС за страната ни са предвидени 260 млн. евро за четирите спрени реактора. България настояваше за 450 млн. евро, а първоначално бе предвидено да получим 185 млн. евро. След това бе договорена сумата от 260 милиона.

"Безопасното закриване на ядрените мощности е отговорност на държавите", коментира още докладчикът по темата в комисията - румънският евродепутат Мариан-Жан Маринеску.

През май миналата година същият румънски депутат предложи след 2020 година България, Литва и Словакия да не получават допълнително финансиране, а дотогава отпускането на средства от фонда да бъде подложено на предварителни условия.

Eвродепутатът се опасява, че провалът в окончателното извеждане от експлоатация на реакторите е риск за европейските граждани.

Oще: аец козлодуй  европейки парламент  европейски съюз  енергетика  еп  козлодуй  компенсации 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани