Военният министър Аню Ангелов съобщи, че през есента ще предложи стратегия за изтегляне на българските военни от Афганистан | webcafe.bg
newscafe

И България се изтегля от Афганистан

Webcafe.bg
28.07.2011, 16:54 (обновена 28.07.2011, 17:14)
аню ангелов

Наесен - със стратегия за изтегляне на 600-те български военни от Афганистан

Военният министър Аню Ангелов съобщи днес, че наесен ще предложи стратегия за изтегляне на българските военни от Афганистан. Подготвя я експертна група на МО и МвнР и вероятно в края на октомври - началото на ноември ще бъде внесена в Министерския съвет.

Обмисля се поетапно изтегляне на военните ни от най-сериозната ни мисия зад граница. "Нито ще бъдем първи заради характера на дейността ни там - не участваме в преки бойни действия и не зависим от предаването на отговорността на афганистанските сили за сигурност, няма да бъдем и последни", заяви Ангелов.

В Афганистан служат около 600 български военни, инструктори и медици, които най-вече изпълняват задачи по охраната на летищата в Кабул и Кандахар. Издръжката им е за сметка на българския бюджет. За осигуряване на българското участие в Афганистан ръководството на армията заделя повече от 7% от бюджета за отбрана, каза наскоро военният министър.

Най-напред България беше представена в ИСАФ, както се казват натовските сили в Афганистан, от 82-ма военнослужещи - механизиран взвод, военна полиция и два лекарски екипа, които през годините постепенно бяха увеличавани.

Плановете на правителството за българското участие в операцията се смениха на няколко пъти в последните месеци. През септември м.г. военният министър съобщи, че през 2011-а започва подготовката на боен батальон и евентуално през 2012 г. той може да бъде разгърнат в Афганистан. Предложението е било отправено от САЩ.

Това означаваше обаче, че българските военни може да влязат в пряк бой с талибаните, което би повишило значително рисковете пред тях. За реализиране на този вариант е нужно силно непопулярно политическо решение, което да бъде одобрено и от Народното събрание.

В началото на тази година обаче Ангелов допусна, че през 2012-а е възможно да се мисли за намаляване на контингента.

Той заяви още, че е необходимо разузнавателните служби на страните членки на НАТО и ЕС да споделят своята информация колкото се може по-бързо и по-истинно, "за да не бъдем изненадани, както до известна степен бяхме от събитията в Северна Африка".

По думите на министъра в рамките на НАТО се създава нова структура, в която има и български представител, за обединяване на разузнавателната информация и разпределението й между страните-членки.

Oще: аню ангелов  афганистан  военни  ес  министър  мисия  нато  стратегия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани