ДКЕВР го играят независими | webcafe.bg
newscafe

ДКЕВР го играят независими

Webcafe.bg, по Дневник.bg, БГНЕС и Труд.bg
11.06.2013, 14:47 (обновена 11.06.2013, 14:51)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Новият енергиен регулатор ще се опита да повиши износа на ток

"Не бих могла обаче да се ангажирам с това, че цената на тока ще бъде такава, каквато счита правителството, че трябва да бъде", коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Анжела Тонева. Тя посочи, че сътрудничеството на ведомството й с изпълнителната власт е в това да оценяват и да обсъждат както социалната, така и енергийната политика, която се провежда в държавата.

Изказването идва на фона на обявената от кабинета „Орешарски" цел цената на тока да не се вдига от 1 юли.

Членът на регулатора Еленко Божков коментира, че ДКЕВР ще се стреми при „пълна прозрачност в контакт с представителите на гражданското общество" да запази цените на електрическата енергия.

Повече износ на ток

„Ще се стремим да отворим възможностите за износ на електрическа енергия и по този начин да помогнем за излизането от колапса", каза още Божков. "Ситуацията сега далеч не е розова. Ние изнасяме около 100-150 мегавата и има транзит на електрическа енергия около 250 мегавата - 1,5 милиарда киловата от началото на годината", заяви той.

От ДКЕВР искат да дадат възможност за износ на 5 милиарда киловат часа. Ще стимулираме износа като премахнем пречките, има една такса "пренос", която трябва да се преразгледа, поясни Божков.

Председателят на ДКЕВР Анжела Тонева също подчерта, че комисията в краткосрочен план ще работи за създаване на възможност за увеличаване на износа на електроенергия. "В средносрочен план амбицията ни е да променим работата в администрацията на комисията по начин, по който да има резултати, каквито очаква обществото от нас", подчерта тя.

Тонева съобщи, че и в момента се работи по новия механизъм за ценообразуване на електроенергията. Очаква се до края на седмицата новата методика да бъде публично представена. "Надяваме се никой да не пострада, надявам се на разбиране от всички дружества", призна Тонева, но заяви категорично: "няма да пострада цената на парното".

Нови попълнения

След днешното заседание Анжела Тонева представи и новия състав на комисията.

Илиян Христов Илиев, който дълги години е работил в сферата на енергетиката. Бил е служител в „Електроразпределение Плевен", след това в „ЧЕЗ Разпределение - България". Служител е в ДЕКВР от 2012 година. Илиев ще отговаря за ресора - „електроенергетика".

Михаил Димитров също е работил в сферата на енергетиката. Бил е главен енергетик, след което директор на „Топлофикация - Правец", от 2000 година - 2007 година е работил в ДЕКВР, има опит и по отношение на фотоволтациите. Ресорът, за който ще отговаря Димитров, е „топлоенергетика".

Димитър Димитров с 15-годишен опит в енергетиката, насочен към природния газ. Природният газ ще бъде и ресорът на новоизбрания член на комисията Димитър Димитров.

Илиян Борисов ще отговаря за водния сектор в ДКЕВР.

Еленко Божков е с 34-годишен опит в енергетиката, ще отговаря за ценообразуването и пазарите на електрическа енергия.

Милена Миланова е преизбрана за член на ДКЕВР.

Oще: ажела тонева  дкевр  еленко божков  износ  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани