Проверка на Цецка Цачева е установила, че в периода 2000-2010 са били обнародвани 11 промени в закони без укази на президента | webcafe.bg
newscafe

11 нелегални закона обнародвани за 10 години

Webcafe.bg
29.03.2010, 17:45 (обновена 29.03.2010, 19:21)
Цецка Цачева и Георги Първанов

Проверката на Цецка Цачева разкри 11 нелегални поправки - освен ГЕРБ-овата

В периода 2000-2010 г. в Държавен вестник са били обнародвани 11 поправки в закони, без да са издавани укази на президента.

Това става ясно от официално писмо на председателя на парламента Цецка Цачева до президента Георги Първанов, изпратено днес.

Повод за писмото й е обнародваната поправка в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите без указ, за която сигнализираха от президенството в края на миналата седмица.

Цачева пише, че действително обнародването в брой 23 на Държавен вестник на поправка на Закона за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите е извършено в нарушение на Закона за нормативните актове.

Не пише обаче кой е виновникът за това.

На 19 март в "Държавен вестник" са излезли промени в закона, одобрени от президента. На 23 март обаче се появява "поправка", която променя смисъла на текста, и за нея няма президентски указ. "Нелегалната" поправка е на последната страница в официалния раздел на "Държавен вестник", където се обнародват законите. Тя е публикувана без да е посочен източник.

Тъй като "нелегалната" поправка е влязла в сила, Цачева е внесла вече отново "истинските"  промени в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, които да бъдат гласувани от депутатите и да минат по съответния ред, за да бъдат обнародвани пак в ДВ. 

"В хода на проверката установих, че действията на служителите на Народното събрание и редакцията на Държавен вестник при обнародване на поправката се основат на установена практика през годините, която не е нормативно регламентирана, обратното - считам, че е в противоречие на чл. 42 ал. 2 от Закона за нормативните актове.

От изисканата и предоставената ми справка за извършване на подобни поправки в закони за периода 2000-2010 г. се оказа, че са обнародвани като поправки 11 промени в закони без за това да е издаван указ на президента на Република България", пише още Цачева.

"Като споделям разбирането за необходимостта от нормативна прозрачност и недопускане занапред на подобни случаи, лично се ангажирам да инициирам действия за усъвършенстване на Закона за нормативните актове, на Закона за "Държавен вестник", а при необходимост и за допълнение в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание", заявява Цачева.

Още в събота президентът Георги Първанов заяви, че е разпоредил проверка на случая и изчаква приключването й.

Oще: георги първанов  държавен вестник  цецка цачева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани