Холандия ни намига за Шенген | webcafe.bg
newscafe

Холандия ни намига за Шенген

Webcafe.bg, по БНТ
13.02.2013, 10:43 (обновена 13.02.2013, 16:10)
митница, летище

България отдавна твърди, че е спазила всички технически изисквания, за да бъде членка на Шенген

Холандия значително омекна за присъединяването на България в Шенген. След като до момента два пъти блокира разширяването на зоната без граничен контрол, Хага вече вижда готовност в страната ни да бъде пусната в Шенген.

Макар и формално страната ни да е покрила техническите критерии, остава да се вземе политическото решение за присъединяването ни, което се оказа най-трудната част. Новата сбирка на евроминистрите е насрочена за март, като кандидатурите на България и Румъния ще отново ще бъдат сложени на масата.

Присъединяването ни към зоната без граничен контрол е основен приоритет за правителството на ГЕРБ, което дори се похвали, че сме имали най-сигурната граница в ЕС - българо-турската граница.

Холандският министър по имиграцията и държавен секретар по сигурността и правосъдието Фред Теевен заяви в интервю пред БНТ, че България вече е готова да стане част от Шенген.

"Със сигурност Холандия гледа на България като на един партньор, който излъчва впечатление за сигурност и безопасност. Сътрудничеството с
България е повече от добро", заяви Теевен.

До момента позицията на Хага бе, че България има твърде сериозни проблеми с корупцията и организираната престъпност, за да й бъде позволено да стане част от единното пространство за движение на хора, стоки и услуги.

След като провел „изключително открит и откровен" разговор с вътрешния министър Цветан Цветанов, холандецът останал с убеждението, че „България е готова".

„Г-н Цветанов излъчва идеята, че България е готова и, че е време за допускане в Шенген", коментира холандският министър.

„Това, което трябва да се свърши като работа през следващите дни е консултанции между останалите държави в Северозападна Европа. Това предстои, защото датата 7 март наближава и трябва да действаме", заяви съпричастно холандецът.

Oще: българия  граница  холандия  шенген 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

1 Thea Atanasova | 13.02.201317:13

Те се радват, че ще ходиме у Инглънд, а няма да се юрнем към потъващата им Холандия, затова ни намигат. Намига
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани