По-малко европари за България до 2020 г. | webcafe.bg
newscafe

По-малко европари за България до 2020 г.

Webcafe.bg, по Фокус, БГНЕС
21.08.2013, 16:44 (обновена 21.08.2013, 17:41)
З.Златанова

Властта още не казва с колко точно пари ще разполагаме за усвояване, но със сигурност ще са по-малко от предишния 7-годишен период

България ще получи по-малко пари по оперативните програми на Европейския съюз за следващия програмен период до 2020 г. Новината съобщи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Тя бе натоварена със задачата да договори параметрите на финансирането за България по отделните програми на ЕС за периода 2014 - 2020 г. Днес правителството одобри аналогичния документ, представляващ споразумение между София и Брюксел, който ще бъде изпратен за съгласуване до Европейската комисия.

„Искам да призова всички участници в процеса, свързан с усвояването на средствата от ЕС и бъдещи бенефициенти: да направим така, че малкият ресурс, с който ще разполагаме, да бъде изразходван ефективно и да достигне до там, където най-много е нужен", заяви Златанова.

Властта още не казва с колко точно пари ще разполагаме за усвояване, но със сигурност ще са по-малко от предишния 7-годишен период. Предшественикът на Златанова Томислав Дончев обаче твърди, че тя се е объркала, защото парите щели да са повече - от 6.9 млрд. евро за предишния до 7.1 млрд. евро за новия програмен период.

За какво се борим

Заради новата ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" в МОН ще има специален заместник-министър, който ще се занимава с това. Кой е той ще разберем най-късно до 26 август.

"Един от приоритетите на програмата е свързан с научните изследвания и новите технологии", съобщи просветният министър Анелия Клисарова. Друг приоритет е връзката между образованието, бизнеса и пазара на труда, обясни тя.

Регионалният министър Десислава Терзиева призна, че още не може да даде окончателен отговор колко града ще влязат в Ос 1 на ОП "Региони в растеж". В момента градовете са 67. Изоставане има с усвояването на средствата от Програмата за развитие на селските райони.

Образование, електронно правителство, уязвимите социални групи - това са ключови приоритети за България до 2020 г. по отношение на европейското финансиране. „Специално внимание е обърнато върху хората с увреждания и по отношение на ромите", изтъкна Златанова.

Проблемите не са нови

Споразумението за партньорство ще бъде публикувано в интернет портала Eufunds.bg, а Златанова призова всички внимателно да го прочетат.

В него се съдържат данни на усвояването на европарите към август 2013 година. Има и извод, че в България няма достатъчно задоволително качеството на образователната система, че страната ни е на предпоследно място в Европа по здравеопазване, че сме на първо място в Европа по бедност.

Говори се и за ниска иновативност и резултатност на научната дейност, неефективно използване на ресурсите и енергията, неприключила модернизация на държавната администрация, както и за неприключилата реформа в съдебната система.

"Нека всички заедно със средствата от ЕС да успеем през следващите 7 години да преодолеем тези неща", призова Златанова.

„Това споразумение не е на едно правителство или на една политическа сила. Това е споразумението на България", заяви тя.

Oще: европейска комисия  европейски съюз  еврофондове  зинаида златанова  наука  оперативни програми  пари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани