BSA: Софтуерното пиратство у нас намалява с 1 пункт през 2009 г. | webcafe.bg
newscafe

Софтуерното пиратство у нас намалява с 1 пункт през 2009 г.

Webcafe.bg
11.05.2010, 13:25 (обновена 11.05.2010, 13:44)
уиндоус, пиратски софтуер, пиратство

Нелицензиран бизнес софтуер...

Делът на използвания нелицензиран софтуер в България е спаднал с 1 пункт през 2009 г., достигайки 67%, а загубите за софтуерната индустрия в резултат на пиратството у нас възлизат на 115 милиона щ.д. (в сравнение със 139 милиона щ.д. през 2008 г.).

Това съобщи днес Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС (The Business Software Alliance/BSA), което обяви резултатите от седмото глобално проучване на софтуерното пиратство в повече от 100 страни в света, направено съвместно с International Data Corporation/IDC.

Въпреки глобалната финансова криза, нивото на софтуерното пиратство спада в 54 от изследваните страни, а едва в 19 се наблюдава покачване. Независимо от това обаче, в световен мащаб се наблюдава покачване на нивото от 41% на 43%. Причината е главно в резултат на бързо развиващите се пазари с преобладаващо пиратство като Китай, Индия и Бразилия, които увеличават своя дял от общия софтуерен пазар.

"Падането нивото на софтуерното пиратство в България с 1 пункт и намаляването на причинените от него загуби за софтуерната индустрия през 2009 г. несъмнено звучи обнадеждаващо", заяви Велизар Соколов, юридически представител на СИБС у нас. "Очевидно предприетите през 2008 и 2009 г. мерки дават резултати, но сравнявайки данните с тези за другите държави членки на ЕС, нивото на софтуерното пиратство у нас остава недопустимо високо".

Със спада от 1 пункт през 2009 г. софтуерното пиратство у нас за първи път достига ниво от 67%, което се отразява не само върху намаляване на загубите от него, но и дава индикация, че се очертава нова тенденция към постепенно нормализиране на софтуерния пазар.

„Проучването на BSA и IDC сочи известен успех в борбата с пиратството в цял свят през 2009 г., но постепенната промяна не е достатъчна", заяви Робърт Холиман, президент на BSA. „Пиратството ограничава иновациите в областта на информационните технологии, разкриването на нови работни места, растежа на националната икономика и ограбва държавите от жизнено необходимите им постъпления в хазната. Нашият доклад много ясно показва, че правителствата по цял свят трябва да удвоят усилията си в борбата с кражбата на софтуер."

Oще: пиратство  софтуер 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани