Колко точни са личните генетични тестове? | webcafe.bg
newscafe

Колко точни са генетичните тестове за $99

Webcafe.bg , По CNN
18.06.2010, 13:30 (обновена 19.06.2010, 12:00)
ДНК, изкуствен живот

Човешкият геном, наричан понякога кодът на Бога, все още крие много тайни

Подобно на всички други, д-р Рейчъл Зан обича изгодните сделки. Tака че когато приятел й изпратил връзка към Интернет сайт, предлагащ генетични тестове за $99 (обикновено те струват $499), тя си задала въпроса "Защо не?" и си поръчала теста.

Сега си задава въпроса "Защо?".

Зан изпитва - ако не разкаяние от покупката, то най-малкото много сериозни съмнения, за това доколко разумно е било решението й да си прави генетични тестове. "Направих го от любопитство", казва тя. "Но след това имах съмнения дали не съм го направила твърде прибързано. Това ме накара да се запитам дали няма някакъв минус, който да не съм премислила."

Първите й съмнения се промъкнали след като не много време след поръчката на теста, Walgreen отложили плановете си да продават лични комплекти за генетични тестове. Това станало, след като американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) се намесила, предупреждавайки потребителите да бъдат скептични към тестовете, които не са одобрени от FDA.

"Тестът пристигна и седя на рафта доста време. Но след това си казах "Все пак ще го направя", разказва Зан.

След като изпраща проба от слюнката си, Зан изпитва нова вълна от съмнения, когато открива, че FDA седмица по-рано са изпратили писма до пет фирми, предлагащи генетични тестове, с предупреждение, че трябва да изпратят техните домашни генетични тестове за анализ или обсъждане с властите защо продуктите им не са изискали одобрението на FDA.

В писмото си до 23andMe, услугата за тестове, която Зан е използвала, FDA казват, че искат да предотвратят "подвеждане на клиентите от неправилни резултати от тестовете или неаргументирани клинични интерпретации".

Миналата седмица 23andMe оповестиха, че наскоро са открили, че "известен брой от образци на клиенти на фирмата са били обработени неправилно" от лабораторията, с която са сключили договор.

"Сега се притеснявам за точността на резултатите", коментира Зан.

Представителят на рекламния отдел на 23andMe Адам Исърлис заяви пред CNN, че никой от фирмата няма да коментира този въпрос.

В последно време се появиха многобройни услуги, предлагащи употреба на генетични средства за подобряване на здравето. В книгата си "Надхитрете гените си" д-р Брандън Коулби препоръчва генетично тестване с цел предотвратяване на заболявания. "Много изследвания показват, че реализираната по генетичен път превенция може да се справи с много заболявания като рак и сърдечни заболявания", заявява той.

Зан, която е педиатър в Сан Диего, казва, че когато получи резултатите си след няколко седмици, ще пише за това в блога си Mamasoncall.com.

Преди да изберете да направите сами генетичен тест чрез онлайн услуга, ето някои въпроси, които според експерти би трябвало да си зададете:

1. Искам ли генетично тестване, защото се притеснявам, че може да имам рядко заболяване?

Нека приемем например, че обмисляте да имате дете, а някои от вашите роднини имат муковисцидоза. Въпреки че може да изберете да направите генетични тестове онлайн без помощта на здравен професионалист, ако резултатите са позитивни, само професионалист - например лекар или генетичен съветник, би могъл да ви помогне да определите риска от предаване на болестта на вашето дете.

"Най-малкото, преди да си направите онлайн тестове, би трябвало да намерите генетичен съветник във вашия район, който би могъл да ви помогне да изтълкувате резултатите", казва Елън Матлоф, директор на департамента по генетика към центъра по ракови заболявания на Йейлския университет.

2. Дали желая генетичен тест, защото се притеснявам от някое разпространено заболяване?

Някои онлайн услуги предлагат тестове за конкретен ген, за да се види дали има вероятност да получите сърдечен удар. Генетици казват, че резултатите от този тест ще са с доста ограничена полза, тъй като вероятността за това не се определя само от един ген.

Голям брой гени - много от които още не са идентифицирани - и други фактори като тип хранене и начин на живот определят дали ще получите сърдечен удар.

За по-подробна дискусия по генетичните тестове и сърдечните удари посетете този блог (http://ac360.blogs.cnn.com/2008/12/04/genetic-testing/).

3. Какво ще правя, ако имам отрицателни резултати?

Матлоф казва, че се притеснява, че хората ще приемат, че отрицателният резултат означава, че няма вероятност да се разболеят от определено заболяване или да го предадат на децата си, докато случаят често не е такъв. Например 23andMe заявяват, че не тестват за всяка възможна мутация в гена, причиняващ муковисцидоза.

"Може да ви кажат, че не сте изложени на голям риск от муковисцидоза, докато всъщност такъв риск има", коментира Матлоф.

За по-често срещаните заболявания отрицателният резултат не означава, че сте в безопасност, тъй като в ситуацията се намесват много гени и други фактори.

"Ако нямате точно този ген, за който проверява тестът, може да решите: "Е, рискът за мен е нисък. Няма защо да се притеснявам", казва Марк Бузик, директор на центъра за биомаркерни услуги към Emory University.

Oще: болести  ген  геном  онлайн  покупка  тест 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани