Делото срещу Цветан Цветанов отложено за 2014 г. | webcafe.bg
newscafe

Делото срещу Цветан Цветанов отложено за 2014 г.

Webcafe.bg
28.11.2013, 14:13 (обновена 28.11.2013, 17:21)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов възнамерява да се оплаква в Страсбург от работата на българската прокуратура

След като четенето на обвинението трая повече от час и половина, най-накрая делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов се оказа отложено за 24 януари 2014 г.

Цветанов застава за първи път на подсъдимата скамейка по едно от предявените му три обвинения. Става въпрос за онова, при което, пренебрегвайки разрешенията на съдия, през 2009 г. той е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та срещу бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров и след това се е подписал.

Всичко това станало на разрешения от съда във Велико Търново за прилагане на СРС-та спрямо Тодоров и срещу няколко души от престъпния контингент. Самият Тодоров също е обвиняем.

За догодина са призовани петима свидетели, след като на заседанието днес бяха разпитани трима. Тогава ще трябва да даде показания и Калин Георгиев, главен секретар на МВР в кабинета на ГЕРБ, понастоящем шеф на охраната и сигурността на СИБанк.

Делото за осуетяване на наказателното преследване тръгна от втори опит. По искане на защитата то се гледа по съкратената процедура и днес трябваше да бъдат разпитани само четирима свидетели. Един от тях отсъства заради заболяване.

В обвинителния акт е записано, че като министър Цветанов не е имал право на преценка дали да се прилагат СРС-та, вече разрешени от съд. С отказите, според прокурора той е забавил разследване за тежки престъпления срещу Орлин Тодоров, тогава полицай от ГДБОП в Горна Оряховица и още двама.

Така, твърди обвинението, е извършил изключително тежко посегателство срещу правосъдието, защото като министър на вътрешните работи от него се очаква да гарантира и осигурява върховенството на закона.

Според обвинението Цветанов е действал при пряк умисъл да избави лицата от наказателно преследване и от евентуално наказание лишаване от свобода и е осъзнавал високата обществена опасност.

Преди заседанието германският адвокат на Цветанов Ханс Петер-Ул, депутат от Бундестага каза, че е готова жалбата до съда в Страсбург. В нея бившият вътрешен министър ще претендира за нарушени права, заради изказвания на прокурора по делото за незаконно използване на мобилната станция за подслушване от МВР.

"Малко преди изборите прокуратурата публично направи изявление без да имаме произнасяне на съда по тази тема. Без да имаме произнасяне по тази тема, че г-н Цветанов е виновен и че това нещо е доказано, че е извършил престъпление. Това е напълно разбираемо, че едно такова изказване има влияние върху изборния резултат. И този съдебен скандал трябва да бъде разгледан от Европейския съд за правата на човека в Страсбург. И днес ще наблюдаваме дали България е наистина правова държава", коментира адвокатът на Цветанов Менко Менков.

Самият Цветанов заяви пред журналисти, че като министър е давал "пълна оперативна свобода на колегите си".

За отказаните СРС-та Цветанов обясни: "Отказал съм, след което след един месец съм разписал започната експлоатация на СРС-та, след което отново има удължаване, от което са образувани две досъдебни производства по това, за което са искани тези СРС-та. Нямам никакви притеснения, ясно е, че това е опит за политическо дискредитиране. Никога и по никакъв повод не е било оказано никакво въздействие, върху която и да е било служба или директор".

Oще: дело  обвинение  прокуратура  сотир цацаров  съд  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани