Ако ЕРП не платят, ДКЕВР тръгва към отнемане на лицензите | webcafe.bg
newscafe

Ако ЕРП не платят, ДКЕВР тръгва към отнемане на лицензите

Webcafe.bg, по БТА и Агенция Фокус
18.03.2014, 12:06 (обновена 18.03.2014, 19:12)
Ток

Снимка: © Стоян Георгиев

Властта си заформи битка с електроразпределителните дружества

Натискът на държавата върху трите частни електроразпределителни дружества да заплатят над 318 млн. лева към НЕК се засили.

Днес изтича ултиматумът, даден от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да се издължат и ако това не се случи, ДКЕВР "ще заседава, за да предприеме съответните действия, като едно от тях е отнемане на лиценза", обяви шефът на ДКЕВР Боян Боев.

На 14 март НЕК подаде жалба за задължения в размер на 318 млн. лева, неплатени от страна на електроразпределителните дружества. Според обясненията на Стойнев и Боев, дружествата всъщност си приспаднали суми, които НЕК им дължи. Това, по думите на Боев, е незаконосъобразно.

"Ако не си платят до края на деня, не сме поставили точен час, парите по сметката на НЕК могат да постъпят и утре, ще седнем и ще заседаваме. Едно от действията, които можем да предприемем, е процедура по отнемане на лиценз", каза Боев.

Имаме наказателно постановление към ЕнергоПро и към ЕВН, като до края на седмицата, това ще се случи и с ЧЕЗ, каза Боев във връзка със задълженията на ЕРП-ата към НЕК. Глобата е максималната определена от закона - 1 милиона лева.

По думите му, дружествата следва да предявят разхода си в периода от юли 2012 до юли 2013 година, заедно със заявленията си до 31 март.

"Разбирам техните притеснения. Всички са поставени в трудна ситуация, но това отминало решение, което води със себе си проблем сега, не омаловажава сега, те да спазват закона", допълни Боев.

"В Закона за енергетиката е написано, че има ли разходи, които следва да бъдат признавани за минал период, те трябва да бъдат предявени чрез ДКЕВР. А тези разходи, които ЕРП-та прихващат или предявяват незаконносъобразно, са, защото са решили така, в случая - това е НЕК", обясни Боев.

Ако разходите бъдат признати, това може да рефлектира върху цената на електроенерегията, но поясни, че отчетите се гледат в цялост и все още е твърде рано да се правят прогнози.

Отговорът на енергийните дружества

И трите ЕРП-та реагираха на ултиматума, даден от държавния регулатор и МИЕТ.

EVN са превели на Националната електрическа компания (НЕК) 32 милиона лева. На пресконференция председателят на Управителния съвет на дружеството Йорг Золфелнер уточни, че това е краткосрочно финансиране - жест, с който EVN подпомага ликвидността на НЕК.

НЕК дължи на дружетсвото 144 милиона лева за присъединяване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). От EVN са пристъпили към прихващане на 104 милиона лева, дължими от НЕК. Практиката за поддържане на дължими средства е законноустановена в целия ЕС, казват от EVN.

ЧЕЗ спазва нормативната уредба на страната и във всички свои действия се ръководи от принципа на върховенството на закона. В тази връзка спазването на лицензионните ни задължения е приоритет, за да се гарантира сигурността на цялата енергийна система, заявяват от компанията в съобщение, публикувано на сайта й.

Дружествата от Групата на ЧЕЗ в България не са спирали плащанията си към НЕК и стриктно изпълняват задълженията си по двустранните взаимоотношения, пише още в съобщението. За съжаление, от страна на НЕК задълженията за компенсиране на разходите за изкупена по преференциални цени електроенергия, произведена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и когенерации, не се изпълняват последователно и законосъобразно, казват от ЧЕЗ.

Малко по-късно изявление направи и регионалният мениджър на ЧЕЗ Петър Докладал. В него той приветства „подхода на независимата ДКЕВР да се търси прагматично и професионално решение на проблемите чрез преговори с НЕК и в условията на открит диалог и равнопоставеност“. В израз на "добро желание за стартиране на действителен диалог", от ЧЕЗ са изплатили на НЕК сума в размер на 8 072 719 лв още вчера (17 март). Докладал посочва още, че до края на март са предвидени още две плащания.

"Енерго-про" също разпространи позицията си. Дружеството обяви, че плащанията му към НЕК никога не са били спирани или забавяни. "Енерго-про" също се позовава на отменената методика за компенсация на разходите. Решението на ВАС задължава регулатора да даде указание как ще бъдат компенсирани разходите, направени за изкупуване на зелена енергия.

Тъй като ДКЕВР не е дал указание, дружеството е приложило старата методика, при която НЕК би трябвало да възстановява на крайните снабдители разходите за всеки мегават час произведена енергия, заявяват от "Енерго - про". Компанията е удържала общо 46 милиона лева от текущите месечни суми, които дължи на НЕК за доставената електроенергия.

Oще: боян боев  дкевр  драгомир стойнев  ерп  нек 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани