Вигенин видя стопа на "Южен поток" като емоция | webcafe.bg
newscafe

Вигенин видя стопа на "Южен поток" като емоция

Webcafe.bg, по БГНЕС
22.04.2014, 13:34 (обновена 22.04.2014, 14:40)
газ

Според Криситан Вигенин за разлика от други въпроси, по темата за „Южен поток" има единодушие между управляващите и опозицията в България.

Значението на резолюцията на Европейския парламент за спирането на „Южен поток" не трябва да се преувеличава, смята външният министър Кристиан Вигенин. По думите му документът е плод на емоционалния израз на Европейския парламент за по-бърза политическа и икономическа стабилизация на Украйна.

"Не "Южен поток" е проблемът на Украйна", подчерта външният министър, цитиран от БГНЕС. Според него за разлика от други въпроси, по темата за „Южен поток" има единодушие между управляващите и опозицията в България.

Той определи като важен национален проект изграждането на газопровода и е категоричен, че „Южен поток" ще гарантира сигурността на гражданите. Вигенин припомни газовата криза от началото на 2009 година, заради която бяха спрени доставките на газ за България.

Министърът заяви, че нестабилността на Украйна е била една от причините за избухването на тази криза. По думите му гарантирането на доставките и диверсификацията на източниците ще дадат сигурност.

През миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, с която настоява „Южен поток" да не се изгражда. Документът няма задължителен характер. По думите на Сабина Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, „Южен поток" не е приоритет за ЕС. Тя обясни, че за момента в работната група, създадена в началото на тази година, се разменят единствено мнения по технически и юридически въпроси. Преговори на политическо равнище още няма. Бергер посочи и, че този политически процес е бил замразен заради действията на Русия в Украйна.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се застъпи за проекта. Миналата седмица той заяви, че отказът от „Южен поток" означава да не се развиваме и определи проекта като един от основните стимули за икономическия растеж.

В началото на месеца парламентът прие набързо промени в Закона за енергетиката, с които се улеснява строителството на българската част от газопровода. Новите текстове в закона дават дефиницията "морски газопровод", с която морската част на "Южен поток", навлизаща на българска територия, има правен статут, според който не настъпва в европейска територия.

Oще: газ  газопровод  драгомир стойнев  европейски парламент  европейски съюз  кристиан вигенин  украйна  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

1 sim4o | 23.04.201410:43

Йотингер винаги кефи ...

http://www.youtube.com/watch?v=LtoMIMivXUk

http://www.youtube.com/watch?v=kuYBMCck2Rk
   

оценка

+0 -0