Неравенството, най-големият проблем в България | webcafe.bg
newscafe

Неравенството, най-големият проблем в България

Webcafe.bg
04.03.2014, 12:09 (обновена 04.03.2014, 12:25)
инфографика

За света корупцията е най-големият проблем, за България - бедността

Най-големият проблем в България е бедността и разликата между бедни и богати.  Това сочат резултатите от световното допитване на международната социологическа агенция "Галъп интернешънъл".

В България най-голямо натрупване на отговори се получава при бедността и разликата между бедни и богати - 23%. Следват икономическите проблеми и безработицата - съответно със 17% и с 15%.

България е член на ЕС от 2007-а и въпреки че оттогава ни управлява трето правителство, неизменно страната е на последно място в ЕС по бедност, доходи, дял от БВП на глава от населението, смъртност.

Корупцията събира 9%. След нея българите нареждат като проблем в световен мащаб войните и въоръжените конфликти - със 7%, както и престъпността - с 5%.

Така дяловете на отговорите, свързани с бедността, икономическите трудности и безработицата у нас, са над средните за света и това е особено отчетливо по отношение на бедността.

Корупцията се възприема като проблем номер едно в световен мащаб.

Годишното проучване на УИН/"Галъп интернешънъл" се провежда в последните месеци на всяка година. Това е традиция от 1977 г. насам, започната под председателството на д-р Джордж Галъп.

В последното издание на изследването са интервюирани 66 806 души от 65 държави, което е представително за 77% от световното население. На респондентите бе зададен въпрос кой според тях е най-сериозният проблем пред света като цяло.

21% от анкетираните в световен мащаб посочват корупцията като най-голям проблем, пред който е изправен светът днес - това е най-високото натрупване на отговори сред общо 17-те категории проблеми, тествани в изследването.

Икономическите трудности заемат второто място с 14%. Бедността (пропастта между бедни и богати) е на трето място - с 12%.

Най-големите тревоги по региони са: корупцията в Азия (26%), Северна и Южна Америка (19%), Близкия Изток и Северна Африка (15%); бедността за анкетираните в Западна Европа (24%) и Източна Европа (20%); в Африка посочват най-често икономическите проблеми (21%).

Oще: бедност  безработица  българия  корупция  неравенство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.03.2014, 12:32

3 antoni | 30.08.201409:01

До крайна бедност ни докараха: мързела, апатията и тарикатлъка на българина!
Мързела - вечно чакащ някой друг да го оправи, апатията - да си отстоява интересите и тарикатлъка - законите да важат за другите, но не и за него!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 01.04.2014, 05:38

2 Ommanipadme Hum | 30.08.201405:04

т и базикаш л и са ???? България няма да е добре никога не е била в последните 800 години и няма и да бъде , независимо кои управлява , всичките са леш. всичките депутати и министри които са се изредили до сега са за разстрел , до 1.няма герб няма бсп няма атака няма дпс - всички са за разстрел и тез новите дето изскачат и те също. иначе никога няма да се оправим ама никога !!а статията е абурдна , на галъп отдавна не вярваме вече, кво искат да ми кажат - видите ли всички са мноо зле , затва и в България сме зле , така ли ? еми за мен не е така - поредната промивка. ако наистна искат да пишат за неравностоиното положение на 78 % от българите И ЗА БЕДНОСТА В бЪЛГАРИЯ МОЖЕХА ДА напишат наистина смислена статия , ама сега...тц
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.01.2014, 13:55

1 Petar Stoimenov | 04.03.201415:25

До крайна бедност ни докараха онези празни тикви от ГЕРБ! Ако не бяха манипулирали изборите и не упражняваха терор на българските граждани близо 4 години, сега щяхме да сме доста по-добре.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани