НОИ даде индулгенция на Ковачки | webcafe.bg
newscafe

НОИ даде индулгенция на Ковачки*

Webcafe.bg
27.05.2014, 17:06 (обновена 27.09.2016, 15:34)
пари

Снимка: © getty images

Инспекцията по труда започна проверка в мини "Бобов дол" по искане на омбудсмана Константин Пенчев

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт  (НОИ) е дал положително становище за разсрочване на задълженията на Въгледобив "Бобов дол" в размер на 41 млн. лв. Дългът към държавата на предприятието, собственост на Христо Ковачки, е за осигурителни вноски на работници.

Новината идва часове след като Инспекцията по труда започна проверка в мини "Бобов дол" по искане на омбудсмана Константин Пенчев във връзка с репортаж на Нова телевизия за купоните за храна, които миньорите получавали към заплатата.

От дружеството коментираха, че процедурата е започнала преди 3 месеца и че не може да се прави връзка между днешното решение и изборите. Разсрочването на задълженията е във връзка с развитието на предприятието и то не е изключение, а част от практиката на НОИ, казват още от компанията.

От разследването на Нова телевизия се разбра, че миньорите са получили по 50 лева повече към месечните си аванси, а началникът на открития рудник в Бобов дол им напомня за кого трябва да гласуват - за номер 15 на бюлетината, тоест за Коалиция за България. Прокуратурата вече започна разследване на случая.

Разследването показа още, че част от възнагражденията на миньорите се дават във вид на купони за храна, които обаче могат да бъдат използвани само в определен магазин - собственост на Христо Ковачки, в който най-често няма никакви стоки.

Председател на Надзорния съвет на НОИ е вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Тази сутрин пред Нова телевизия той заподозря, че схемата с ваучерите за храна е опит за спестяване на данъци и осигурителни вноски върху заплатите на миньорите, което определи като драстично нарушаване на закона.

След избухването на скандала се оказа, че структурата на "Подкрепа" в мината е събирала подписка-опровержение на обвиненията за корпоративен натиск.

"Ако има такава подписка, аз лично не се гордея с нея", бяха думите на Димитър Манолов, според когото синдикатите били безпомощни срещу натиска над работниците заради конституционната забрана да се занимават с политическа дейност.

Oще: бобов дол  бсп  купуване на гласове  мини бобов дол  нои  разследване  христо ковачки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

3 Citizen X | 28.05.201409:49

Да го духат, нещастници с каски... По целия разумен свят миньорите са били символ за героизъм и мъжество, само тук са като премазани хлебарки. Може би един-два пъти "Жерминал" по каналето би отворил нечии очи... Всъщност, надали, то талавизията там е здраво на "Планета"...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

2 Scooby Doo | 28.05.201408:45

Около Бобов дол не е имало никакви съмнения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

1 deowin | 27.05.201419:27

И така се изчисти всяко съмнение около Бобов Дол..
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани