И РИОСВ спря строежа в Иракли | webcafe.bg
newscafe

И РИОСВ спря строежа в Иракли

Webcafe.bg
16.01.2013, 15:57 (обновена 16.01.2013, 23:42)
Море

Снимка: © Cross.bg

Ще има глоби за "Емона 2000" и несебърските общинари, които са им разрешили да строят

Бургаските екоинспектори са открили несъответствие между издадените от община Несебър разрешения за строеж в Иракли и решението по ОВОС. Поради това те, подобно на колегите си от строителния контрол, са стопирали работата по скандалните обекти и са поискали налагане на глоби, съобщават от Министерството на екологията и водите.

Заради строежа на 8 къщи и 3 склада над одобреното по ОВОС, на възложителя "Емона 2000" ще бъде наложен максималния размер на глобата според Закона за опазване на околната среда - 20 000 лв. От екоминистерството цитират колегите си от МРРБ, които ще накажат чиновника от Несебър, одобрил проектите и издал разрешения за строеж.

Проведената на 15 януари проверка на терен от РИОСВ-Бургас последва тази на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) от предния ден. Тя беше разпоредена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова часове преди мащабен протест на екоактивисти по централните софийски улици. ДНСК първи констатираха разминаванията между заявения брой сгради и действителните строежи.

Преди това от МОСВ бяха заявили с официално съобщение, че всичко в Иракли е направено в пълно съответствие с изискванията на екологичното законодателство и при пълна прозрачност. Министър Нона Караджова даже обвини екологичните организации в "тенденциозност и липса на градивност".

Даже днес тя нападна активистите, като заяви, че протестите срещу застрояването на Черноморието са "твърде закъснели", защото "безумията с огромните комплекси от по 10 етажа по плажовете, това беше един 10-годишен период на безумно строителство".

Обяснението на Мирослав Найденов

По думите на земеделския министър Мирослав Найденов, открити са два документа, издадени от бившия шеф на РИОСВ-Бургас Симеон Симеонов с един и същ номер - 4996, от една и съща дата - 29 октомври 2008 г., но с различно съдържание. В едното решение е записано, че трябва да се направи оценка за степента на въздействие, а в другото - че не възразява да започне процедура по изключване на терена, без да бъде правена екооценка на проекта.

Найденов смята, че Симеонов е издал под нечие въздействие второто решение за процедура по изключване от горския фонд без оценка и укриване на първото от преписката. Но чиновникът "имал глупостта" да не унищожи документа, в който се посочва, че трябва да се направи екооценка и така попаднал в междуведомствената комисия, а от там бил предаден на прокуратурата.

Така започва изключването на терена от горския фонд, макар и в архива на РИОСВ-Бургас да има доклад от 2006 г. на учени от БАН, че земите са дюни.

Попитан защо сегашният директор на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев не е взел предвид документа, в който се иска екологична оценка, Найденов препрати към министър Нона Караджова.

На 18 януари антикорупционната комисия в парламента, оглавявана от Яне Янев, се събира, за да изслуша  бившия премиер Сергей Станишев, както и министри от кабинета на тройната коалиция - на външните работи Ивайло Калфин, на земеделието Валери Цветанов и на околната среда Джевдет Чакъров заради заменките с държавни земи, вършени по време на тяхното управление.

Не строят в Иракли?

Бунгалата и складовете от бъдещото ваканционно селище се намират на над 3 километра от Защитената територия в южната част на плаж "Иракли“. Това обяснява управителят на "Емона 2000" д-р инж. Добрин Иванов в писмо до медиите. По думите му комплексът се изгражда в местността Кладери в землището на село Емона и тя граничи с друг плаж - "Река Вая“, разположен на север от "Иракли".

Иванов посочва, че Кладери има влязъл в сила териториален устройствен план от 1997 г. В него влиза и територията на бившето летовище от 1977 г., част от което са бивш пионерски лагер и гранична застава, простиращи се до брега на река Вая. По думите му земята е реституирана и изкупувана от реални собственици на пазарни цени в продължение на 15 години.

През март 2012 г. върху бившия пионерски лагер е започнало изграждането на комплекса на "Емона 2000" върху три имота с обща площ от 26 дка. Според Иванов, през цялото време до сега къмпингуващите на Иракли са наблюдавали строежа и не са имали възражения срещу него.

В отвореното писмо се посочва, че ваканционното селище не е построено върху защитени територии, а влиза в две защитени зони по Натура 2000 (т.е. строителството се разрешава, ако покрива определени екологични критерии – бел.ред). Добрин Иванов посочва, че проектът е с параметри, по-ниски от изискванията по Закона за устройство на територията и Закона за устройството на черноморското крайбрежи и има всички строителни разрешения. По думите му по време на строителството се е следяло за замърсяване на води и почви.

В отвореното си писмо управителят на "Емона 2000" посочва, че фирмата на своя воля е почиствала плаж "Иракли" и освен това е осигурила пост на "Река Вая", спасителите от който да наблюдават и "Иракли".

Oще: днск  иракли  нона караджова  протести  риосв 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани