И РИОСВ спря строежа в Иракли | webcafe.bg
newscafe

И РИОСВ спря строежа в Иракли

Webcafe.bg
16.01.2013, 15:57 (обновена 16.01.2013, 23:42)
Море

Снимка: © Cross.bg

Ще има глоби за "Емона 2000" и несебърските общинари, които са им разрешили да строят

Бургаските екоинспектори са открили несъответствие между издадените от община Несебър разрешения за строеж в Иракли и решението по ОВОС. Поради това те, подобно на колегите си от строителния контрол, са стопирали работата по скандалните обекти и са поискали налагане на глоби, съобщават от Министерството на екологията и водите.

Заради строежа на 8 къщи и 3 склада над одобреното по ОВОС, на възложителя "Емона 2000" ще бъде наложен максималния размер на глобата според Закона за опазване на околната среда - 20 000 лв. От екоминистерството цитират колегите си от МРРБ, които ще накажат чиновника от Несебър, одобрил проектите и издал разрешения за строеж.

Проведената на 15 януари проверка на терен от РИОСВ-Бургас последва тази на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) от предния ден. Тя беше разпоредена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова часове преди мащабен протест на екоактивисти по централните софийски улици. ДНСК първи констатираха разминаванията между заявения брой сгради и действителните строежи.

Преди това от МОСВ бяха заявили с официално съобщение, че всичко в Иракли е направено в пълно съответствие с изискванията на екологичното законодателство и при пълна прозрачност. Министър Нона Караджова даже обвини екологичните организации в "тенденциозност и липса на градивност".

Даже днес тя нападна активистите, като заяви, че протестите срещу застрояването на Черноморието са "твърде закъснели", защото "безумията с огромните комплекси от по 10 етажа по плажовете, това беше един 10-годишен период на безумно строителство".

Обяснението на Мирослав Найденов

По думите на земеделския министър Мирослав Найденов, открити са два документа, издадени от бившия шеф на РИОСВ-Бургас Симеон Симеонов с един и същ номер - 4996, от една и съща дата - 29 октомври 2008 г., но с различно съдържание. В едното решение е записано, че трябва да се направи оценка за степента на въздействие, а в другото - че не възразява да започне процедура по изключване на терена, без да бъде правена екооценка на проекта.

Найденов смята, че Симеонов е издал под нечие въздействие второто решение за процедура по изключване от горския фонд без оценка и укриване на първото от преписката. Но чиновникът "имал глупостта" да не унищожи документа, в който се посочва, че трябва да се направи екооценка и така попаднал в междуведомствената комисия, а от там бил предаден на прокуратурата.

Така започва изключването на терена от горския фонд, макар и в архива на РИОСВ-Бургас да има доклад от 2006 г. на учени от БАН, че земите са дюни.

Попитан защо сегашният директор на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев не е взел предвид документа, в който се иска екологична оценка, Найденов препрати към министър Нона Караджова.

На 18 януари антикорупционната комисия в парламента, оглавявана от Яне Янев, се събира, за да изслуша  бившия премиер Сергей Станишев, както и министри от кабинета на тройната коалиция - на външните работи Ивайло Калфин, на земеделието Валери Цветанов и на околната среда Джевдет Чакъров заради заменките с държавни земи, вършени по време на тяхното управление.

Не строят в Иракли?

Бунгалата и складовете от бъдещото ваканционно селище се намират на над 3 километра от Защитената територия в южната част на плаж "Иракли“. Това обяснява управителят на "Емона 2000" д-р инж. Добрин Иванов в писмо до медиите. По думите му комплексът се изгражда в местността Кладери в землището на село Емона и тя граничи с друг плаж - "Река Вая“, разположен на север от "Иракли".

Иванов посочва, че Кладери има влязъл в сила териториален устройствен план от 1997 г. В него влиза и територията на бившето летовище от 1977 г., част от което са бивш пионерски лагер и гранична застава, простиращи се до брега на река Вая. По думите му земята е реституирана и изкупувана от реални собственици на пазарни цени в продължение на 15 години.

През март 2012 г. върху бившия пионерски лагер е започнало изграждането на комплекса на "Емона 2000" върху три имота с обща площ от 26 дка. Според Иванов, през цялото време до сега къмпингуващите на Иракли са наблюдавали строежа и не са имали възражения срещу него.

В отвореното писмо се посочва, че ваканционното селище не е построено върху защитени територии, а влиза в две защитени зони по Натура 2000 (т.е. строителството се разрешава, ако покрива определени екологични критерии – бел.ред). Добрин Иванов посочва, че проектът е с параметри, по-ниски от изискванията по Закона за устройство на територията и Закона за устройството на черноморското крайбрежи и има всички строителни разрешения. По думите му по време на строителството се е следяло за замърсяване на води и почви.

В отвореното си писмо управителят на "Емона 2000" посочва, че фирмата на своя воля е почиствала плаж "Иракли" и освен това е осигурила пост на "Река Вая", спасителите от който да наблюдават и "Иракли".

Oще: днск  иракли  нона караджова  протести  риосв 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани