"Атака" готви закон, който да въдвори правилната реч | webcafe.bg
newscafe

Държавен съвет за българския език

Webcafe.bg
05.08.2011, 13:15 (обновена 05.08.2011, 13:52)
Кирил и Методий

Скоро може да има държавна рестрикция на начина, по който пишем и общуваме.

Специален съвет за българския език към Министерския съвет ще се занимава с чистотата на книжовната реч и ще  изготвя и публикува в "Държавен вестник" правилата - граматика, правопис, замяна на думи с равностойни в българския език, съобщава в. "Труд".

Това е една от идеите в новия законопроект за българския език, внесен в парламента от председателя на образователната комисия Огнян Стоичков от "Атака" и колегата му Станислав Станилов. Директор на съвета ще е председателят на Института по български език към БАН, а членове - трима учени от института, трима преподаватели от висшите училища и трима учители.

В законопроекта се регламентира кога и къде книжовната норма е задължителна, а при неспазването й може да има глоби. Те ще се налагат от министъра на образованието, който ще следи и за изпълнението на закона.

Стоичков обясни, че проектът обединява всичките 114 нормативни акта, в които има предписания за употребата на книжовната норма. Проектът задължава ползването на книжовен български в училища и детски градини, но остава правото за изучаване на майчин език.

В обществените медии се забраняват например новинарски емисии на чужд език в национален ефир. Такива може да има в регионални програми, но задължително с писмен превод на български.

Ако законът мине, новини на турски по БНТ и БНР ще има само в регионите със смесено население. Чужд език или некнижовен български ще е забранен и на обществени събития като митинги и манифестации. Дори при участие на чуждестранни гости ще се говори на български с превод на съответните работни езици.

Правилата на езика ще бъдат публикувани официално и използването им ще е задължително за институции, граждани и фирми в тяхната кореспонденция, както и на обществени събития.

В "Държавен вестник". ще бъдат оповестявани новостите в граматическите правила, нови думи, заменени чужди думи с равностойните им по значение български думи и т. н. БАН ще има задължението периодично да издава правописен речник и такъв на чуждите думи, но сега спазването на правилата в тях вече ще е задължително в гореизброените случаи.

Съветът всяка година ще докладва на парламента за използването на книжовен език в институциите и обществената сфера, като информацията ще се събира от министерства, общини, съдилища, комисии и други институции. Съветът ще отчита и какви усилия е положил за запазване на чистотата на езика.

Друго задължение на съвета ще е да чете проектите за учебници и при разминаване на езика в тях с книжовната норма те няма да бъдат одобрявани за публикуване. За неспазване на тази норма от издателствата например е предвидена глоба - от 500 до 1000 лв. и имуществена санкция от 2000 до 5000 лв.

Фирми и други юридически лица, които в официалната си кореспонденция и документация не използват книжовен български, също може да бъдат глобени от 500 до 1200 лв. При гражданите процедурата е по-мека - наказанието за неграмотна и цинична реч, за диалектни форми или на чужд език жалба до институция може да е до 300 лева. Ако причината обаче е непознаване на книжовния български, преди да се налага санкция, държавата е длъжна първо да осигури на човек обучение.

Между 100 и 800 лв. може да е наказанието за физическо лице или фирма, което разпространява учебни, справочни или други материали, нарушаващи закона за езика. Това не важи за защитени търговски марки, например "Кока-Кола". Или лютеницата "Дерони", която се пише на латиница. Няма проблем и с концерти, развлечения, промоции.

Задължително ще е обаче информационни съобщения и текстове да са на книжовен български. За разлика от законопроекта на БСП, в новия не се посочват изрични правила за табелите.

Според вносителя Стоичков съветът трябва да има своя администрация и да може да работи по сигнали и да се самосезира.

Oще: "атака"  бсп  граматика  език  закон  чуждици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

6 YOLE | 06.08.201117:00

Мисля , че майчиния език трябва да се изучава в къщи , при мама .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 06.08.201106:05

Грижата да си опазим езика е благородна и трогателна.Но вече сме твърдо на първото място в Европа по висока смъртност!Статистиката показва още,че бягаме от Родината си и така намаляваме с 50 хил.души всяка година!Дори да опазим езика си,това би имало смисъл само ако сме живи и сме тук. Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

4 sake | 06.08.201101:49

Държавен съвет за българския език,излишно ми се струва.
Кажи баба-"А",ха сега-"ягне". Много щастлив на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 06.08.201100:35

Като се има пред вид какви сме деца (ние българите) най-добрия начин в момента да се спаси българския е да се забрани. Напук ще го практикуваме!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 17:43

2 Весел Патилан | 05.08.201119:20

А..а..а..., само това НЕ! Ами тогава в Народното събрание никой няма да смее да вземе думата! Всичко ще става с мимики, жестове и гримаси! Къде ще отидат такива хубави думи като: "мориторинг", "консенсус", "анонс", "финализиране", с които народните избраници демонстрираха култура, компетентност и интелект, пардон - ум? А, не! Аз съм категорично против! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.02.2011, 15:39

1 Uti | 05.08.201116:50

Звучи ни рак, ни орел, ни щука. Дали е за да се вмъкне забраната за новините на турски, дали е наистина да се направи нещо за езика използван в публичното пространство? При всчики положения обаче, ако въведат такова нещо, ще настане голям цирк. Като се започне от езиковедите от БАН, чиито норми ще са абсолютно неприложими и се стигне до простата констатация, че никой не говори "грамотно". Едно е сигурно - ако го въведат, лично аз ще дам няколко уикенда от времето си да напиша програмка която да търси несъответствия с нормата и всяка стенограма която ми попадне, ще минава през нея. Ама сигурно няма да стане, че нали ако мине, Бойко ще трябва спешно да си купи букварче Палав
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани