От 1 август държавата въвежда девет стандарти за 19 месни продукта, като главното е, че трябва да са само от месо | webcafe.bg
newscafe

Само "Старопланинските" - от месо. Срещу колко?

Webcafe.bg
01.08.2010, 18:13 (обновена 02.08.2010, 11:07)
Мирослав Найденов

Снимка: © БГНЕС

Кучето на земеделския министър Мирослав Найденов вече ще е доволно - ще яде кренвирш от истинско месо

Вярвате или не на българските етикети и производители, но вече ще чакаме на пазара кайма, кебапчета, кюфтета и още няколко артикула само от 100 процента месо.

Девет стандарта за 20 месни продукти от свинско, говеждо и пилешко месо влязоха в сила от 2  август със заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов. Те са за: кайма, кебапчета и кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варено-пушени малотрайни колбаси, траен варено-пушен салам, кайма от птиче месо, кебапчета и кюфтета от птиче месо, сурова наденица и карначета от птиче месо и варени и варено-пушени малотрайни колбаси от птиче месо. Варено-пушените малотрайни колбаси, включени в стандартите са кренвирши, наденица и колбас.

Продуктите, произведени по тези стандарти, ще носят знака "Стара планина". Не се допуска съдържание на соя, картофено нишесте, фибри или механично обезкостено месо.

Разрешава се от 2.2% до 3.5% сол

Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, суровата наденица и карначетата е до 2%. 

Варените и варено-пушените малотрайни колбаси не трябва да съдържат повече от 2.2% сол, а трайният варено-пушен колбас от свинско и говежда месо - не повече от 3.5%. 

В суровата наденица и карначетата, варените и варено-пушените малотрайни колбаси и тайния варено-пушен салам, произведени от свинско, говеждо и птиче месо, се допуска влагане на някои необходими за производството добавки в строго фиксирано количество.

Такива са регулаторите на киселинността - захари, соли и витамин С (натриев ацетат Е262 и натриев цитрат Е331, аскорбинова киселина Е300 и нейните соли (Е301, Е315, Е316), фосфати (Е450, Е451, Е452), нитритна сол (Е249). Забранява се влагането на оцветители.

Месопреработвателите, които искат да произвеждат продуктите "Стара планина", трябва да подадат заявление в ДВСК, да бъде направена проверка за готовността за производство на тези продукти.

Председателят на Асоциация на месопреработвателите в България Кирил Вътев заяви вчера, че все още е рано да се ангажира с колко ще поскъпнат месните изделия заради новите стандарти.

Те се въвеждат със заповед на директора на Националната ветеринарно-медицинска служба, за да се избегнат дългите процедури в Института по стандартизацията.

Потребителите ще усетят от октомври повишението на цените на месните продукти "Стара планина", произведени по новите "утвърдени стандарти", прогнозират представители на бранша.

По Нова телевизия вчера обаче земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че се очаква месните продукти, които покриват стандартите, да бъдат двойно по-скъпи от другите. По думите му кайма, чието съотношение между свинско и говеждо месо е 60:40, трябва да струва около 8 лева. В момента по веригите хипермаркети нейната цена се движи около 6 до 7 лева.
 

Oще: кебапчета  месо  стандарти  стара планина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани