Плевнелиев призова за "повече Европа" | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев призова за "повече Европа"

Webcafe.bg, по Focus-news
06.05.2014, 11:32 (обновена 06.05.2014, 12:33)
плевнелиев

Снимка: © webcafe.bg

Президентът напомни, че вече 10 години членуваме в НАТО

"Правилният отговор на украинската криза е повече Европа" каза президентът Росен Плевнелиев в речта си по случай Гергьовден.

"Задължени сме да работим за нова фаза на отбранителна и енергийна интеграция, за по-силен Европейски съюз. ЕС, който да не допусне да се върнат отново ретроградните политики на велики сили и периферия между тях" - каза Плевнелиев.

Според него, кризата в Украйна е показала, че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да се подклаждат конфликти, да се дестабилизират държави и да не се спазва върховенството на закона.

Той смята, че демократичните ценности и националната сигурност не са даденост и не са безплатни, затова надеждната система за колективна отбрана и изграждането на модерни военни способности са много важни.

Президентът напомни, че членството на България в Алианса е основна гаранция за българската независимост и национален суверенитет, но не е достатъчна, защото изискванията към въоръжените сили са нараснали значително, а бюджетът за отбрана е недостатъчен.

"България трябва да изпълни своя съюзнически ангажимент като заложи разходи за отбрана за 2015 година от минимум 1,5% от Брутния вътрешен продукт и плавно да увеличи в следващите години тези разходи до норматива за НАТО от 2%." - каза той.

Страната ни трябва да засили сътрудничеството и да укрепи връзките си със съюзниците, смята държавният глава.

"В програмите за модернизация, включително и в проекта за закупуване на нов боен самолет, трябва да се заложи изискване за диверсификация и намаляване на много високата зависимост на страната ни от само една държава, производител на въоръжение.
Така трябва да бъде и в енергетиката. Енергийната ефективност и енергийната диверсификация са неразделна част от националната сигурност и представляват стратегически приоритет за България."

Плевнелиев напомни, че тази година се честват десет години от присъединяването на България към НАТО, а НАТО означава "всички за един и един за всички".

Според него армията ни изпълнява достойно съюзническите си задължения и доверието на нашите съюзници и партньори към нашите въоръжени сили е високо.

Президентът напомни за бойните подвизи на българската армия и призова войнишките паметници в цяла България да бъдат отрупани със свежи цветя.

"Нека инициативата "осинови паметник" се превърне в общонародна. Това не е само отдаване на почит към миналото, тя показва и нашето отношение към следващите поколения на България." - заключи президентът.

 

Oще: армия  гергьовден  европа  ес  нато  плевнелиев  сигурност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

2 sizif | 06.05.201420:39

Днес за кратко гледах новините. Срам ме е ...... и от политиците ни , но и от народа ни. Трябвало да харчим повече за армията ( така каза, този, който назначиха за президент) и спретнаха парад и разходи,..... разходи. Ха сега да видим, колко ще похарчим за 24-ти Май. Защото има развити държави с малки военни разходи (Япония - с почти нула), но няма такива без образование и наука. А аз си спомням как този президент се криеше, когато учените протестираха срещу злоупотребите на министър Игнатов (същия, на когото в един тефтер, бяха написали, че наказанията му стигат????????????????) . И да видите само как политиците ни се обединиха за повечето харчове за армията. Ама за образованието.................на тъп народ пари за знание му не требе
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 06.05.201416:05

Президента ни е по-голяма ваджайна и от външния министър. Жалък е много и адски нетактичен тъпак. На празника тръгнал да агитира американски оръжия да купуваме....
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани