Съдът в Бургас отмени поправката "Lafka" | webcafe.bg
newscafe

Съдът в Бургас отмени поправката "Lafka"

Webcafe.bg
23.04.2014, 20:19 (обновена 23.04.2014, 20:45)
съд

Търговците в Бургас се оплакват, че и сега производителите не им доставят цигари - по веднъж в седмицата, а за Lafki-те - има доставки всеки ден, като дори там се предлагали и промоции

Административният съд в Бургас отмени спорните поправки в наредбата на преместваеми обекти, гласувани ден по-рано от общинските съветници и предшествани с протест на търговци. С тях се отменяше ограничението един търговец да държи само един павилион, което местният бизнес видя като павиране на експанзията на веригата "Lafka".

Делото е образувано по жалби на "Асоциация за защита на дребния и средния бизнес", които първи надигнаха глас срещу задаващия се монопол на оранжевите павилиони на „Табак Маркет". От сдружението твърдят, че няма да издържат на конкуренцията на „Lafka", тъй като трябва да теглят кредити, за да инвестират в нови павилиони.

Въпреки протеста на над 200 души и опасенията, че 5000 души могат да останат без работа, общинските съветници от ГЕРБ и ДПС прокараха поправката, която сега Административният съд в Бургас отменя. С нея отпадаше ограничението един търговец да държи само един павилион за продажба на вестници, цигари и дребни пакетирани стоки.

Магистратите отменят и друг текст, приет по-рано в наредбата - че павилиони може да има само ако в нея се продават едновременно цигари, вестници и пакетирани изделия, а останалите търговци имат право да наемат от общината само един обект или място за павилион.

Съдът прецени, че няма достатъчно аргументи в полза на това, като също така се нарушава принципът на равнопоставеност между играчите на пазара. Съдебното решение подлежи на обжалвате пред Върховния административен съд.

През февруари т.г. търговски сдружения от цялата страна се обединиха в Национален координационен център на малкия бизнес, искайки от правителството да ги защити от появяващия се монопол на Lafka.

"Табак Маркет" отговори, че това е черна кампания срещу тях, тъй като заемат малък пазарен дял и са далеч от монополно положение - с 550 от общо над 20 000 такива търговски обекта.

Oще: lafka  бургас  лафка  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.