САЩ искат помощ от Европа срещу "Ислямската държава" | webcafe.bg
newscafe

САЩ искат помощ от Европа срещу "Ислямската държава"

Webcafe.bg
30.08.2014, 09:25 (обновена 30.08.2014, 09:46)
Джон Кери

Светът може да победи тази напаст, твърди Джон Кери

САЩ ще поиска помощ от Европа в борбата срещу джихадистката организация "Ислямска държава". В статия, публикувана в New York Times, американският държавен секретар Джон Кери посочва, че на предстоящия в Уелс конкрес на НАТО, Щатите ще потърсят съдействие за подпомагане на Ирак и на умерената опозиция в Сирия.

"Ние сме длъжни да поддържаме Ирак и умерената опозиция в Сирия, които се борят с джихадистите на бойното поле", пише Джон Кери.

След срещата в Уелс Джон Кери ще замине за Близкия Изток, за да получи „още помощ за коалицията сред страните, които са под непосредствена опасност". Неговото мнение е, че за да се противодейства на групировката "е необходима глобална коалиция, която да използва политически, хуманитарни, икономически, правоохранителни и разузнавателни инструменти в поддръжка на военните сили".

По думите на Джон Кери екстремистите от "Ислямска държава" няма да се задоволят само със Сирия и Ирак. Според него в момента групировката е по-голяма, по-добре подготвена отколкото преди и разполага с усъвършенствано тежко въоръжение. Те вече демонстрираха способността си да завладяват повече територия, отколкото която и да е друга терористична организация в стратегически район, който граничи с Йордания, Ливан и Турция, а освен това е близо до Израел, пише Кери.

С обединението на силите между САЩ и по-голяма коалиция от държави, туморът на "Ислямска държава" няма да се разпространява в други държави. Светът може да се противопостави на тази напаст и да я победи, пише американският държавен секретар.

Oще: америка  американски държавен секретар  джон кери  европа  европейски съюз  идил  израел  ирак  ислямска държава  йордания  кери  ливан  организация  сащ  сирия  терористична организация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

7 Levitt Hostel | 31.08.201409:43

Твърде късно е да бъде спрян Ислямския халифат. Това е терористична банда, която води война със съвременните средства на информационното общество. В България не се предоставя точна информация за групировката, но Ислямска държава вече обхваща не само териториите на Сирия и Ирак, а също така части от Нигерия и Индия. Европейските правителства са прекалено страхливи за да застанат и да поддържат радикално решение на глобалния проблем ISIL, като се задоволяват единствено с разпространението на неясни декларации, които не само не вредят на ISIL , а засилват позициите му дори в европейските държави. Това се вижда най- вече във Великобритания, където призивите за отнемане на гражданството, нещо което е юридически почти невъзможно, засилват и радикализират мюсюлманите във Великобритания. Правителството на Великобритания съзнава проблема и няма да се присъедини към американската интервенция, тъй като би отворил нов фронт, този път в сърцето на Великобритания - Лондон. Ислямистката банда съзнава, че чрез атака на европейските столици може да отвори вратите на ада за западния свят и е въпрос на време да действа.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 30.08.201423:31

Мнооого е прав Роуън тоя път.

Ще спечелят джихадистите, ама именно заради такива като него.
Щото за войната в Украина всички са единодушни как трябва да се трепят гадните украинци (християни), ама за войната срещу джихадистите май не сме много единодушни.......ето Гюлеметов е за арабите срещу Израел, останалите тук биха искали да видят САЩ опозорени от ислямистите...

Обаче гадните украинци трябва да измрат смешник
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

5 Алилуйщина | 30.08.201418:01

Tralala Tralalav…………………………..Ами защото,връзката САЩ- Саудитска Арабия е много силна, а дипломатическите и военните им отношения са описани на много места. САЩ имат бази там, обучават местните, използват Саудитска Арабия за войните и интересите си.

Едно е сигурно, всеки път, когато въоръжаваш главорези се случва едно и също:

Moderate? Syrian rebels post image of selves by burning U.S. Capitol on Facebook page……………..
http://www.washingtontimes.com/news/2013/sep/6/facebook-flap-syrian-rebels-post-image-selves-burn/
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.08.2012, 20:13

4 Tralala Tralalav | 30.08.201416:58

Същият въпрос и към Роуан. И добавка: направи си справка с Кувейт и Саудитска Арабия. Там защо няма джихадисти а американците имат не пръст а цяла ръка там?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

3 Rowan | 30.08.201415:03

Едни забъркват проблемите, същите печелят от петрола, а сега искат и други да плащат сметката. Добре дошли в новият световен ред.

А това го писах на друго място по същия повод:

„Джихадът няма шанс за разпространение, ако няма подкрепа на широките народни маси по онези земи. Джихадът не е причина за противопоставянето, а следствие на американските намеси в работите на народи с хилядолетни традиции. Една нация си въобрази, че единствено тяхната култура е правилната и техния начин на живот е верният. И решиха да ги наложат със сила. Тероризмът е следствие, защитна реакция за запазване на ислямската култура и национална идентичност. И в тази война те ще победят, защото вярват, че те са на правилната позиция, те се защитават. А в „белите“ държави народите се колебаят, дали техните армии водят справедлива война.“
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.08.2012, 20:13

2 Tralala Tralalav | 30.08.201414:41

Гюлеметов нима одобряваш обезглавяванията, бичуването и изобщо измъчването на невинни хора и насилствената ислямизация?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

1 Божидар Гюлмезов | 30.08.201412:37

, а освен това е близо до Израел
-----------------------
Да си дойдем на думата. Е при това положение няма как да не ги бомбандират след като заплашват държавата на управляващите САЩ.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани