Брюксел проверява БЕХ за монопол | webcafe.bg
newscafe

Брюксел проверява БЕХ за монопол

Webcafe.bg
03.12.2012, 13:17 (обновена 03.12.2012, 17:40)
Ток

Снимка: © БГНЕС

ГЕРБ обеща да разкрие БЕХ, но така и не го стори

Европейската комисия започва разследване срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ), за да провери съмненията за господстващо положение на пазара на електроенергия.

Мегакомпанията, създадена при тройната коалиция от тогавашния министър Румен Овчаров, включва под шапката си цялата държавна енергетика: АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", "Булгартел", НЕК, Мини Марица-Изток, ТЕЦ "Марица Изток 2", Енергийният системен оператор.

Въпреки че в началото на мандата бившият вече икономически министър Трайчо Трайков обяви намеренията на ГЕРБ холдингът да бъде разформирован, но това така и не се случи до ден днешен. По всичко личи, че тези намерения са забравени.

БЕХ е страна по договора за строителството на руския газопровод "Южен поток".

Разследването започва заради съмнения, че БЕХ възпрепятства конкуренцията на пазара на едро на електричество - в България и съседни страни-членки на Европейския съюз - чрез териториални ограничения, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

ЕК ще проверява конкретно дали определени клаузи в споразуменията с клоновете и фирмите-партньори налагат условия къде да се продава закупената от холдинга електроенергия, обясни говорителят по въпросите на конкуренцията Антоан Коломбани.

"Тези условия може да ограничават свободата на търговските партньори да доставят електроенергия, като предписват къде трябва да бъде доставена тя. Например някои от тях предвиждат електричеството да бъде препродавано само в България и да не може да се изнася", заявява той.

Коломбани добави, че това би представлявало ограничаване на конкуренцията, в разрез с европейското законодателство, и би попречило на интегрирането на европейския пазар на електричество.

Това разследване няма връзка с инспекциите на "Газпром", подчерта още говорителят. За него няма краен срок, продължителността му ще зависи от редица фактори, включително и от това в каква степен засегнатата организация е готова да съдейства.

Ако бъдат установени нарушения на европейското законодателство, Еврокомисията има правомощия да забрани антиконкурентните практики, както и да наложи финансови санкции.

"Тези договорни разпоредби могат да представляват териториални ограничения и да доведат до нарушаване на електроразпределението в единния пазар и до раздробяване на пазарите за електричество по национален признак", се казва в съобщението на Европейската комисия.

БЕХ обеща съдействие

В официално съобщение БЕХ обещава пълно съдействие на Еврокомисията. В прессъобщението се казва, че подобни процедури са проведени и в други държави членки на ЕС като Чехия, Франция, Полша, Словения и др.

От юни тази година БЕХ е предприел всички необходими действия и обявява на официалните интернет страници на дружествата си как се пренася Третия енергиен пакет в работата им, посочват от холдинга.

С разделянето на НЕК и ЕСО и обявените от дружествата открити процедури за търговия на електроенергия БЕХ очаква да се приложат на практика либерализационните процедури.

След разделянето на НЕК ЕАД и ЕСО ЕАД ще бъдат преразгледани всички договори за производство и
доставка на енергия на пазара в духа на либерализирането му, съгласно енергийните директиви на Трети енергиен пакет, добавят от холдинга. Не казват обаче кога разделянето ще стане факт.

Oще: бех  български енергиен холдинг  европейска комисия  електричество  монопол  проверка  продажба  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

1 Von Bl | 03.12.201219:53

ЕХОООО, Есо еад.Есо мер и т.н сега какво драги,как ще се оправяме?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани