ЕРП-тата искат скок в цената на тока | webcafe.bg
newscafe

ЕРП-тата искат скок в цената на тока

Webcafe.bg, по БГНЕС
02.04.2014, 19:32 (обновена 02.04.2014, 19:54)
Ток

Снимка: © БГНЕС

ЕРП-тата продължават да са заплашвани с отнемане на лицензиите

Трите електроразпределителни дружества искат увеличаване на цените на тока с между 8 и 14 процента. По време на изслушването си в комисията по енергетика председателят на ДКЕВР Боян Боев заяви, че тези цифри тепърва ще бъдат анализирани.

Искането на EVN е за увеличение с 8 процента на дневната тарифа на тока, а ЧЕЗ и Енерго-про настояват цената на тока да поскъпне между 13 и 14 на сто. Трите дружества искат почти двойно увеличение за нощната тарифа.

Предварително от ЧЕЗ беше обявено, че няма да поискат увеличение на цената, а преразпределение на компонентите й. Енерго-про и EVN искаха повишение между 7 и 9 процента.

Според Боев проблемът ескалира още от пролетта на 2013 г., защото НЕК се лишава от необходимите финансови средства за осъществяване на дейността си заради т.нар. „прихващане" на средства от страна на крайните снабдители към НЕК. По думите му това пречи на компанията да се разплаща с доставчиците на ток.

Трите електроразпределителни дружества започнаха прихващане и удържане на средства от НЕК като насрещни вземания. Според изпълнителния директор на НЕК Екатерина Истаткова този ред е уреден в закона за енергетиката и в наредбата за методиката на ДКЕВР.

Боев подчерта пред комисията, че ако не се спазва законодателството, лицензиите на дружествата ще бъдат отнети. В такава ситуация ДКЕВР ще назначи особен управител, който ще ги управлява, но няма да се разпорежда с имуществата им. По думите на Боев отнемането на лицензиите няма да прекъсне нормалното подаване и снабдяване с електроенергия.

Тъй като в българското законодателство не е докрай регламентиран процесът по отнемане на лицензии, се работи по определяне на ред за процедурата при ЕРП-тата. „Ще анализираме европейското и българското законодателство, за да няма противоречия", каза Боев.

Председателят на комисията по енергетика Рамадан Аталай коментира, че не може и двете страни в конфликта да спазват законите и да възниква този проблем.

Oще: евн  електроразпределение  енергетика  енерго-про  ерп  ток  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

1 Едисон | 02.04.201421:47

И пак се изсипват само мъгляви разяснения, а никои не казва какво се случва по същество. А то е, че ЕРП тата имат едни минимум 300мегавата активни мощности, за които искат да им се доплаща разликата за зелена енергия от НЕК, защото така е записано в закона. Закона си го направиха същите дебели задници, които искаха да цицат държавното дружество по същия начин и присъединиха гигавати ВЕИ към мрежата. И сега какво се получава. ЕРП купува ток средно по 7-8ст от НЕК, като същевременно иска остатъка за разликата в зелена енергия, която е 7-10 пъти по скъпа. Е не може да купуваш енергия за 70ст. да я продаваш за 7 и да си на печалба. Това не е параграф 22. Същевременно дебелите гъзове не щат да коригират цената на зелената енергия, щото другата половина от ВЕИ тат са техни, и далаверата им ще секне. Натаковани сме отвсякъде, цената само ще расте. Наведете се и разтворете бузи. Или сменете управлението - парламента!
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани