Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов акцията е "Костинброд 2", според Цветлин Йовчев - необходима | webcafe.bg
newscafe

Акцията на "Московска" 33 - провокация или необходимост

Webcafe.bg, по Агенция "Фокус"
28.02.2014, 12:00 (обновена 16.04.2017, 18:49)
250713

Снимка: © Явор Николов

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов полицейската акция в общината е била провокация, а според министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев - необходима

Като провокация и "Костинброд 2" определи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вчерашната акция на МВР в Столична община и Общинска банка.

Борисов заяви, че не знае дали проверките на "Московска" 33, за които БГНЕС съобщи, че засягат дейността на "бивш кмет", се отнасят до него.

"Неслучайно казах, че от това, което се случва с Цветанов, някои ще си изведат поуки, а те не си изваждат", каза Борисов и припомни, че някои публични акции по времето на бившия вътрешен министър - "с предварително издадени присъди", са се отразили зле и на него, и на партията.

Според него при акциите в Столична община и в Общинска банка е можело да се изземат необходимите документи и обвинение да бъде повдигнато, след като се стигне до извършено престъпление. "Това е Костинброд 2, което правят в общината. Това е абсолютна провокация, посочи Борисов.

Министърът на вътрешните работи: Акциите са необходими и резонни

Действията, които сме предприели, са абсолютно необходими и резонни. Това каза Цветлин Йовчев във връзка с акцията на полицията и прокуратурата в Столична община и Общинска банка.

"За всичко, което е предприето по случая, имаме достатъчно сериозни основания. Мисля, че една дискусия във вътрешната комисия на парламента би била много удачна. Тогава всички народни представители, които са членове на комисията, ще се убедят, че действията, които сме предприели, са абсолютно необходими и резонни. Друг е въпросът защо по много от сигналите не е работено до момента", посочи вицепремиерът по сигурността.

"Има досъдебно производство и постановление на прокуратурата, което ние изпълняваме. Защо точно е преценено да бъде така - това вече е въпрос, който са изяснили колегите и в хода на досъдебното производство, и при обсъждане на съответната акция. Единствено наблюдаващият прокурор може да прецени и да разреши предоставяне на информация по случая", каза Йовчев.
По думите му полицейските сили не са били толкова много. "Това не е единична практика при такива операции", заяви Йовчев.

На въпрос дали ще се поучи от грешките на предшественика си Цветан Цветанов, министър Йовчев каза: "Склонен съм да се поуча от всички грешки, които са направени преди мен, и от тези, които извършвам аз. Това ще ми бъде стил на работа".

"Арестуваме тогава, когато има нужда, за разлика от това, което се е вършило преди", заяви Йовчев на въпрос защо не е арестуван общинският съветник Орлин Алексиев.

"Ние не обвиняваме, обвинява прокуратурата", добави Йовчев. "Ако има доказателства, то вече ще отидат в друга фаза. В момента се извършва проверка. Не искам да кажа нищо повече и не искам да правя внушения", посочи той.

По думите му изслушване по темата в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е в ръцете на народните представители. "Ако някой има съмнение, би трябвало да инициира едно такова изслушване. Мисля, че ще стане много интересна дискусия", заяви Цветлин Йовчев.

Oще: бойко борисов  герб  костинброд  мвр  столична община  цветлин йовчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани