ГЕРБ започва консултации за борд в Конституцията | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ започва консултации за борд в Конституцията

Webcafe.bg
14.12.2011, 13:37 (обновена 14.12.2011, 15:41)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

Започва търсенето на съгласие по предложения от вицепремиера и министър на финансите Пакт за финансова стабилност, заради който трябва да се промени Конституцията

Парламентарната група на ГЕРБ отправи покана чрез медиите до останалите политически сили в 41-ото НС и независимите депутати на консултации по въвеждането на фискален борд чрез промяна на Конституцията.

Пактът за финансова стабилност, който изискваше промяната на данъчните ставки да става само с квалифицирано мнозинство от две трети от депутатите - т.е. не по-малко от 160 гласа, беше оставен за след изборите, по споразумение от лятото.

Измененията предвиждат още в основния закон да се запише, че България ще поддържа 2% бюджетен дефицит, по-нисък от разрешения сега по критериите на Маастрихт 3 на сто. Преди няколко месеца документът беше внесен от инициатора му - вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и първите реакции не закъсняха. Президентът Георги Първанов изрази несъгласие, а сини и ДПС, въпреки принципната подкрепа, имаха известни съображения в частта за промяна на данъците.

Председателката на правната комисия Искра Фидосова заяви днес, че постигането на съгласие в парламента ще даде силна позиция на правителството пред партньорите от ЕС. 

"В този Пакт на финансова стабилност за промени в Конституцията сме записали текст, с който законите, с които се установяват нови видове данъци върху доходите или печалбите, или се променят данъчните ставки на съществуващите закони, включително корпоративния данък, може да стане само с квалифицирано мнозинство от 2/3".

На практика подобна промяна на Конституцията ще укрепи позициите на правителството да я отстоява пред европейските партньори, ако от нас бъде изисквано да уеднаквим данъчните си ставки, в частност тези на корпоративния данък. България с 10-те си процента плосък данък е с най-ниските в Европа.

Председателят на Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова категорично обяви, че не се обсъжда присъединяване към европейския фискален пакт. По думите й този пакт, лансиран на срещата на върха на ЕС преди дни, засяга, в частта финансови ангажименти, единствено и само страните членки на еврозоната, които имат задължение и право да търсят решение за спасяване на единната европейската валута.

България, като страна извън еврозоната, би могла да се присъедини, но такова решение би довело до сериозен финансов ангажимент и на този етап не дискутираме подобен ход, заяви Менда Стоянова.

Oще: борд  герб  данъци  две трети  депутати  конституция  консултации  мнозинство  пакт  парламент  политически сили  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани