Бедността в България е нараснала с 2% за година | webcafe.bg
newscafe

Бедността в България е нараснала с 2% за година

Webcafe.bg
21.02.2012, 14:50 (обновена 21.02.2012, 15:12)
Криза

Обеднява градското население, то е по-силно засегнато от безработицата и намалените доходи

Изследване на Световната банка и институт "Отворено общество" показва, че от февруари 2010 до 2011 г. бедността в България е нараснала с 2%. Обеднява градското население, то е по-силно засегнато от безработицата и намалените доходи, съобщи БНР.

Глобалната икономическа криза от 2009 - 2010 година е ударила българските домакинства главно чрез пазара на труда и увеличената безработица и намаленото работно време. Въпреки че кризата е предизвикала значително намаляване на брутния вътрешен продукт, България е успяла да намали най-тежките последици за жизнения стандарт на хората благодарение на адекватната си политика за социална защита, пише в доклада на Световната банка.

Данните от проучванията направени в 2 400 домакинства сочат, че хората са усетили влиянието на кризата основно чрез заетостта и доходите. Същевременно семействата са затегнали коланите като са ограничили битовите си разходи, разходите за храна, както и инвестиции за превантивни грижи, грижи и образование.

Българите са възприели стратегията да компенсират намалените доходи с повече работа, но да го направят са успели само високообразованите. В доклада се посочва, че кризата не е променила съществено профила на бедност. Домакинствата с най-голям риск от бедност са тези, в които главата на домакинството е безработен, тези в които няма образование, както и домакинствата на самотните майки и многодетните семейства.

Oще: бедност  безработица  доходи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

2 Dimitar Stamboliyski | 26.03.201217:10

Зат'ва и инчовете нарастват!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 21.02.201215:17

"Същевременно семействата са затегнали коланите като са ограничили битовите си разходи, разходите за храна, както и инвестиции за превантивни грижи, грижи и образование."

Ха така! От години знаем, че българите харчат все по-малко за излишни неща... Затягат коланите и харчат предимно за храна и здраве. А сега се оказва, че през последната година и от това сме започнали да икономисваме!
Браво, българско правителство! Браво, българи-юнаци!
От години свикнахме да носим старите си дрехи и обувки, от миналата и тази зима все повече свикваме да стоим зимата на студено, а през последната година даже започваме да свикваме и да не ядем!

Явно и "българското" правителство се опитва да ни научи да не ядем, като прословутото магаре на Настрадин Ходжа...
Само не знам дали същото това "българско" правителство помни как завършва тази история с магарето!
Или просто се опитва да ускори процеса?!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани