СБХ брани паметника пред НДК | webcafe.bg
newscafe

СБХ брани паметника пред НДК

Webcafe.bg
13.08.2012, 10:03 (обновена 13.08.2012, 10:32)
Паметник 1300 години България пред НДК

Снимка: © Аrhitektura.bg

Според художниците демонтирането на паметника е "грубо погазване на основни принципи на всяко демократично общество

Съюзът на българските художници (СБХ) разпространи отворено писмо, в което обяви, че няма да допусне разрушаването на паметника пред НДК. СБХ е сериозно обезпокоен от тиражираните по всички медии неясни формулировки относно бъдещето на паметника "1300 години България" на проф. Валентин Старчев, се казва в писмото на организацията. Според художниците демонтирането на паметника е "грубо погазване на основни принципи на всяко демократично общество, в което важните решения би трябвало да се взимат от оторизирани за това органи, като в случая това би трябвало да бъдат Министерство на културата, СБХ и САБ, както и от създадения Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства /СЕСИИ/".

Художниците са против провеждането на обществено допитване за съдбата на паметника, тъй като "решението за издигането на паметниците се взима от компетентни лица и се съобразява с морални и естетически принципи, изразители на които са хора с ерудиция и висока култура по отношение на изобразителните изкуства".

Повод за тази позиция е започналата преди седмица акция на Столичната община, която цели да обезопаси паметника. От него ще се премахне 1000 тона метал, който ще бъде предаден на вторични суровини. Ще бъдат съборени опасни бетонови части, ще се премахнат и огражденията. След това местните власти ще се допитат до софиянци каква да е следващата стъпка – напълно премахване или обновяване.

Преди бTV авторът на монумента проф. Валентин Старчев каза, че е направил анализ на това какво може да остане от него и какво може да се премахне. Според него паметникът трябва да има нова визия, защото и той, и всички хора вече мислят по друг начин в сравнение с времето, когато монументът е бил създаден. Според Старчев идеята – 1300 години от създаването на България, трябва да бъде представена по друг начин.

Той обясни, че лошата съдба на творбата му се дължи и на факта, че тя е трябвало да бъде готова в много кратки срокове – той е работил по идеята около осем месеца, а заедно с монтажа създаването на паметника пред НДК е отнело общо една година. Така заради бързането по монтиране след това е започнала да пада облицовката на паметника. Това е причината за тази незаинтерисованост към него и се стигна до този вид, обясни проф. Старчев. Според него е нормално да има допитване за съдбата на паметника, но също така е важно и кой ще бъде питан и какво ще му се поднесе като въпрос. Смята, че общината трябва да се допита до специалисти – скулптори, архитекти, инженери, философи, изкуствоведи. Хората обикновено не се заглеждат, не анализират. Но ако им се поднесат материали, които да покажат каква е идеята за визията, смисълът, посланието, тогава може би ще се замислят върху това, смята скулпторът.

Шефът на дирекция "Контрол по строителството" към Столичната община архитект Влади Калинов обясни, че градската управа ще се постарае да зададе адекватен въпрос – първо на професионалистите, а след това и към обществеността.

Oще: 1300 години българия  ндк  паметник  художници 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2011, 11:34

13 Dimitar Atanassov | 27.08.201218:56

Проблемът не е в защитата на паметника, а във факта, че го прави организация, в която концентрацията на бивши соц-муцуни е потресаваща. Да си призная, аз съм силно разколебан в смисъла от махането на кой да е паметник - в крайна сметка представете си какво би станало, ако хан Омуртаг, да речем, защото не го кефят строежите на хан Крум, ги беше гътнал до един? Заедно с това отичтам факта, че подобни монументи са грозни и идеологически травмиращи.

Ето тук едно любопитно мнение по въпроса: http://dimitaratanassov.wordpress.com/2010/07/22/socshadows/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

12 Бобо | 13.08.201221:23

Ебах ти държавата с такива художници. Или по точно ебах художниците на такава държава. Намига
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

11 Von Bl | 13.08.201218:39

Аааа Хасане, не са безхаберници от СБХато, напротив хитруват в случая. На всички е ясно; Паметника трябва да се събори, няма никаква художествена стойност, опасен е поради лошо стопанисване и изпълнение. Въпросът е, кой ще определи изпълнителя? Така умишлено СБХ, ще отлагат във времето премахването, докато не придобият право те да вземат крайното решение. Сходна схема,като с великия проект; Ключът на София преди няколко години. Още стърчи празен постамента, а 2км по надолу изливат нов, за паметник на авиацията...паметници да искаш?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

10 Бобо | 13.08.201217:48

И сега след 23 години умуване, мързел и надебаване ше стане като при руснаците:
Принёс поэт патриотические стихи в газету:
Стоит статуя
С огромным хуем,
Рука поднята,
В руке граната.
Редактор говорит: «Очень хорошо, но можно без хуя, а то как-то неприлично?»
Поэт: «Можно!»
Стоит статуя
Совсем без хуя.
Рука поднята,
В руке граната.
Редактор: «Хорошо, но можно ВООБЩЕ без хуя?! Ну, вставьте вместо хуя что-нибудь другое!»
Поэт: «Ладно.»
Стоит статуя.
Рука поднята.
А вместо хуя
Висит граната.
Така че дерзайте поети, политици, мафиоти, бантускоти, още 23 години над развалината наречена 1300 години БЪЛГАРИЯ.
Биберон луд!?!?!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

9 Шебек Хасан | 13.08.201217:38

То ако зе замисли човек, ще стигне до извода, че паметника наистина е много точен. В момента България представлява подобна жалка, грозна и опасна руина. Иначе ония от СБХ са пълни безхаберници и идиоти. Утре ако тая съборетина претрепе някой човек или не дай боже някое дете, тия мишоци ще поемат ли някаква отговорност!? Чуди се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

8 mima | 13.08.201215:03

И аз не харесвам паметника, но пък идеята да бъде преработен и обновен по различен начин ми харесва. Ако проф.Старчев се откаже от авторските си права и бъде направен отворен конкурс, на който да бъде избран проект за реконструкция, аз ще гласувам за. Иначе да го събарят, в този си вид е отвратителен.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.08.2012, 12:13

7 Goro_II | 13.08.201214:55

Като студенти (1993) го наричахме седмоъгълен петохуйник.Винаги е било ужасно грозено нещо..СБХ що не си го преместят на Шипка 6 ,като много им харесва ? За каква демокрация говорят бивши соц. интелектуалци.Слагачи и нагаждачи.Обществеността не знаела, ТЕ знаели !Аре всички в аналите на историята!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

6 Manuela Gerenova | 13.08.201214:37

Това недоразумение е мислено осем месеца? Ми че то като чертано с линийка!
И какво като е в чест на 1300 години България? Това ли е 1300 години България - една грозотия, която мнозина наричат с айде-да-не-казвам-какви имена? Според мен е антипатриотично подобно недомислие да олицетворява страната ни.
Какви са тия художници и няма ли в тях капка усет за естетика?
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

5 post deluvian | 13.08.201213:47

бетона си е ОК. Да махат метала, става само за вторични суровини. Може и за това да не става. А от бетона може да се направи стена за катерене, като се добавят съответни приспособления. Не знам как точно се казват.

Лапетата има да се радват на стена за катерене в центъра.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

4 иван | 13.08.201213:29

Ние, българите, благодарение на тези шмекери, политиците, до такава степен сме политизирани и разделени на две, че даже някой от „лидерите” на едната от тези групи да предложи нещо смислено, полезно и даже спасително, това предложение, без да се обсъжда, по условен рефлекс се отхвърля единодушно от другата група.

Така е и с този - паметник 1300 години България. Този паметник е издигнат през тоталитарно време, защото тогава се падна тази кръгла дата. Според интелектуалците, членове на творческите съюзи, този паметник има художествена стойност. За хората с дясно политическо мислене – трябва да се събори, защото е опасен и тоталитарен и грозен.

Но този паметник е издигнат в памет на една кръгла годишнина на най-важното събитие за една държава – нейното създаване. Той има историческа стойност със самия факт на построяването си и времето, през което е бил на това място. Не е поддържан, което може да се кажа, че е висша степен на пренебрежение към всичко свързано с историята на нашата държава.

По света разрушените през войната градове бяха възстановени точно такива, каквито са били, без да се прави допитване, кое да се подмени с нещо ново.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани