Държавата влиза в КТБ през Банката за развитие | webcafe.bg
newscafe

Държавата влиза в КТБ през Банката за развитие

Webcafe.bg
22.06.2014, 16:28 (обновена 22.06.2014, 17:49)
бнб

Бившата „Креди Агрикол - България" също ще бъде поставена под специален надзор като дъщерна на КТБ

С цел запазване на дейността на банковата група КТБ при нейното оздравяване БНБ заедно с правителството ще предприеме действия за увеличаване на капитала й, като в рамките на законовите си правомощия ще разпореди увеличението му да се поеме от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете.

Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти.

Необходимите действия ще бъдат предприети до 20 юли тази година. Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество ще отворят на 21 юли в 9.00 часа.

Междувременно БНБ поставя под специален надзор и дъщерната на КТБ банка - "Креди Агрикол", ребрандирана под името Търговска банка Виктория ЕАД, след придобиването й от КТБ.

Управителният съвет на Българската народна банка след подробен анализ на ситуацията, създадена от недостига на ликвидност на Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество - бившата „Креди Агрикол - България" потвърди поставянето на КТБ под специален надзор, както и прилагането на същата мярка към нейното дъщерно дружество, съобщиха от БНБ в извънредно съобщение.

От банката подчертават, че недостига на ликвидност в банковата група КТБ, който е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор.

На основание на тези констатации Управителният съвет на БНБ е поставил "Креди Агрикол България" ЕАД под специален надзор за три месеца; назначи за квестори Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчева; и отстрани от длъжност членовете на Управителния и на Надзорния съвет на "Креди Агрикол България" ЕАД.

С цел запазване на финансовата стабилност на страната Българската народна банка с пълната подкрепа на правителството ще възложи на квесторите да осигурят пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор за срок от десет дни; ще бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури;

 

Oще: банка  банков надзор  бнб  креди агрикол  ктб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

6 Scooby Doo | 22.06.201420:14

Кво не ви е ясно бе? Цецо и Делян изтакат банката чрез офшорки колкото могат, след това се намесва държавата в лицето на БНБ и ББР, национализира банката и после я продава. От цялото упражнение няколко милиарда ще бъдат отписани, чашата студена вода ще я изпие България (БНБ), а не "банкера" Цецо Василев.
Сметката ще платят бедните.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

5 pepe | 22.06.201420:10

Да не говорим за верижните фалити на големи вложители, които ще се окажат загубили целия си капитал, без да имат никаква вина, отговорност или да могат да влияят на действията на банката.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 22.06.201420:04

Проблема с фалирането на банка е че е обвързана с много други "лица" /частни и юридически/ - вложители, акционери, кредитополучатели. Вложителите нямат никаква вина за действието на управлението например. Държавата пък по закон гарантира влоговете до определен размер. Въобще не е по-добър вариант банката да се закрие, а въпросните вложители да се наредят на опашка зада им възстановява държавата загубите.
От друга страна кредитополучателите ще се окажат освободени от задълженията си, тъй като няма да има на кого да ги дължат, а подобно нещо може да създаде тенденция - получилите големи кредити да работят заедно срещу банката от която са ги получили зада я доведат до фалит...
и т. н.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

3 John Smith | 22.06.201419:31

Тъй де Пепе....и за какво и е на държавата банка? Според теориите на свободният пазар, фалираш, щот си некадърен и освобождаваш пазарна ниша ,която се заема от по годните в тоя занаят.
Тва е се едно на бай Пешо държавата да му откупи апартамента от банката и да му го даде за 18 лева под наем...с право да си го купи пак Удивителна
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 22.06.201419:10

Джон, доколкото аз разбирам спасяването става, като се увеличава капитала, т.е. държавата чрез БР придобива дял в КТБ, не е просто да и дава някакви пари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

1 John Smith | 22.06.201418:44

Начи Другари, Банката за развитие е държавна банка, а спасява частна банка Шокиран
Ми то нали има Закон за кредитните институции Удивителна
Там пише Идея
Чл. 116
6. отстрани от длъжност членовете на съвета на директорите, съответно на управителния и на надзорния съвет;
7. лиши временно от право на глас акционери, притежаващи пряко или косвено повече от 10 на сто от акциите с право на глас, ако с дейността или с влиянието си в управлението на банката са навредили на нейната надеждност или сигурност;
8. разпореди принудително намаляване на акционерния капитал на банката с размера на натрупаната от банката загуба. Стрелка
Начи , ако фалира бай Пешо Магазинера, банката му зима магазинчето и апартамента, ама ако фалира банка , държавата я спасява, особено ако ги няма парите на БЕХ Шокиран
ps
По т.7 Цецо Василев трябва да е гол кат просяк и в раиран костюм, а не да говорят колко бил интелигентен и красив Смее се
   

оценка

+1 -0