4 млн. евро подкупи в България и Румъния за поръчки на "Мерцедес" | webcafe.bg
newscafe

4 млн. евро подкупи в България и Румъния за поръчки на "Мерцедес"

Webcafe.bg
07.04.2010, 11:59 (обновена 07.04.2010, 16:53)

1 от 2 снимки Назад Напред

Автобуси София

Снимка: © БГНЕС

Само да не се пукнат сега балоните по някои сделки - за нови автобуси например...

Подаръци на стойност няколко милиона евро са били предоставяни на правителствени чиновници в Румъния, Северна Корея, Либия и България, като крайната цел е била сключването на договори за продажбата на автобуси "Мерцедес" за обществения транспорт, твърдят американски прокурори в споразумение, подписано с германската компания, пише румънският вестник "Ромъния либера".

На 1 април концернът "Даймлер", производител на "Мерцедес", сключи извънсъдебно споразумение с прокуратурата във Вашингтон, която внесе иск срещу него за нарушение на американския закон за корупцията зад граница. Разследването на американските прокурори започна през 2004 г. и обхваща период до 2006 г. включително. Компанията беше обвинена, че е раздавала подкупи във вид на пари и подаръци, за да си осигури обществени поръчки в 22 страни по света, но България тогава не беше назована.

През разследвания период германският концерн спечели у нас поръчка за модернизация на автомобилния парк на армията. През 2004 г. военният министър от кабинета Сакскобугготски Веселин Близнаков подписа с компанията договор за доставка на военна техника за близо 1 млрд. лева, който включваше и различни офсетни програми.

Пак през 2004-а, по времето на кмета Стефан Софиянски, бяха внесени първите автобуси "Мерцедес" за нуждите на Столичната община.

Според румънското издание обаче хиляди автобуси Mercedes Conecto и Citaro са били закупени в последно време от местните транспортни власти или частни дружества от Букурещ, Тимишоара, Крайова, Брашов, Орадя, Бакъу, Търгу Муреш, Бая Маре, Търговище и Залъу.

Според агенция Медиафакс плащанията под масата са били извършвани с посредничеството на офиси в Истанбул на турския клон на германската компания "Даймлер" - Mercedes-Benz Turk и възлизат на минимум 3,88 милиона евро.

Намерените документи посочват плащания за около 6,05 милиона евро към трети страни, във връзка със сделки за износ на автобуси към правителствени клиенти извън Турция, съответно от Северна Корея, Латвия, България, Либия, Румъния, Русия, Саудитска Арабия, Йемен и други страни. Подкупите са донесли на германската компания приходи от 95 милиона евро.

От сумата от 6,05 милиона евро, най-малко 3,88 милиона са били под формата на некоректни плащания и подаръци, от които 3,3 милиона са били регистрирани в документи под акронима N.A. (съкращение от "Nutzliche Aufwendungen" - "необходими плащания"). Сумата от 3,88 милиона евро под формата на пари и подаръци е била изплатена на правителствени представители или на трети страни, с условието те да бъдат раздадени по-нататък, цялостно или частично, на официални лица, които да помогнат на "Даймлер" да си осигури продажбата на автомобили към правителствени клиенти.

В проблемния период - 2005-2006 г., местните власти, отговарящи за обществения транспорт в Румъния, са подписали договори или са закупили над хиляда автобуси "Мерцедес", най-вече от моделите Citaro и Conecto. Най-големият купувач беше RAT Букурещ, с 1000 автобуса, закупени на цени между 180 000 и 210 000 евро, следвани от RAT Тимишоара - с 55 автобуса, купени през 2005 г. В началото на тази година общинските власти в Тимишоара са закупили на лизинг 30 автобуса Citaro на обща цена от 11 милиона евро.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани