Отнеха лиценза на "Лукойл Нефтохим", спира да работи | webcafe.bg
newscafe

"Лукойл Нефтохим" без лиценз, спира да работи

Webcafe.bg
27.07.2011, 10:49 (обновена 27.07.2011, 16:40)
Ваньо Танов

Снимка: © BGNES

ще преди две седмици финансовият министър Симеон Дянков и Ваньо Танов предупредиха, че ако компанията не спазва изискванията, ще й бъде отнет лицензът

Прекратено е действието на лицензите за данъчни складове на "Лукойл Нефтохим" и нефтения терминал на рафинерията "Росенец", съобщиха от Агенция "Митници". Бургаската рафинерия държи над 65% от пазара на горива у нас.

На практика рафинерията в Бургас спира да работи, обясни шефът на митниците Ваньо Танов. Тя ще може да преработи единствено наличните количества петрол в нея, но няма да продава произведените от тях горива. Спира се и подаването на петрол към нея.

Решението е връчено на дружеството на 26 юли 2011 г. и влиза в сила от тази дата.

Шефът на "Лукойл България"  Валентин Златев заяви, че рафинерията спира работа, тъй като трябва да спази закона, съобщи БНР. Премиерът Бойко Борисов коментира по-късно с думите, че "законът е еднакъв за всички".

Борисов заяви, че утре в 10 часа финансовият министър Симеон Дянков има среща с ръководството на „Лукойл", където ще бъде дадена последна възможност за евентуален график, за да може в следващите 2 месеца рафинерията да изпълни изискванията на закона.

Златев не отговори ще има ли проблеми на бензиностанциите, както и дали рафинерията ще постави измервателни уреди преди края на годината. Това би позволило "Лукойл" да заработи отново като данъчен склад.

Смятахме, че сме постигнали договореност с българските власти за отлагане на поставянето на измервателните уреди до края на годината, обяви представителят на най-голямата руска частна петролна компания ЛУКойл Дмитрий Долгов пред РИА Новости по повод информацията за отнетия лиценз. По думите му миналия петък ситуацията изглеждала далеч по-различно.

Какво става...

Отнемането на лиценза за данъчен склад означава също така, че неговият собственик не може да държи стоки под режим "отложено плащане" и всички акцизи и ДДС за тях стават незабавно дължими. Ако компанията има лиценз, акциз и ДДС реално не се плащат, докато горивата не бъдат купени от крайни клиенти или веригите бензиностанции.

Според оценки на експерти от Министерство на финансите количествата в рафинерията са толкова големи, че това може да означава компанията да плати десетки милиони лева накуп.

Мярката е взета заради неспазеното от "Лукойл" изискване да бъдат монтирани измервателни уреди в складовете, обясни пред БНТ шефът на митниците Ваньо Танов.

Още преди две седмици финансовият министър Симеон Дянков и Ваньо Танов предупредиха, че ако компанията не спазва изискванията, ще й бъде отнет лицензът. Тогава беше наложен и тримесечен мониторинг в рафинерията.

"За спазването на мярката следят служители на агенция "Митници", обясни Танов. Повече от 15 дни в "Лукойл" тече мониторинг и през този период заради липсата на измервателни уреди подчинените му са вписвали данните и ръчно са ги предавали в информационната база на агенцията.

От вчера те следят и да не се допуска влизането на транспортни средства в складовете, както и да бъде запечатана тръбата, която подава гориво от "Нефтохим" към страната, тъй като компанията вече не е данъчен склад, допълни Ваньо Танов.

Пред bTV Танов обясни, че когато изпълни всички изисквания на закона, "Лукойл" отново може да кандидатства за лиценз. „Няма възможност за отсрочка, те имаха достатъчно време, повече от година, за да предприемат действия по изпълнението на закона", обясни Танов и направи уговорката, че като шеф на митниците няма право избирателно да санкционира компаниите.

На въпрос на БНТ какъв е срокът, който е даден, да сложат тези измервателни уреди, защото това е причината да бъдат запечатани, Танов отговори:

"Аз по закон нямам право да им давам срок. Те е трябвало да са се приведат в съответствие, сроковете за това са изтекли. Направената проверка е констатирала това. След като се приведат в съответствие, могат да поканят агенция "Митници" която да извърши съответната проверка и ако отговарят на изискванията, да бъде възобновен лицензът. "

Не се очаква проблем с доставките на горива

"Санкцията няма да доведе до проблем, нито до недостиг на горива на пазара", заяви Ваньо Танов. Той обясни, че в условията на пазарна икономика горива могат да се внасят от цял свят и не вижда проблем в отнетите лицензи на "Лукойл".

"Количествата в основния търговски партньор на "Нефтохим" - "Лукойл България", също ще могат да се продават, тъй като на тях вече е начислен акциз", заяви Танов.

Спирането на производството на "Нефтохим" няма да понижи и приходите от акцизи в бюджета. Причината е, че търсенето ще бъде захранено от внос и резерви, които също се облагат с акциз.

На въпрос на бTV дали има основания да се намеси полицията, Танов обясни, че от 2 години върви ревизия в "Лукойл България" и "Нефтохим" Бургас. Проверката на първата фирма е приключила и заключенията от нея са връчени на фирмата. Във втората обаче ревизорите продължават работата си. На базата на тези проверки по-късно може да се размишлява дали да не бъдат сезирани полицията и прокуратурата.

Oт 10.30 ч днес започна среща на финансовия министър Симеон Дянков с представители на "Лукойл" и на Агенция "Митници".

Костов: Започва война между "Лукойл" и държавата

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов е категоричен, че евтин конкурентен внос ще спаси България от петролна криза. Отнемането на лиценза означава и разбиване на господстващото положение на "Лукойл". Започва война. Дали правителството ще я спечели, зависи от неговата политическа воля, коментира Костов в кулоарите на парламента.

Според лидера на ДСБ, ако битката бъде спечелена, в България ще влезе евтин, конкурентен внос на готови горива, държавата ще получи средствата си от акциз и ДДС и ще може контролира внесеното количество.

Той отбеляза, че е възможно в началото „Лукойл" да се опита да воюва за цените и тогава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще трябва да наложи тежки санкции.

"Действията в момента са изцяло в защита на страната, коментира още лидерът на тъмносините. 

Иван Костов добави, че сините истински желаят да има война за защита на интересите на потребителя и конкуренцията и искат да видят как ще приключи.

Oще: акциз  горива  ддс  лиценз  лукойл нефтохим  рафинерия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

8 Rodrigo Diaz de Vivar | 28.07.201103:08

Ха, че ако някой си мисли, че това сега е плюене, значи е доста наивен.
Всичко си е в реда на нещата. Театър. Предизборен.
Всяка година се правят планови ремонти, за около месец.
И сега седнахме на по ракия и мезенце, на ловче и се договорихме.
Айде братле, приятели сме, става ли да вдигнем малко пушилка предизборно, много ще ни помогнеш, ако участваш в представлението.
Нека докато си правиш годишния планов ремонт, и без това няма да работиш, да си го направиш с отнет лиценз. После ще се оправим. Ти така и така ще монтираш уредите, както си е по закон. Но ако го направим с панаир, с театро, хем ти ще си мъченик хем ние ще дръпнем пред глупаците пред телевизорите едни гърди напред.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

7 Чинчифон | 27.07.201117:03

Повдига ми се от хора,които плюят там,където до вчера са лизали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

6 lele male | 27.07.201117:01

айде са... Оправдание за още вдигане на цените ли си търсите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

5 pueblo | 27.07.201116:08

Смее се баси цирка.....ще има трипъл-дабъл за някой симпатяги
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 27.07.201116:08

Ше направя едно парадно кръгче с колата около блока в чест на тая новина!
Ту-туу....пай сеее шофирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

3 Thea Atanasova | 27.07.201115:52

Това вече е добра новина!!! Браво!!! ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.07.2011, 21:14

2 Ekaterina Vasileva | 27.07.201115:37

Ами работниците там? Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 27.07.201111:28

Герб нещо много се натегнаха за тия избори... жалко, че не почнаха веднага след предишните. Са е малко късно и бая лицемерно. Най-много осерат още повече масата и пак да не ги разберем Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани