Просветното министерство иска да смени всички учебници до 2013 | webcafe.bg
newscafe

Просветното министерство иска да смени всички учебници до 2013

Webcafe.bg , По в. "Сега"
07.03.2011, 09:59 (обновена 07.03.2011, 10:05)
ученици

Снимка: © БГНЕС

До 2013 г. учебниците за I-XII клас трябва да бъдат сменени, а всички учители - обучени да работят по тях, обяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова

Започва образователна реформа в безпрецедентно къси срокове, пише вестник „Сега". Ведомството е твърдо решено за една година да пренапише всички учебни програми за I-XII клас и да обяви конкурси за нови учебници по всички предмети и за всички класове.

До 2013 г. учебниците за I-XII клас трябва да бъдат сменени, а всички учители - обучени да работят по тях, обяви в интервю за "Сега" зам.-министър Милена Дамянова.

Мотивът за бързането е финансов - 18 млн. лв. по оперативна програма "Човешки ресурси", а размахът на намеренията е безпрецедентен за образователната система.

Ключовите промени в средното образование ще засегнат стотици хиляди ученици и може да се стигне до поредния срив в системата, коментира изданието.

Учебните програми са едни от най-проблемните документи в средното образование. Те стъпват на държавните образователни изисквания, които определят какво трябва да умеят децата в края на IV, VIII и XII клас. Те ще бъдат пренаписани.

Именно от учебните програми зависи какво ще съдържат учебниците, колко натоварен ще е материалът и по какъв начин ще се развиват уменията на децата. От сайта на МОМН става ясно, че учебните програми са общо 300. Сега съществуващите програми бяха изготвени по времето на министър Владимир Атанасов, отново ударно и без широко обсъждане. И тогава парите за целта бяха осигурени накуп - от провалилия се заем по проекта "Модернизация на образованието", финансиран от Световната банка.

Още не е ясно как ще се разпределят по дейности отпуснатите нови 198 млн., но вероятно част от тях ще отидат за външни експерти, както и за заплащане на ангажираните в подготовката на програмата чиновници.

Нито едно правителство досега обаче не се е нагърбвало да подмени накуп учебниците за всички класове. Според издатели нито авторите, нито министерството има капацитет за целта.

Внезапното въвеждане на нови учебни програми и учебници за всички ученици може да доведе и до липса на връзка с ученото по старите програми. Самото обявяване на конкурсите не може да стане преди приемането на новия закон за училищното образование, който се очаква да влезе в сила най-рано за учебната 2012-2013 г.

Според зам.-министър Милена Дамянова заложените цели са реалистични. "Сега разписваме конкретните дейности по тази оперативна програма, нещата стават постепенно. Актуализирането на държавните образователни изисквания за учебно съдържание, целият инструментариум към тях - учебната програма и учебниците, са заложени в оперативната програма и крайният срок за изпълнение е 2013-а, включително за обучението на учителите по новите учебници", обясни Дамянова.

 Тя уточни, че най-напреднала е работата за гимназиалния етап, а ако времето не стигне, вместо конкурси за учебници можело да се обявят конкурси за учебни помагала.

Oще: образование  просветно министерство  реформа  учебници  ученици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 08.03.201120:57

А децата ни са все по прости и незаитересувани ...
   

оценка

+0 -0