Орешарски спря дейностите по "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Орешарски спря дейностите по "Южен поток"

Webcafe.bg
08.06.2014, 17:22 (обновена 08.06.2014, 17:32)
южен поток

След среща с американските сенатори, премиерът е разпоредил спиране на дейностите по газопровода

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спирането на действията по изграждането на тръбопровода "Южен поток", докато текат консултациите с Европейската комисия. Това каза министър-председателят след среща с тримата американски сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън.

"Има запитване от страна на Европейската комися и ние сме спрели по-нататъшната работа по проекта по повод това запитване, като в зависимост от консултациите с Брюксел ще бъде взето решение", посочи Орешарски.

По думите му посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност.

На срещата е обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като пред американските сенатори българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.

Орешарски е подчертал във връзка с украинската криза, че позицията на България винаги е била в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и мирното решение на конфликта. "Вярвам, че новият президент ще намери правилните подходи за това развитие", посочи Орешарски.

По време на срещата е обсъдена и енергийната сигурност на страната ни, която е силно зависима от един доставчик на газ. "Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки", посочи Орешарски като обърна вниманието на желанието на страната ни да се реализира проекта "Шах Дениз".

Обсъдена е и процедурата по избор на изпълнител на проекта "Южен поток" и запитването от страна Европейската комисия. Пред сенаторите Маккейн, Мърфи и Джонсън премиерът е заявил, че проектът ще продължи само след като бъдат отстранени всички забележки на Брюксел и се уточни заедно с ЕК неговото изпълнение по-нататък.

В рамките на срещата Пламен Орешарски е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище.

Oще: газ  газопровод  енергийна сигурност  министър-председател  пламен орешарски  премиер  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 11.06.201419:31

P.S. Южният поток ще бъде построен, но ако сме големи послушковци, може и да заобиколи България. Колко му е да мине през Румъния. Тя има много сериозно лоби в европа. Евро-атлантиците приемат православните гърци и румънци, както и славяните католици чехи и поляци, но православни славяни им засядат на гърлото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

15 dedo adji | 11.06.201419:21

Нани, прощавай, ако съм те засегнал. И друг път съм изказвал възхищение от здравата ти ориентация, но в случая и мен, като теб ме жегна дълбоко как български премиер козирувая пред американски сенатори. Ти си наша, нищо,че не харесваш Сидеров, и аз не го харесвам. Аз също не се захласвам по Кобзон, предпочитам Висоцки. И мра за Боб Дилън и Джон Ленън.
И не бързай да оплюваш всичко което иде от братска русия. То след 1878г. тя никога повече не е била братска, а барска. Но след 1989 скачането с двата крака в евро-атлантика отряза една алтернативна пътека. Един Стамболов би поставил въпроса: "Вие давате толкова, а Путин дава еди колко си." Ама де го Стамболов, сага си имаме Станишев. И го заслужаваме. А и Стамболов още тогава го заклаха.
И за южния поток не го мисли. Той ще бъде построен, не заради България, а заради Европа. Ние само трябва да спазарим най-изгодните условия. Ама ако остане на Пръмова (пардон, Кунева) и Сер Гей, ще получим това, което руснаците наричат "шиш с маслом".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

14 NannyOgg | 10.06.201411:18

"Нани, Пепе, Ончо и др., евро-американският задник по-ароматен ли е за лизане от руско-съветския, че толкова се захласвате?"

Да се захласвам? За разлика от т.нар. националисти от партията, която подкрепяш, не се покланям пред чужди политици, не ме и награждават с ордени, нито пък цаливам Кобзон /опазил Бог/. Още по-малко пък мога да се захласвам по такива от САЩ, мнението си за водената от тях външна политика съм изразявала и тук нееднократно /тогава ме нарекоха русофил, сега пък съм русофоб, явно/. Напротив, дедо, неудобно ми е, че страната ми е западнала дотолкова, че е загубила елементарно достойнство и инстинкт за оцеляване.

За плащането и още нещо - до момента единственото, което трябва да плащам, като български гражданин, е това по нереализираните проекти с братска Раша /очаквам произнасяне от арбитраж по казуса Белене, както и по някои други казуси, в които българската държава не е спазила договореностите си/. А, и онова по проектите за развитие на селските райони - помниш го, вероятно, казусите с джиповете и яхтите на някои българи. А конкретно за Южен поток, ако бъде подписан при тези условия /доколкото са ми известни, понеже от фъфленията и играта на скрито-покрито от представляващите политици не може много да се разбере/, все още не знам колко точно ще плащам и за какво. При това положение, позволи ми да смятам икономическите ползи за мен, като български гражданин, за съмнителни, поне на този етап. А съм уверена, че при други условия, този проект може да е изгоден за страната ни, не само за шепа, свързани с властимащите, компании.

Сигурно е трудно да разбереш, но ще опитам още веднъж. Когато си готов да се продадеш за жълти стотинки, очаквай онова, дето си го написал, от всяка посока и страна. Докато в държавата ни някои хора не разберат, че:

- трябва да се преговаря /колкото са ти способностите, разбира се/, а не подлизурства и продава ресурса на държавата;

- че трябва сам да правиш страната си интересна за такива проекти, чрез най-различни ходове, дори свръхрискови такива;

- че независимо кой властва, трябва да имаш ясна стратегия за 2-3, 5, ако щеш, проекта, с най-различни държави, особено съседните ти такива /с когот искаш преговаряй, подписвай меморандуми за сътрудничество, намерения и т.н., и ги прави публично известни, строй терминали, не затривай и не продавай работещите си пристанища, за да имаш ходове, ако ще и сламени такива/ и тази стратегия трябва да се следва от всяко, повтарям го, всяко правителство,

все ще сме 16-та република.

И така ще се отнасят към нас, не само от ЕС и САЩ, ами и т.нар. ти руски братя - те това и правят и не мога да им се сърдя. Защото ако виждаш само Газпром и свързаните с тях компании на хоризонта, ти сам си го ограничил, сам си отрязал полето си на действие и никой не ти е виновен.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

13 daysydogy | 09.06.201421:49

Днес в интервю по БНТ, руски енергиен специалист (който не е свързан с „Газпром“) обясни, че този проект „по рождение“ е рисков, защото предварително е било известно, че тръбите няма да се използват достатъчно рентабилно - т.е. ние да им вземем парите за строежа, пък ще видим... Както се казва в песента „... а дано, ама надали...“ На руска територия вече са похарчени доста пари, та на Газпром му е трудно да преглътне загубите - но да не го жалим - руската държава е зад гърба му, а обикновения руснак ще работи като „бурлаки на Волге“...
Та изгодата и за България е „... а дано, ама надали...“

И още: България заслужава особено уважение от Русия, защото (повторно публикувам този текст, сигурно ще се наложи и да го потретя):

„...Другата сила, която е спомогнала за културното сплотяване на всичките княжества и области в Руската земя, била литературата – даже в по-голяма степен от разговорния език, защото литературния език е бил единен. По своя произход е старобългарски, всмукал в себе си на руска почва някои елементи па руския език, без да се отличава особено от него...“
Из доклад на акад. Дмитрий Лихачов по повод годишнина
на град Киев – първата столица на Русия.

„Църковно славянският език, пренесен в Русия от България не само чрез книгите, но и устно - чрез богослужението, веднага става в Русия своеобразен индикатор на духовните ценности. България даде на източните славяни висшия слой на езика, полюса на духовността, който извънредно обогатява езика, който дава на езиците на източните славяни* нравствена сила - способността да се възвисява мисълта, понятията, представите, емоциите.”
Автограф, написан специално за книгата „Симетрия на времето“.

*Става въпрос за руснаците, белорусите и украинците - една общност от културно дълбоко свързани народи!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

12 dedo adji | 09.06.201419:55

Нани, Пепе, Ончо и др., евро-американският задник по-ароматен ли е за лизане от руско-съветския, че толкова се захласвате?
Не ме възмущават американските сенатори - те така си знаят да се държат като колониална администрация навсякъде, където минава номерът.
Не ги мисля Орешарски, Бойко, Сер Гей &ко - на тях ще им платят за унижението.
А вас ще ви накарат да си платите за лизането, докато ви онождат изотзадзе. Може и на кредит, който и внуците ви ще изплащат. Както турците са карали раята да плаща диш хак. (плащане на агите затова, че са си хабили зъбите с гяурска храна)
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

11 NannyOgg | 09.06.201418:30

Но, защо така гневно, Бойчев? Кога политиците на партията, на която сте симпатизант, са взели каквото и да е самостоятелно решение? До момента лижехте задниците на Газпром /понеже като си наведен, виждаш само миризливия техен ботуш/ и очаквахте указания от братския СССР /типично за впереното в пъпа мислене, което предопредели ролята на България на руския троянски кон в ЕС/, сега за разнообразие се понаклонявате на другата страна. Добре, съчувствам ти, не е защото го искат, просто толкова могат, тъпотията обичайно никой не я прощава, още повече на такова ниво.

Какво по-различно правят сенаторите на США от това, което до момента правеше всяка миризлива руска гебуха и което неизменно се реализираше /Белене е приятно изключение, но да не бързаме/ с помощта на българското абсурдно същество - политик и/или симпатизант /тия са ми от най-любимите свине/ на бсп?

Лошото е, че така не Южен поток, а кална локва няма да може да се реализира в България, независимо кой е на власт.

Иначе - до момента на Русия и беше особено изгодно, в какъвто и да е план, България, вярното и куче, да дразни съюзниците от ЕС. Ама не прецениха някои неща, особено не прецениха какви жалки същества са българските политици, НЕ САМО ОТ БСП. А трябваше.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

10 Boicho Boichev | 09.06.201410:51

Всякакви бистрения на политика в Бг, всякакви избори , политики и прочие театрални постановки ,са напълно безмислени.Нашите политици не решават нищо.Даже и европейските не решават нищо.решенията се вземат във Вашингтон.
Ако от посещението на Маккейн и компания има някаква полза, тя е да изтрезнеем от всякакви илюзии за правене на политика в България.От нас и от нашите политици нищо не зависи.
Остава да се надяваме политици като Льо Пен и Фараж да разбият отвътре чудовището наречено ЕС.
   

оценка

+5 -3

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

9 KingoftheROAD | 09.06.201410:29

Нашите кратунски тикви си остават такива. Няма да "прогледнат" по-далече от собствените си носове, задници, джобове. Няма мисъл занапред, няма и идея за развитие. Няма и с кого, или с какво да ги заменим. Песимистично, но факт...
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

8 Шрайка | 09.06.201410:07

С това посещение, сенаторите показаха кои сме и къде ни е мястото. Ние сме слуги на чужди господари и мястото ни е на килимчето да бъдем обслужващ персонал и да целуваме з@дници. Нямаме право на мнение различно от това на господаря, нямаме собствени интереси, нямаме достойнство. Наказаха ни с вдигнати ръце и смъкнати гащи. Показаха ни, че геополитиката е по-важна от всякакви игрички на "партньорство", "защита на човешки права", "защита на малцинствата" и прочее залъгалки за идиоти. Показаха ни, че е по-важно да унизят Русия, отколкото да зачетат интересите на "партньорите" си. Показаха ни, че е по-важно Украйна да има пари да изтребва рускоезичното си население, отколкото България да гарантира икономиката си.

А вие продължавайте да смятате че колониализма е умрял през миналия век, продължавайте да мислите, че това да отидеш като стадо до урните е демокрация, продължавайте да си вярвате, че някой се е загрижил за вас.

Това е целта.
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

7 Boicho Boichev | 09.06.201407:08

Защо Макейн не отиде в Гърция да си продава номерата?Или в Турция?
Преди време се чудех защо мразят американците по целия свят.Сега знам защо.
А за това ,че сме страна -член на ЕС и НАТО-ами не трябва ли по тази причина нашите интереси да са по важни от тези на Украйна, която не е член на ЕС и НАТО?По кой въпрос се е чуло мнението на България, по кой въпрос е чаетен интереса на България в ЕС?Стигнахме до там тъпия еврочиновни Барозу, когото никой за нищо не е избирал, назначен незнайно от кого, да ни каже в очите- "Българите нямат топки!".Нямаме наистина, ако имахме нито Барозу нито Макейн щяха да смеят да стъпнат в България.
Такова унизително отношение, такова колониално високомерие към България никога не е показвано- нито от Хитлер или Сталин даже.
   

оценка

+3 -3

Най-коментирани