Орешарски спря дейностите по "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Орешарски спря дейностите по "Южен поток"

Webcafe.bg
08.06.2014, 17:22 (обновена 08.06.2014, 17:32)
южен поток

След среща с американските сенатори, премиерът е разпоредил спиране на дейностите по газопровода

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спирането на действията по изграждането на тръбопровода "Южен поток", докато текат консултациите с Европейската комисия. Това каза министър-председателят след среща с тримата американски сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън.

"Има запитване от страна на Европейската комися и ние сме спрели по-нататъшната работа по проекта по повод това запитване, като в зависимост от консултациите с Брюксел ще бъде взето решение", посочи Орешарски.

По думите му посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност.

На срещата е обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като пред американските сенатори българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.

Орешарски е подчертал във връзка с украинската криза, че позицията на България винаги е била в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и мирното решение на конфликта. "Вярвам, че новият президент ще намери правилните подходи за това развитие", посочи Орешарски.

По време на срещата е обсъдена и енергийната сигурност на страната ни, която е силно зависима от един доставчик на газ. "Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки", посочи Орешарски като обърна вниманието на желанието на страната ни да се реализира проекта "Шах Дениз".

Обсъдена е и процедурата по избор на изпълнител на проекта "Южен поток" и запитването от страна Европейската комисия. Пред сенаторите Маккейн, Мърфи и Джонсън премиерът е заявил, че проектът ще продължи само след като бъдат отстранени всички забележки на Брюксел и се уточни заедно с ЕК неговото изпълнение по-нататък.

В рамките на срещата Пламен Орешарски е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище.

Oще: газ  газопровод  енергийна сигурност  министър-председател  пламен орешарски  премиер  южен поток 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 11.06.201419:31

P.S. Южният поток ще бъде построен, но ако сме големи послушковци, може и да заобиколи България. Колко му е да мине през Румъния. Тя има много сериозно лоби в европа. Евро-атлантиците приемат православните гърци и румънци, както и славяните католици чехи и поляци, но православни славяни им засядат на гърлото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

15 dedo adji | 11.06.201419:21

Нани, прощавай, ако съм те засегнал. И друг път съм изказвал възхищение от здравата ти ориентация, но в случая и мен, като теб ме жегна дълбоко как български премиер козирувая пред американски сенатори. Ти си наша, нищо,че не харесваш Сидеров, и аз не го харесвам. Аз също не се захласвам по Кобзон, предпочитам Висоцки. И мра за Боб Дилън и Джон Ленън.
И не бързай да оплюваш всичко което иде от братска русия. То след 1878г. тя никога повече не е била братска, а барска. Но след 1989 скачането с двата крака в евро-атлантика отряза една алтернативна пътека. Един Стамболов би поставил въпроса: "Вие давате толкова, а Путин дава еди колко си." Ама де го Стамболов, сага си имаме Станишев. И го заслужаваме. А и Стамболов още тогава го заклаха.
И за южния поток не го мисли. Той ще бъде построен, не заради България, а заради Европа. Ние само трябва да спазарим най-изгодните условия. Ама ако остане на Пръмова (пардон, Кунева) и Сер Гей, ще получим това, което руснаците наричат "шиш с маслом".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

14 NannyOgg | 10.06.201411:18

"Нани, Пепе, Ончо и др., евро-американският задник по-ароматен ли е за лизане от руско-съветския, че толкова се захласвате?"

Да се захласвам? За разлика от т.нар. националисти от партията, която подкрепяш, не се покланям пред чужди политици, не ме и награждават с ордени, нито пък цаливам Кобзон /опазил Бог/. Още по-малко пък мога да се захласвам по такива от САЩ, мнението си за водената от тях външна политика съм изразявала и тук нееднократно /тогава ме нарекоха русофил, сега пък съм русофоб, явно/. Напротив, дедо, неудобно ми е, че страната ми е западнала дотолкова, че е загубила елементарно достойнство и инстинкт за оцеляване.

За плащането и още нещо - до момента единственото, което трябва да плащам, като български гражданин, е това по нереализираните проекти с братска Раша /очаквам произнасяне от арбитраж по казуса Белене, както и по някои други казуси, в които българската държава не е спазила договореностите си/. А, и онова по проектите за развитие на селските райони - помниш го, вероятно, казусите с джиповете и яхтите на някои българи. А конкретно за Южен поток, ако бъде подписан при тези условия /доколкото са ми известни, понеже от фъфленията и играта на скрито-покрито от представляващите политици не може много да се разбере/, все още не знам колко точно ще плащам и за какво. При това положение, позволи ми да смятам икономическите ползи за мен, като български гражданин, за съмнителни, поне на този етап. А съм уверена, че при други условия, този проект може да е изгоден за страната ни, не само за шепа, свързани с властимащите, компании.

Сигурно е трудно да разбереш, но ще опитам още веднъж. Когато си готов да се продадеш за жълти стотинки, очаквай онова, дето си го написал, от всяка посока и страна. Докато в държавата ни някои хора не разберат, че:

- трябва да се преговаря /колкото са ти способностите, разбира се/, а не подлизурства и продава ресурса на държавата;

- че трябва сам да правиш страната си интересна за такива проекти, чрез най-различни ходове, дори свръхрискови такива;

- че независимо кой властва, трябва да имаш ясна стратегия за 2-3, 5, ако щеш, проекта, с най-различни държави, особено съседните ти такива /с когот искаш преговаряй, подписвай меморандуми за сътрудничество, намерения и т.н., и ги прави публично известни, строй терминали, не затривай и не продавай работещите си пристанища, за да имаш ходове, ако ще и сламени такива/ и тази стратегия трябва да се следва от всяко, повтарям го, всяко правителство,

все ще сме 16-та република.

И така ще се отнасят към нас, не само от ЕС и САЩ, ами и т.нар. ти руски братя - те това и правят и не мога да им се сърдя. Защото ако виждаш само Газпром и свързаните с тях компании на хоризонта, ти сам си го ограничил, сам си отрязал полето си на действие и никой не ти е виновен.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

13 daysydogy | 09.06.201421:49

Днес в интервю по БНТ, руски енергиен специалист (който не е свързан с „Газпром“) обясни, че този проект „по рождение“ е рисков, защото предварително е било известно, че тръбите няма да се използват достатъчно рентабилно - т.е. ние да им вземем парите за строежа, пък ще видим... Както се казва в песента „... а дано, ама надали...“ На руска територия вече са похарчени доста пари, та на Газпром му е трудно да преглътне загубите - но да не го жалим - руската държава е зад гърба му, а обикновения руснак ще работи като „бурлаки на Волге“...
Та изгодата и за България е „... а дано, ама надали...“

И още: България заслужава особено уважение от Русия, защото (повторно публикувам този текст, сигурно ще се наложи и да го потретя):

„...Другата сила, която е спомогнала за културното сплотяване на всичките княжества и области в Руската земя, била литературата – даже в по-голяма степен от разговорния език, защото литературния език е бил единен. По своя произход е старобългарски, всмукал в себе си на руска почва някои елементи па руския език, без да се отличава особено от него...“
Из доклад на акад. Дмитрий Лихачов по повод годишнина
на град Киев – първата столица на Русия.

„Църковно славянският език, пренесен в Русия от България не само чрез книгите, но и устно - чрез богослужението, веднага става в Русия своеобразен индикатор на духовните ценности. България даде на източните славяни висшия слой на езика, полюса на духовността, който извънредно обогатява езика, който дава на езиците на източните славяни* нравствена сила - способността да се възвисява мисълта, понятията, представите, емоциите.”
Автограф, написан специално за книгата „Симетрия на времето“.

*Става въпрос за руснаците, белорусите и украинците - една общност от културно дълбоко свързани народи!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

12 dedo adji | 09.06.201419:55

Нани, Пепе, Ончо и др., евро-американският задник по-ароматен ли е за лизане от руско-съветския, че толкова се захласвате?
Не ме възмущават американските сенатори - те така си знаят да се държат като колониална администрация навсякъде, където минава номерът.
Не ги мисля Орешарски, Бойко, Сер Гей &ко - на тях ще им платят за унижението.
А вас ще ви накарат да си платите за лизането, докато ви онождат изотзадзе. Може и на кредит, който и внуците ви ще изплащат. Както турците са карали раята да плаща диш хак. (плащане на агите затова, че са си хабили зъбите с гяурска храна)
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

11 NannyOgg | 09.06.201418:30

Но, защо така гневно, Бойчев? Кога политиците на партията, на която сте симпатизант, са взели каквото и да е самостоятелно решение? До момента лижехте задниците на Газпром /понеже като си наведен, виждаш само миризливия техен ботуш/ и очаквахте указания от братския СССР /типично за впереното в пъпа мислене, което предопредели ролята на България на руския троянски кон в ЕС/, сега за разнообразие се понаклонявате на другата страна. Добре, съчувствам ти, не е защото го искат, просто толкова могат, тъпотията обичайно никой не я прощава, още повече на такова ниво.

Какво по-различно правят сенаторите на США от това, което до момента правеше всяка миризлива руска гебуха и което неизменно се реализираше /Белене е приятно изключение, но да не бързаме/ с помощта на българското абсурдно същество - политик и/или симпатизант /тия са ми от най-любимите свине/ на бсп?

Лошото е, че така не Южен поток, а кална локва няма да може да се реализира в България, независимо кой е на власт.

Иначе - до момента на Русия и беше особено изгодно, в какъвто и да е план, България, вярното и куче, да дразни съюзниците от ЕС. Ама не прецениха някои неща, особено не прецениха какви жалки същества са българските политици, НЕ САМО ОТ БСП. А трябваше.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

10 Boicho Boichev | 09.06.201410:51

Всякакви бистрения на политика в Бг, всякакви избори , политики и прочие театрални постановки ,са напълно безмислени.Нашите политици не решават нищо.Даже и европейските не решават нищо.решенията се вземат във Вашингтон.
Ако от посещението на Маккейн и компания има някаква полза, тя е да изтрезнеем от всякакви илюзии за правене на политика в България.От нас и от нашите политици нищо не зависи.
Остава да се надяваме политици като Льо Пен и Фараж да разбият отвътре чудовището наречено ЕС.
   

оценка

+5 -3

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

9 KingoftheROAD | 09.06.201410:29

Нашите кратунски тикви си остават такива. Няма да "прогледнат" по-далече от собствените си носове, задници, джобове. Няма мисъл занапред, няма и идея за развитие. Няма и с кого, или с какво да ги заменим. Песимистично, но факт...
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

8 Шрайка | 09.06.201410:07

С това посещение, сенаторите показаха кои сме и къде ни е мястото. Ние сме слуги на чужди господари и мястото ни е на килимчето да бъдем обслужващ персонал и да целуваме з@дници. Нямаме право на мнение различно от това на господаря, нямаме собствени интереси, нямаме достойнство. Наказаха ни с вдигнати ръце и смъкнати гащи. Показаха ни, че геополитиката е по-важна от всякакви игрички на "партньорство", "защита на човешки права", "защита на малцинствата" и прочее залъгалки за идиоти. Показаха ни, че е по-важно да унизят Русия, отколкото да зачетат интересите на "партньорите" си. Показаха ни, че е по-важно Украйна да има пари да изтребва рускоезичното си население, отколкото България да гарантира икономиката си.

А вие продължавайте да смятате че колониализма е умрял през миналия век, продължавайте да мислите, че това да отидеш като стадо до урните е демокрация, продължавайте да си вярвате, че някой се е загрижил за вас.

Това е целта.
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

7 Boicho Boichev | 09.06.201407:08

Защо Макейн не отиде в Гърция да си продава номерата?Или в Турция?
Преди време се чудех защо мразят американците по целия свят.Сега знам защо.
А за това ,че сме страна -член на ЕС и НАТО-ами не трябва ли по тази причина нашите интереси да са по важни от тези на Украйна, която не е член на ЕС и НАТО?По кой въпрос се е чуло мнението на България, по кой въпрос е чаетен интереса на България в ЕС?Стигнахме до там тъпия еврочиновни Барозу, когото никой за нищо не е избирал, назначен незнайно от кого, да ни каже в очите- "Българите нямат топки!".Нямаме наистина, ако имахме нито Барозу нито Макейн щяха да смеят да стъпнат в България.
Такова унизително отношение, такова колониално високомерие към България никога не е показвано- нито от Хитлер или Сталин даже.
   

оценка

+3 -3

Най-коментирани