Американският колеж пак най-добър по БЕЛ | webcafe.bg
newscafe

Американският колеж пак най-добър по БЕЛ

Webcafe.bg
18.06.2012, 15:44 (обновена 18.06.2012, 16:42)
ученици

Снимка: © Sofia Photo Agency

Най-високи резултати от матурите са постигнали зрелостниците от профилираните гимназии в страната

За поредна година зрелостниците от Американския колеж в София са постигнали най-висок среден успех от 5,70 на държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ).

На второ място е 91-ва Немска езикова гимназия в София със среден успех 5,67, трета е Езиковата гимназия "Пловдив" от Пловдив - със  5,62 по БЕЛ. След това следват зрелостниците от 164-та Гимназия за преподаване на чужди езици в София  - с 5,51, Първа езикова гимназия в София - с 5,54. 

Сред десетте училища в страната с най-нисък среден успех на матурата по БЕЛ девет са професионални гимназии. Откакто се организират матурите, учениците от тези училища са с най-слаби резултати и на двете задължителни матури.

На "първо" място в класацията на училищата с най-нисък успех по БЕЛ е ПГССХВТ "Ангел Кънчев" от Разград - със среден успех - 2,94. На десето място е ПГСС "Св. Климент Охридски" от Кюстендил - с 2,64.  

Данните на МОМН показват, че традицията и през тази година се запазва и най-високи резултати от матурите са постигнали зрелостниците от профилираните гимназии в страната. Те имат среден успех 5,08 по БЕЛ и 5,8 на матурите по останалите 13 предмета по избор.

При резултатите по БЕЛ по региони на първо място и през тази година се зрелостниците от София-град, следвани от учениците от Кърджали, а на последно място са Търговище и Разград. 

Ученици, които не са се явили на задължителните матури или са изкарали "двойка" на тях, не могат да получат диплома за средно образование и не могат да кандидатстват във висше училище. През септември 2012 г. отново ще има сесия за явяване на държавни зрелостни изпити.

Oще: бел  зрелостници  литература  матури  резултати  училища 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 19.06.201212:32

Това е естествено.Нали точно в Американският колеж учат най големите млади патриоти на България!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани