И депутат от ГЕРБ със сделка край дюните | webcafe.bg
newscafe

И депутат от ГЕРБ със сделка край дюните

Webcafe.bg
09.01.2013, 11:32 (обновена 09.01.2013, 16:10)
Емил Димитров, Емо Ротманса

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров нося прякора Ротманса заради интересите си в цигарения бизнес

Въпреки твърденията на управляващите, че са спрели всички процедури за продажби на апетитни държавни гори, името на депутата от ГЕРБ Емил Димитров също изплува около скандалните имотни сделки в Несебър.

Бивол“ публикува документи, според които през през 2011 г. е започнала процедура за закупуването на терен от 2.5 декара, разположен между хотел „Хавай“ и друг имот от 11 дка. Според разследването на сайта, на малкия парцел вече е бил построен басейн.

Хотелът и по-големият имот са собственост на фирма „Експрес Турс“. Тя, на свой ред, е част от мрежа от фирми, в която участват самият Димитров (чрез „Бороинвест“ АД, чиито акции контролира) и майка му Елеонора (чрез „Елеонора Транс“ ООД).

На 14.10.2011 г. Регионална дирекция по горите - Бургас регистрира процедура за промяна на предназначението на имоти от държавния горски фонд. Това става по Чл.73, ал 1, т.1. от новия Закон за горите, приет през 2011 г. с участието на самия Димитров.

Според текста, промяна в предназначението на терена се допуска само при строеж на „площадки за изграждане на транспортни съоръжения (пристанища, летища, жп гари, автогари), промишлени предприятия, добив на подземни богатства, гробищни паркове, депа за отпадъци, насипища и хвостохранилища, електроцентрали, язовири, пречиствателни станции за питейни или отпадъчни води и други хидротехнически и електротехнически съоръжения“.

Според „Бивол“, басейнът вероятно се води точно язовир или „друго хидротехническо съоръжение“. Наличието му не е констатирано от служителите на РДГ-Бургас, които са посетили имота, а поради тази причина басейнът не е засипан и не е сезирана прокуратурата за самоуправство с държавна земя.

Дюните са дюни. Поне от 5 години

Върху една трета от скандалния имот край Несебър действително има дюни и за това се е знаело още от 2007 г. bTV съобщава, че при оценката за съвместимост на проекта за курортно селище е бил скрит доклада на учен биолог.

Директорът на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев посочи, че според написаното от проф. Петър Коларов, една трета от имота са дюни. „Има бели, сиви, облесени дюни, с обща площ около 8,5 дка", допълни Георгиев. Описанието на дюните изчезва, а неговият предшественик не извършва екологична оценка на терена. Докладът на 76-годишния тогава проф. Коларов е открит в архивите.

Застрашеният от уволнение Бойчо Георгиев беше категоричен, че с прикриването на фактите, предшественикът му е заблудил институциите. Шефът на РИОСВ твърди, че реди празниците е подписал рутинно разрешение, че няма нужда от нова екооценка. Искането на инвеститора било подкрепено с всички необходими документи, а в тях нямало и намек за дюни. Разкритията на шефа на екоинспекцията са дадени на прокуратурата.

Ще вдигаме ли?

Междувременно стана ясно, че зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, подписала сделката за строежа край Несебър, е била проверявана от Главния инспекторат на Министерски съвет по сигнал за нарушения, свързани с европейски средства. Агенция БГНЕС публикува документи, в които се посочват резултатите от извършена по заповед на премиера Борисов проверка в МЗХ.

Инспекторатът работи по сигнал от 4 ноември 2011г., който е подаден от Маргаритка Астраджиева - зам.-председател на Комисията за оценка на стратегиите на местно развитие. Копие от него е изпратено на директора на ОЛАФ Джовани Кеслер.

Проверката е направена след сигнал, в който се твърди, че ръководството на аграрното ведомство е допуснало нарушения при одобрение на Местни инициативни групи (МИГ) по мерки по Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Според БГНЕС, проверката се отнася за стратегии за милиони левове. В повечето случаи за над три милиона лева.

Астраджиева пише, че през юни 2011г. председателката на комисията Демина Байрактарска е била повикана в кабинета на Светлана Боянова, "където е поискано да докладва за напредъка на работата на комисията и е била питана за конкретни заявления-дали са одобрени и дали ще получат финансиране". Отговорът е бил отрицателен и два дни по-късно със заповед на Мирослав Найденов съставът на комисията е сменен - отстранени са председателят, заместникът му и някои от нейните членове.

С нова заповед пък на министъра, но подписана от Светлана Боянова, е наредено да се направи повторна техническа оценка на представените стратегии. Маргаритка Астраджиева смята, че това е направено с цел "манипулиране на резултатите от оценката".

От проверката на инспекторите става ясно, че всъщност данните в този сигнал се потвърждават - част от състава на комисията, включително и председателят Демина Байрактарска, зам.-председателят й и част от членовете действително са сменени, направена е повторна оценка, а при нея част от оценките на някои МИГ са завишени. Проверяващите констатират, че са допуснати нарушения при издаването на заповедта за повторно оценяване.

Докладът на Инспектората е даден на Министерство на земеделието в началото на 2012г. за отстраняване на допуснатите нарушения. Не е известно да са взети мерки срещу нарушителя.

Нищо общо

Архитект Георгий Станишев (брат на бившия премиер Сергей Станишев - бел.ред) отхвърли обвиненията, че е участвал в заменки, като заяви в ефира на bTV, че не притежава никакви имоти по Черноморието. Думите му са отговор на координираната атака на силовия министър Цветан Цветанов и колегата му от МЗХ Мирослав Найденов. Двамата заявиха вчера, че арх. Станишев се е сдобил с имот на Карадере за едва 7.70 лв./кв.м.

Става въпрос за курортен комплекс на терен от „Натура 2000", проектиран съвместно от брата на бившия премиер и световноизвестното студио „Фостър и партньори". Общината в Бяла разреши строежа, въпреки защитената зона.

„Поканиха ме, чрез моята фирма "Прожектс ЕООД", да партнирам на „Фостър и партньори" за проект на очертаната територия", заяви Станишев. Той допълни, че няма дялове, нито собственост. „Считам, че на архитекта не му е работа да изследва как е придобита една земя", посочи той.

По думите му има българска компания, която владее територията и тя е събирала мястото парче по парче. „Нямам общо с компанията, имам само договор с нея като проектант", заяви арх. Станишев, който допълни, че работи по подобни проекти не заради роднински връзки, а защото познава архитектурната класа на Лондон.

Oще: бойчо георгиев  георгий станишев  дюни  несебър  петър коларов  светлана боянова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.01.2011, 14:14

3 Osyznat | 09.01.201317:54

Имаше си хас ГЕРБ да е извън сделките
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 09.01.201316:57

Кой е Емил Димитров? В България извън ловните среди той е скромен и слабо известен притежател на две ловни стопанства — “Елен” край Етрополе и “Шерба” край с. Горен Чифлик...

http://offnews.bg/index.php/108018/baron-s-roga-ili-zashto-emo-fasa-e-izvesten-po-tseliya-svyat
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 09.01.201315:53

"Държавата е наша, и горите са наши и шси праим кот си имаме."
- нали тва беше реплика на този мутро-далавераджия от снимката.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани