Търси се указа за Марин. Иначе помилванията незаконни | webcafe.bg
newscafe

Търси се указа за Марин. Иначе помилванията незаконни

Webcafe.bg
27.01.2012, 10:20 (обновена 27.01.2012, 11:27)
ангел марин

Снимка: © Sofia Photo Agency

Седмица преди освобождаването на "Дондуков"2 президентът Георги Първанов награди вицето си с орден "Стара планина". Предложението беше подписано два пъти от премиера Борисов. Марин върна ордена

Липсва указ на Георги Първанов за упълномощаване на вицепрезидента Ангел Марин за втория му мандат - от 2007 до 2012 г. По този начин е нарушен член 104 от конституцията, с който е трябвало да му се даде право да упражнява право да помилва престъпници, съобщи в. "Монитор".

Това и други правомощия не се дават пожизнено, а само за петгодишния мандат. Ако това се окаже вярно, е възможно всички укази на Марин да се окажат незаконни, коментират юристи. Тук, освен помилванията, са и тези, с които се дава българско гражданство - над 14 000.

"Аз не съм видяла действително указ, издаден от президента Първанов, за упълномощаване на вицепрезидента Ангел Марин за помилванията за мандата от 2007 до 2012 г.", потвърди тази сутрин пред bTV новият вицепрезидент Маргарита Попова. Според нея, ако се окаже така, това би бил много неприятен формален пропуск, който ще доводе до правен хаос, включително за 14 000 души, на които той е дал българско гражданство.

"В момента всички документи стоят на бюрото ми и се занимавам с проверка по случая с помилванията. Още не съм стигнала до края", добави Попова, която е разговаряла с Марин. 

Тя съобщи още, че има случаи, при които комисията по помилванията не е била съгласна да се помилва дадено лице, но вицепрезидентът го е направил, каза тя. Имало 10-12 такива случая.

Скандалът около помилванията избухна, след като бяха публикувани данни, че неговата милост се е разпостряла върху 533 затворника, над 150 от които са убийци. Имаше и скандален случай, при който указът за помилване е издаден преди присъдата да е влязла в сила - в случай, свързан с трафик на дрога.

Лидерът на РЗС Яне Янев предложи да бъде създадена комисия, която да провери помилванията, Ангел Марин заяви, че не се притеснява от проверка.

Марин: Преследват се политически цели

"Скандалът, който се разгаря по повод на помилването, е политически. Преследват се политически цели. Това, по моя преценка, е голяма наглост", казва в интервю пред в. "24 часа" самият Ангел Марин.

"Бих препоръчал обаче сравнение с помилванията през мандатите на предишните вицепрезиденти на България и ще се натъкнете на интересни факти, които сега не бих искал да оповестявам", каза още той. 

Марин коментира и най-скандалната информация от списъка - че е помилвал дори престъпник, чиято присъда още не е била влязла в сила - от официалните документи става ясно, че е издаден указ на 31 януари 2008 г., а наказанието му е било окончателно потвърдено след шест месеца.

"Отговорно заявявам, че няма случай, не е възможно да бъде помилван който и да било, без да е влязла в сила присъдата. Имало е такива молби, но те са били отхвърляни без изобщо да се разглеждат", категоричен е обаче вицепрезидентът, който преди дни напусна "Дондуков 2". 

"Надявам се това да е техническа грешка при изписване на документите. Няма как да се помилва лице, което няма влязла в сила присъда", заяви по този въпрос зам.-министърът на правосъдието Пламен Георгиев. Той обаче призна, че като бивш прокурор е притеснен от високия процент опростени наказания на извършители на тежки умишлени престъпления. 

Марин отговаря и на въпроса не е ли бил особено благосклонен към дилъри на дрога - причината за повечето решения за помилване бил законът от 2006 г., с който нашето законодателство бе хармонизирано с европейското.

"Така де факто срокът на някои наказания бе намален. Примерно наказание от 12 г. трябваше да стане 8. Тогава на мен ми бе предложено и аз приех, за да има справедливост, да издам такива укази. Иначе щеше да се получи така, че току-що осъдени щяха да получат присъда от 8 г., а осъдени преди 6 м. за същото нещо - щяха да лежат 4 г. повече", обяснява Марин. 

В списъка с помилваните обаче се разпознава и мъж, взривил колата на бизнесмен, който е бил осъден на 4 г. затвор. Йордан Малечков-Маляка от Пазарджик обаче е лежал едва година зад решетките. Мотивите да бъде освободен били, че при поставянето на бомбата се самовзривил и останал с откъсната ръка, без едно ухо и око. Малко след като бил помилван обаче, той бил задържан, докато изнудвал свой съгражданин да му плати откуп от 1000 марки за колата си, която му откраднал.

Oще: ангел марин  вицепрезидент  георги първанов  дрога  маргарита попова  помилвания  правомощия  президент  присъда  убийци  яне янев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 27.01.201212:52

Има ли указ,съгласно който на г-жа Вице-президентката е възложено да извършва проверки на цялата документация,оставена в архив,от освободеният президент?И второ.Желанието да компрометират Първанов и Марин дали оправдава ровенето за търсени на технически пропуски,след като се знае,че пак ще го отнесе някой дребен юрист?По същия начин,по който Борисов
"наказва" Цветанов и К.Георгиев от МВР.Пак ли двойни стандарти Въпрос
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани