Шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева отхвърли днес обвиненията, че парите на касата за болниците се разпределят по неясни критерии и на тъмно | webcafe.bg
newscafe

Шефката на касата се брани от нападките на лекарите

Webcafe.bg
19.11.2010, 10:55 (обновена 19.11.2010, 15:38)
Нели Нешева

Снимка: © БГНЕС

Отказвам да приема обвинение от БЛС, че парите на касата се разпределят на тъмно. Декларирам, че парите на НЗОК се разпределят по принципи и правила, сътворени отпреди, заяви директорът на НЗОК Нели Нешева

Шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева отхвърли днес по Нова телевизия обвиненията, че парите на касата за болниците се разпределят по неясни критерии и на тъмно.

От Българския лекарски съюз обявиха вчера, че лекарските протести не са за повече пари, а срещу начина, по който се разпределят, тъй като едни болници са облагодетелствани за сметка на други.

По думите на Нешева парите се разпределят правилно, но проблемът идва от утвърдената методика, по която става. "Отказвам да приема обвинение от страна на БЛС, че парите на НЗОК се разпределят на тъмно. Декларирам, че парите на НЗОК се разпределят по принципи и правила, сътворени отпреди", заяви Нешева. Тя покани представител на БЛС да идва всеки ден на работа в бюджетната дирекция на НЗОК, за да види как се разпределят парите от здравните вноски.

Според нея трябва да се променят правилата, по които се заплащат и остойностяват медицинските дейности. Тя заяви, че предишното ръководство на касата е приело правила без обективни критерии за определяне на делегираните бюджети на болниците - като критерий се е използвал историческият принцип на броя на пациентите.

Чака се здравният министър Стефан Константинов да предложи законодателни промени, с които да се определят структуроопределящите болници, за да се осигури финансиране за тези, които изнасят основната тежест.

Лекарите организираха днес национален протестен митинг пред Народното събрание. Три области  заявиха, че няма да участват - Кърджали, Варна и Силистра. Лекарите от крайдунавската община са посочили като мотив, че нямат пари да наемат автобус.

Еднопосочен билет за Симеон Дянков

Нация, в която няма здравеопазване, образование, култура - това не е нация, това е обречен народ, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов на протестния митинг пред парламента, на който се събраха над 300 души. Подкрепиха ги учени от БАН, пациентски организации, на КНСБ.

"Оттук нататък лекарите ще работят както знаят, както са учили и няма да се съобразяват с никого. Нека да ни глобят всички. Хайде да ни затворят! Да видим какво ще стане", каза той.

Протестиращите развяваха националния флаг, поздравиха "лицето с инициали С.Д." с песента "One way ticket" и поискаха развод с НЗОК.

Искаме яснота и прозрачност за това къде, защо и как отиват нашите пари. Повече пари не искаме, но предвидените 3 милиарда и пет милиона лева в бюджета за здравеопазване за следващата година да бъдат разпределени прозрачно, публично и рационално в полза на хората, заяви от трибуната още Райчинов.

Протестиращите настояват още до края на месеца да се изпратят всички дължими суми на изпълнителите на медицинска дейност.

 

 

Oще: блс  болници  бюджети  лекари  нели нешева  нзок  протести 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани