По-евтини лекарства? Щели да откажат фармацевтичните компании | webcafe.bg
newscafe

По-евтини лекарства? Щели да откажат фармацевтичните компании

Webcafe.bg
23.02.2012, 10:03 (обновена 23.02.2012, 16:37)
Стефан Константинов

Снимка: © Sofia photo agency

Въвеждането на електронните рецепти и свързването на аптеките с НАП, също можели да доведат до сваляне на цените на лекарствата, смята министърът

Според здравния министър Стефан Костантинов ако държавата свали много цените на лекарствата, това може да накара фармацевтичните компании да се изтеглят от пазара. Пред бTV той каза, че компаниите предприемат такава стъпка, защото ниските цени им подбиват продажбите в съседните на България страни.

Константинов допълни, че все пак има стъпки, които могат да поевтинят лекарствата, като например да заработи въведеното от тази година договаряне на отстъпки между НЗОК и производителите. Има и вариант България да обяви намаляване на всички цени на лекарствата с определен процент. В Испания наскоро са приели ставка от 7,5 %.

Подобна стъпка обаче също крие риск от изтегляне на компании и липса на лекарства в аптеките и болници. Намаляването на ДДС за лекарствата също е вариант за поевтиняване. Константинов каза, че в Австрия то е 10%, в Белгия 6%, а в Малта медикаментите изобщо не се облагат.

Въвеждането на електронните рецепти и свързването на аптеките с НАП, също можели да доведат до сваляне на цените на лекарствата, смята министърът.

Преди отстраняването на Гергана Павлова, зам.-министър на здравеопазването и бивш мениджър в "Софарма", която държи 70 % от търговията с медикаменти с 30-те лечебни заведения у нас, изникнаха въпроси защо цените на едни и същи лекарства на "Софарма" в Турция и Сърбия са по-ниски от тези на българския пазар. Самият премиер Бойко Боросов каза след отстраняването на Павлова, че тя е трябвало д аотговори на този въпрос. "Кой да го обясни – аз ли да го обясня", попита риторично Борисов.

По думите на Константинов обаче е възможно Павлова да се е притеснявала от медиите. Той повтори тезата на премиера, че освободения зам.-министър е трябвало да разясни как се формират цените на лекарствата, но според него има хора, които се притесняват от медиите, или не могат да обяснят на "човешки език" сложна материя.

Вчера финансовият министър Симеон Дянков, в чийто ресор на вицепремиер е здравеопазването, каза, че натискът е отчасти политическа спекула и популизъм, отчасти - между медийните групи. Павлова бе атакувана от медиите, управлявани от депутата Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева, че прокарва интересите на "Софарма". Преди да стане зам.-министър, тя е заемала мениджърска позиция в компанията, чийто шеф е Огнян Донев, съиздател на "Труд" и "24 часа".

Как се формират цените

Министърът подробно описа в ефир как се формират цените на лекарствата. За тези без рецепта, това става на пазарен принцип. Държавата контролира цените на отпусканите с рецепта чрез комисия, с председател представител на Министерство на финансите и членове от МЗ, съсловните организации и лекарския съюз. При определянето на максималните стойности се взимат данни от 13 страни в ЕС, където съответното лекарство е най-евтино и се посочва сходна стойност.

Всеки месец комисията разглежда пазарните цени, за да види дали няма нарушение. Според Константинов въпреки това в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове (аналозите на българската здравна каса) успяват да договорят сериозни отстъпки.

НЗОК от тази година ще започне да договаря по-ниски цени на лекарствата, но заради малкия пазар едва ли ще успее да получи сериозни отстъпки, прогнозира Константинов.

Днес парламентарната комисия по здравеопазване ще изслуша представители на институции и органи, отговорни за ценообразуването и реимбурсирането на лекарствата у нас.

Очаква се обяснения да дадат членовете на Комисията по цени и реимбурсиране с председател Росица Спасова, която представлява Министерството на финансите.

В комисията участват още представители на здравната каса, лекарския и зъболекарски съюз и Министерство на здравеопазването.

Вчера стана ясно, че комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще започне "предварително проучване" има ли монополно положение за фирмите "Софарма" и "Софарма Трейдинг" в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия в системата на Здравната каса и Министерството на здравеопазването през последните пет години.

Това съобщиха от пресцентъра на СДС. Инициатори на проверката са Мартин Димитров и Ваньо Шарков, които във вторник подадоха молба до председателя на комисията Петко Николов.

Огнян Донев: Лекарствата ни са по-евтини в чужбина, за да пробием на тези пазари

С настъпването на финансовата криза производителите бяха принудени да търсят повече възможности, които са извън България и там се съобразяват с ценовите равнища. Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия Огнян Донев, изпълнителен директор на "Софарма" по повод коментарите напоследък, че лекарствата на компанията са значително по-евтини в Сърбия и Турция отколкото в България.

Той обясни, че страните, които са извън Европейския съюз се отнасят протекционистично към собствените си продукти. Различните пазари имат различни ценови равнища. Забелязват се разлики от три до пет пъти, посочи още Донев.

Той допълни, че производителите са изправени пред избора или да се задоволи
с българския пазар, или да търси възможности да донатовари капацитета си с възможност да продава някъде другаде. Донев посочи, че това е и в контекста на призива да се запазят работните места в страната в условията на криза.

На вътрешния пазар българските лекарства "задават дъното на ценообразуването" на тези продукти, които се плащат от здравната каса или обществени фондове, обясни още той.
Донев обясни, че в страната пазарът определя цените, като допълни, че свръхрегулацията донякъде застопорява цените на определено равнище и не позволява те да мърдат нито 
нагоре, нито надолу.

По негова оценка "Софарма" е между 12 и 15-о място като компания, получаваща пари от здравната каса. Той не каза колко точно са дълговете на болниците към компанията, но посочи, че нейно решение е сумата да не надхвърля 60 млн. лв.

Донев цитира и данни, според които на аптечния пазар делът на фармацевтичната фирма е около 5.17 на сто, като пазарът на лекарства, продавани чрез аптеките в страната, е около 2 млрд. лв.

Oще: лекарства  стефан константинов  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

2 fata morgana | 24.02.201211:07

Ако Софарма сега е стъпила на чуждите пазари има логика да продава лекарства на безценица там докато българските лекарства наберат популярност. След това ще завишат цените и там. А тук ще ги занижат и тогава полза ще имат всички – и за наетите българи от Софарма и за останалите българи дето купуваме.
Или няма гаранция?
Някой разбира ли от тези неща?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

1 My Majesty | 23.02.201211:49

Този лъжец явно си въобразява, че има кой да му вярва Шокиран Никоя фармацевтична компания няма да се оттегли от пазара. Цените в аптеките са увеличени почти 100%. На поне 70% от лекарствата. Например една добавка на известна марка, съдържаща гинко билоба, магнезий и т.н, аптеките я купуват между 5 и 7 лева, а я продават на цена от 12-15 лева.
За вносните антибиотици е почти същото.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани