Само забележки за скандалната ограда с Турция | webcafe.bg
newscafe

Само забележки за скандалната ограда с Турция

Webcafe.bg 27.04.2014, 10:17 (обновена 27.04.2014, 10:42)
граница

След изграждането на оградата, тя ще се поддържа и охранява от МВР

Скандалът с оскъпяването на оградата на границата с Турция приключи. Военният министър е издал заповеди за наказания - "от забележка" до "предупреждение за уволнение", съобщиха за в. "Труд" от Министерството на отбраната.

Те не назоваха брой и имена на наказаните. В началото на 2014 г. премиерът Пламен Орешарски поиска проверка да установи как цената на съоръжението е скочила от 5,1 млн. лв. на 9,6 млн. лв.

Инспекторатът към МС откри редица нарушения и препоръча на министрите на отбраната и на вътрешните работи Ангел Найденов и Цветлин Йовчев да предоговорят цената и да накажат виновните.

Найденов първо обяви, че ще накаже 4-ма генерали, 3-ма полковници, подполковник и цивилен служител. Йовчев се разграничи с думите, че "МВР няма касателство".

Тогава Найденов съобщи, че има пропуски в маркетинговото проучване на съоръжението, което трябваше да спира нелегалните имигранти.

Според министъра то поражда съмнения, защото не са проучени цените. Освен това са договорени по-големи количества материали от необходимите за изграждане на оградата, без да са съгласувани писмено с проектанта.

Въпреки че допълнителните материали са наистина необходими заради релефа на местността, според министъра това не е било разгледано в проекта. Не стана ясно и защо е избран сложен, по-трудно изпълним и по-скъп вариант от четирите предложени за изграждане на съоръжението.

По-рано Брюксел определи строежа на ограда по границата с Турция като неефективен и скъп метод за предотвратяване влизането на бежанци.

Oще: ангел найденов  граница  мвр  ограда  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.