Вятърните паркове край Калиакра влязоха в съда на ЕС | webcafe.bg
newscafe

Вятърните паркове край Калиакра влязоха в съда на ЕС

Webcafe.bg
17.10.2013, 14:03 (обновена 17.10.2013, 17:06)
вятър

Снимка: © evwind.es

До 100 % от световната популация на най-застрашения вид гъски - червеногушата гъска - прекарва зимните месеци в няколко района в Калиакра

Европейската комисия официално даде България на съд заради вятърните паркове край нос Калиакра и липсващата от страна на държавата задължителна защита върху защитените видове.

В района на Калиакра, миграционен път към Африка и място за почивка на силно застрашени биологични видове, е издадено разрешение за изграждане на голям брой вятърни турбини и други съоръжения, без да е извършена адекватна оценка на тяхното въздействие върху околната среда.

Не е отчетен кумулативният ефект от разрешените проекти, въпреки че това се изисква по директивите за птиците, за местообитанията и за оценката на въздействието върху околната среда, аргументира се ЕК.

Искът е предявен пред Европейския съд по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник. Това е първата наказателна процедура срещу България, която стига до съдебна фаза.

За опасността предупреди в края на септември екологичният министър Искра Михайлова.

От всички 14 наказателни процедури, които води ЕК срещу България, тази срещу ветропарка на "Уинд Енерджи" е в най-напреднала форма. С перките се свързва бившият шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров.

Управител на "Уинд Енерджи" е една от дъщерите му - Любов Лазарова, а съдружници в консорциума са седем фирми, като всичките се управляват от Лазарова. Оказва се, че тя управлява 53 дружества, които развиват дейност с възобновяема енергия.

През 2012 г. РИОСВ-Варна одобрява два проекта за ветроенергийни паркове на свързаните компании "Уинд енерджи" и "Уинд Енерджи 3000" - нов ветрогенераторен парк от 95 перки и още 150 други обекта, сред които ваканционни селища. Решението е атакувано в съда, но без успех.

България се ангажира да увеличи защитата на редките биологични видове и местообитания в региона, но изглежда се случва точно обратното, става ясно от съобщението на Брюксел.

До 100 % от световната популация на най-застрашения вид гъски - червеногушата гъска - прекарва зимните месеци в няколко района в Калиакра и около нея, уточни Европейската комисия.

Oще: вятърен парк  дамян лазаров  европейска комисия  калиакра  мосв  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.