Парламентът не осъди нападението над Ахмед Доган | webcafe.bg
newscafe

Парламентът не осъди нападението над Доган

Webcafe.bg
23.01.2013, 10:48 (обновена 23.01.2013, 12:18)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

Парламентарно представените политически сили не постигнаха съгласие за осъждане на покушението над пожизнения почетен председател на ДПС Ахмед Доган

Парламентът така и не прие декларация, която да осъжда нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган поради факта, че парламентарните групи не успяха да се разберат.

Въпреки че темата е била вкарана на председателски съвет по настояване на БСП и ДПС, не е било постигнато съгласие за обща позиция, че това е политическо покушение, а не обикновено хулиганство.

Избраният преди дни председател на ДПС Лютви Местан призова управяващите да постигнат съгласие, че петното, което нападението хвърля над България, ще се изтрие не със скриване на истината и подмяна на тезите, а с разкриването на истинския поръчител на нападението.

Той призова симпатизантите и членовете на партията да не се поддават на провокации, подготвяни от "тъмните среди" зад покушението над Доган. По думите на Местан налице са опити да се героизира "един потенциален убиец".

Той призова всички партии да не допускат косвено поощряване на агресията и допълни, че животът на един политически лидер и животът на който и да е български гражданин не могат да бъде разменна монета за петте минути слава на един потенциален убиец.

С различен аршин към нападателите на Енимехмедов

Междувременно пред "Правен свят" адвокат Михаил Екимджиев, чиято кантора има солиден опит във воденето на дела пред Европейския съд по правата на човека коментира, че "ако не бъдат разследвани всички участници в публичната саморазправа с Октай Енимехмедов, то този случай просто плаче за Страсбург с оплакване за нарушаване на чл. 3 от Конвенцията по правата на човека (забрана за нечовешко и унизително отношение).

Задължение на държавата е да проведе адекватно разследване и наказване на всеки един такъв случай, заяви той. Според него в случая трябва да бъде разследван поотделно всеки един от участниците в побоя над Енимехмедов, тъй като мотивите за всеки един от тях може да се окажат различни.

За някои от участниците, които са били най-непосредствено до инцидента, може да се окаже, че са действали при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, под въздействието на уплаха и смущение. Това обаче не може да се каже за хората, излязли специално от вътрешността на залата, за да участват в побоя, коментира Екимджиев.

В публикация за "Правен свят" адвокат Емилия Недева отбелязва уникалността на деянието. "...Свобода да направя настоящия коментар обаче ми даде един уникален факт - че престъпленията, извършени и от Октай, и от неговите нападатели, са визуално документирани по секунди чрез камерите на различните телевизии и то от различен ракурс, което прави шансът на разследващите да възстановят всеки детайл от престъплението наистина неповторим.

Нека съдебните статистици кажат при какъв процент от престъпленията има такава възможност. Според мен е едно на десетки хиляди. И ако сега не се направят правилните фактически и юридически изводи, вината ще трябва да се търси само в субективния фактор".

Адвокат Недева задава 9 въпроса към главния прокурор Сотир Цацаров, които е добре да намерят своя отговор в хода на разследването.

Ето два от тях:

7. Известна ли е на разследващите неизменната практика на съдилищата, че нанасянето  на жестоки удари по жизненоважни органи на човешкото тяло - гърди, корем, глава се квалифицира в определени случаи като опит за убийство и знаят ли как се отнасят към тази съдебна практика добре разчетените викове от биячите "Убий го!"?

8. При положение, че няма спор, че Октай Енимехмедов може да осъди България в Страсбург, ако не се разследва публичният линч против него, това дали е приемлив за България и за нейната прокуратура изход от създалата се ситуация, на фона на продължаващото вече дълго  бездействие след осъждането на страната по повод смъртта на Чакъра и след констатираното неефикасно разследване за смъртта на прокурор Николай Колев? Дали бездействието след подобни убийствени актове на ЕСПЧ вече не е неофициална практика у нас?"

Експерименти с бутчета и прасета

Смехотворни експерименти с пилешки бутчета, извършени от журналиста Сашо Диков, накараха министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да посъветва да се спре с подобни несериозни опити. Със стрелба с газов пистолет по пилешко бутче е показано, че месото е разкъсано и костите счупени.

За последните пет години има около 19 случая на изстрел с газово оръжие в близост до тялото на човека, и няма смъртен случай, и няма сериозни увреждания, обясни вътрешният министър. Той допълни, че за един от случаите е имало само нараняване на окото, защото е било в близост, когато е възпроизведен изстрелът.

Експериментът накара шефът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев да даде интервю за Агенция Фокус, в което обясни, че боеприпаси се изпитват на прасета с живо тегло 30 до 60 кг (виж вдясно).

Oще: ахмед доган  бсп  декларация  делегати  депутати  дпс  лютви местан  михаил екимджиев  нападение  народно събрание  октай енимехмедов  парламент  страсбург 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани