НАП плаши с безкомпромисност | webcafe.bg
newscafe

НАП плаши с безкомпромисност

Webcafe.bg
30.04.2014, 14:34 (обновена 30.04.2014, 23:34)
бюджет

Приходната агенция плаши с безкомпромисност към нередовните данъкоплатци

До 30 април беше крайният срок за подаване на данъчните декларации за физически лица. Тази година от НАП се заканват, че ще бъдат строги към неплатилите в срок и ще започнат принудително събиране на неполучените задължения.

Мерките, които могат да бъдат използвани срещу нередовните платци включват налагането на запори върху заплатите или върху имуществото, ако става дума за по-големи задължения.

„Освен натрупването на лихви, по-важното, което трябва да знаят нашите клиенти, е, че скоро след това може да започне процедура по принудително събиране, която е неприятна и за двете страни - включително запор на заплата, запор на някакви движими вещи и редица други, не особено приятни способи за принудително изпълнение, още в рамките на няколко седмици след изтичането на крайния срок 30-и април", казва Росен Бъчваров от НАП, цитиран от БНР.

Според него законът дава всички права на данъчните да започнат процедура по принудително изпълнение, ако в първата седмица на новия месец в НАП не постъпи плащане по декларирания данък.

В последния ден от крайния срок за подаване на декларации, НАП очакваше да получи около 30 000 данъчни декларации. Ако декларацията не бъде подадена в срок, глобата е до 500 лв като размерът й зависи от това с колко дни ще бъде закъснението.

Затруднения при подаването на данъчни декларации предизвикаха промените в закона от 2012 г., според които стотици хиляди българи с извътрудови доходи трябва да довнасят сами данък за последното тримесечие на годината.

Декларации се подават от всички, които са имали доходи през миналата година. Изкключение правят хората, които са работили само от трудов договор. Данъкът за повечето данъкоплатци се удържа авансово за първите девет месеца на годината, докато преди 2012 г. това се случваше през всички месеци.

Това означава, че тези, които плащат данък върху хонорари, авторски договори или наем от фирма трябва да направят вноските си за последното тримесечие сами.

Oще: данъци  данъчни декларации  заплати  запор  нап  приходи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани