Акционерите на КТБ - с шанс за стабилизиране на банката | webcafe.bg
newscafe

Акционерите на КТБ - с шанс за стабилизиране на банката

Webcafe.bg, Труд
23.06.2014, 15:57 (обновена 23.06.2014, 16:09)
Петър Чобанов

Снимка: © Sofia photo agency

Държавата ще действа само ако акционерите не се справят, обяснява Чобанов пред "Труд"

Преди Българска банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете да влязат в КТБ, акционерите ще получат шанс да осигурят финансов ресурс за стабилизирането на банката. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Петър Чобанов пред в. "Труд". Той посочва, че държавата ще се намеси само ако акционерите не успеят.

В края на седмицата БНБ постави под специален надзор КТБ за срок от три месеца заради недостатъчната ликвидност на банката. Такива мерки бяха предприети и към дъщерната й „Креди Агрикол". В неделя стана ясно, че БНБ ще предприеме действия за увеличаване на капитала на КТБ, като ще разпореди увеличението му да се поеме от ББР и Фонда за гарантиране на влоговете в банките, а Корпоративна търговска банка ще отвори на 21 юли.

Според Чобанов тогава вложителите ще изберат дали да оставят депозитите си в Корпоративна търговска банка (КТБ), която към този момент може да е държавна, или да ги пренасочат към друга банка. Това може да е дори държавната Българска банка за развитие (ББР), която ще започне да набира депозити..

По думите на Чобанов целта на действията е банковата група да се оздрави и депозантите да получат средствата си в пълен размер, пояснява министърът. Чобанов не може да каже колко точно е необходимият допълнителен капитал на КТБ и "Креди Агрикол". Той посочва, че това ще стане ясно до 10 дни, когато трябва да са готови одитът и оценката на активите и пасивите на двете финансови институции.

Кабинетът очаква средствата във Фонда за гарантиране на влоговете, които към края на 2013 г. бяха 1,8 млрд. лв., да са достатъчни за покриването на нуждите. Според Чобанов държавата дава ясен сигнал, че е готова "да действа бързо, навременно и решително за овладяване на системния риск".

По думите на министъра ресурсът на ББР по различните кредитни линии в подкрепа на бизнеса е недосегаем, а дори държавата да капитализира допълнително ББР, за да участва в увеличението на капитала на КТБ, това няма да се брои за дефицит.

Oще: банка  банки  ббр  креди агрикол  ктб  петър чобанов  финанси  финансова стабилност  финансов ресурс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.