Реформаторският блок застана в опозиция на ГЕРБ | webcafe.bg
newscafe

Реформаторите - в опозиция на ГЕРБ

Webcafe.bg
28.07.2014, 15:40 (обновена 28.07.2014, 16:19)
Реформаторски блок

Реформаторският блок застана в опозиция на ГЕРБ два дни след предложението на Бойко Борисов за подписване на предизборно коалиционно споразумение.

Въпросът с пренаписването на Бюджет 2014 се превърна в разделителна линия между Реформаторите и ГЕРБ. От десния съюз се обявиха против актуализацията на републиканския бюджет и против възможността за теглене на нов държавен дълг.

Реформаторите настояват да се увеличат единствено средствата за НЗОК, за да не пострадат пациентите и лекарското съсловие.

"Всяка нова актуализация на бюджета е нова кражба и ще натовари всеки работещ българин с 1100 лв.", заяви на пресконференция председателят на СДС Божидар Лукарски.

Отварянето на вратата за допълнителни разходи и дългове има опасност да предизвика спирала от дефицити и задлъжнялост, коментира Мартин Димитров, член на гражданския борд на РБ.

Идеите бяха лансирани от президента Росен Плевнелиев, който призова в петък депутатите да постигнат консенсус около предложената актуализация от кабинета в оставка. ГЕРБ и ДПС изразиха готовност да подкрепят промяната в бюджет. БСП използва повода да се разграничи за пореден път от доскорошния си коалиционен партньор ДПС и от правителството на Пламен Орешарски, управляващо с мандата на "Коалиция за България".

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев предизвика извънредно заседание на Народното събрание, което утре трябва да обсъди и гласува на първо четене предложените от Министерски съвет промени в бюджета.

Докато политическите говорители на Реформаторския блок се определиха като конкуренти на ГЕРБ на предстоящите избори, десни интелектуалци обсъждаха възможностите за единство между РБ и ГЕРБ.

"Реформаторският блок и ГЕРБ развиха силен антагонизъм, който до този момент е изживян или поне трябва да бъде изживян. Ето защо аз приемам и заявявам абсолютно отговорно, че бих работил в качеството си на интелектуалец за бъдещо единодействие между тези две десници в България. В състояние на разкол, на разпад десницата не би могла да го направи успешно", обяви проф. Калин Янакиев по време на кръгла маса, организирана от новия Институт за дясна политика.

Новият мозъчен тръст беше създаден с цел постигането на съгласие между ГЕРБ и Реформаторския блок за необходимите реформи на бъдещо дясно управление.

Oще: актуализация  божидар лукарски  бойко борисов  бсп  бюджет  герб  дпс  йордан цонев  мартин димитров  нзок  рб  реформатори  реформаторски блок  споразумение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани